Hopp til innhold

12 nye måter å lage julematen på

Ribbe med appelsin, pinnekjøtt fra Marokko, stekt juletorsk og lutefisk med aprikos. Ukas ønskeoppskrift er nye vrier på julematen.

Spareribs «Smoky Apple» med kål og sopp

I «Hygge i Strömsö» serverte de svineribbe med appelsin og ingefær, og eplesaus ved siden av.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. «Ribbemiddag med ny vri», skreiv én, mens en annen ville ha «asiatisk preg på ribba». «En god oppskrift på torsk til julemiddagen (som gjerne gir inspirasjon til å tenke litt utenfor det tradisjonelle)», var et tredje ønske.

Ty Van Dang og Thuy Ngoc Hua
Foto: Gøril Furu / NRK

Derfor er ukas ønskeoppskrift julemat som går litt utenfor boksen.

Ha ingefær og hvitløk i ribba

På bildet øverst i saken er ribbeoppskriften fra TV-serien Hygge i Strömsö. Ribba tilsettes både appelsin og ingefær, før den smøres med eplesaus og steikes i ovnen. På bildet rett over er Ty Van Dang og Thuy Ngoc Hua – og deres ribbe. I Migrapolis tidligere denne uka viste de hvordan de lager den på vietnamesisk vis.

Server pinnekjøttet med couscous

Pinnekjøtt med couscous
Foto: NRK

I TV-serien Yum yum var NRK med på å lage pinnekjøtt på marokkansk vis for noen år siden. Pinnekjøttet dampkokes sammen med couscous og store biter gulrot, rettich, squash, kålrot og masse koriander.

Lutefisk med aprikos, chorizosmør og ertepuré

Lutefisk «Amor»
Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Hvis du er en lutefiskspiser, har du nok prøvd både bacon og erter til, og kanskje også sennep og brunost. Lise Finckenhagen lager sin lutefisk «Amor» med aprikos, chorizosmør og en lekker ertepuré.

Juletorsken stekt i panne

Pannestekt torsk
Foto: Marie Melgård / NRK

Som oftest kokes den når vi spiser den til jul, men det er lov til å steike torsken også. Her er den servert med poteter og rotfruktpuré. Litt appelsinskall i panna, sammen med smøret, gir ny smak.

Rakfisk i vaffel

Rakfisk med eple, vanilje og mandelpotetvaffel
Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Løk, lefse og rømme er det vanlige tilbehøret. Lise Finckenhagen går for eple- og vaniljekompott, og legger i stedet fisken inn i vafler.

Dessuten: Gravlaks krydres vanligvis med dill – men du kan også bruke ingefær, sitrongress, lime og chili som smakssettere.

Rosenkål med chili, honning, hvitløk og ingefær

Rosenkål med honning, chili, ingefær og hvitløk
Foto: Lise Finckenhagen

Den nevnte Finckenhagen tuller med rosenkålen også. Hvem har sagt at den bare skal kokes, og eventuelt tilsettes litt smør? Hun har halve Asia i steikepanna sammen med grønnsaken som ofte spises julaften.

Rødkål er minst like vanlig som juletilbehør. Det som kanskje ikke er like vanlig, er å smaksette den med bacon og løk.

Risgrøt med sukkerlokk

Arroz doce: Søt ris med knasende lokk
Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

I Hygge i Strömsö er de julete om dagen, og lager en portugisisk dessert som passer fint til høytida. Med et lag sukker på toppen, som brennes på samme måte som overflaten på en crème brûlée, blir det julegrøt på en helt ny måte.

Gelé av klementiner og «julete» vaniljesaus

Klemetingelé
Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

Mange setter til livs store mengder klementiner i desember. Safta kan du bruke til en frisk julegelé, mener radiokokk i Brønsj, Mats Paulsen. Han jazzer opp vaniljesausen med julekrydder som stjerneanis, kanelstang og kardemomme.