Hopp til innhold

Drepte ulv med viktige gener

Hannulven som ble skutt i Sykkylven i Møre og Romsdal tidligere denne måneden, var genetisk viktig for Tiveden-reviret sør i Sverige.

Ulv skutt Sykkylven

Denne ulven var genetisk viktig for ulvebestanden.

Foto: Robert Kvam

Det viser DNA-analyser som Rovdata har gjennomført. Ulven er avkom av et ulvepar som opprinnelig kom fra Finland og Russland. Vinteren 2012/2013 etablerte de seg i Tornedalen i Nord-Sverige, i grensen mot Finland. Svenske myndigheter besluttet at paret skulle flyttes sørover, nærmere hovedbestanden.

Forhindre innavl

Målet var å bidra til å senke innavlsnivået i Sverige forteller leder i Rovdata, Morten Kjørstad.

– Ulvebestanden i Sør-Skandinavia har en høy grad av innavl på grunn av at populasjonen er basert på få individer. Denne ulven hadde gener som kunne vært verdifull, forklarer han.

Betyr dette at ulven ikke burde blitt skutt?

– Det er ikke opp til meg å avgjøre. Vi tar oss av bestandsovervåkingen av ulv og de andre store rovdyrene. DNA er en veldig viktig metode, og det er derfor vi vet hvor ulven kom fra. Forvaltningen er de som bestemmer, forklarer han.

Les også:

Flere er skutt

Ulven som ble skutt av et jaktlag i Sykkylven kommune femte juni, er den andre ulven på kort tid som har vandret fra Tiveden-reviret og blitt skutt. Den første ble felt i mai, i Jämtlands län, etter vedtak av Naturvårdsverket i Sverige.

Så langt vandret ulven

Ulven som ble skutt vandret 600 kilometer i luftlinje.

Foto: Rovdata

Kjørstad sier at det er helt vanlig at unge ulver vandrer over store områder, og dette har svenske myndigheter tatt i betraktning.

– Rundt ettårsalderen er det vanlig at ulven starter vandringen og da kan de dukke opp hvor som helst i Skandinavia. Oppstår det skade på sau eller rein, så vil det alltid være en risiko for at slike valper som dette blir felt på lik linje med andre sør-skandinaviske valper, forklarer han.