På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. «Ribbemiddag med ny vri», skreiv én, mens en annen ville ha «asiatisk preg på ribba». «En god oppskrift på torsk til julemiddagen (som gjerne gir inspirasjon til å tenke litt utenfor det tradisjonelle)», var et tredje ønske.
Derfor er ukas ønskeoppskrift julemat som går litt utenfor boksen.
Ha ingefær og hvitløk i ribba
På bildet øverst i saken er ribbeoppskriften fra TV-serien Hygge i Strömsö. Ribba tilsettes både appelsin og ingefær, før den smøres med eplesaus og steikes i ovnen. På bildet rett over er Ty Van Dang og Thuy Ngoc Hua – og deres ribbe. I Migrapolis tidligere denne uka viste de hvordan de lager den på vietnamesisk vis.
- OPPSKRIFT: Ribbe med appelsin, ingefær og eplesaus
- OPPSKRIFT: Ribbe på vietnamesisk vis
- OPPSKRIFT: Ribbe med smak av Polynesia
Server pinnekjøttet med couscous
I TV-serien Yum yum var NRK med på å lage pinnekjøtt på marokkansk vis for noen år siden. Pinnekjøttet dampkokes sammen med couscous og store biter gulrot, rettich, squash, kålrot og masse koriander.
- OPPSKRIFT: Pinnekjøtt med couscous
Lutefisk med aprikos, chorizosmør og ertepuré
Hvis du er en lutefiskspiser, har du nok prøvd både bacon og erter til, og kanskje også sennep og brunost. Lise Finckenhagen lager sin lutefisk «Amor» med aprikos, chorizosmør og en lekker ertepuré.
- OPPSKRIFT: Lutefisk «Amor»
Juletorsken stekt i panne
Som oftest kokes den når vi spiser den til jul, men det er lov til å steike torsken også. Her er den servert med poteter og rotfruktpuré. Litt appelsinskall i panna, sammen med smøret, gir ny smak.
- OPPSKRIFT: Juletorsk med bacon og rotfruktpuré
Rakfisk i vaffel
Løk, lefse og rømme er det vanlige tilbehøret. Lise Finckenhagen går for eple- og vaniljekompott, og legger i stedet fisken inn i vafler.
- OPPSKRIFT: Rakfisk og eplekompott i potetvaffel
Dessuten: Gravlaks krydres vanligvis med dill – men du kan også bruke ingefær, sitrongress, lime og chili som smakssettere.
- OPPSKRIFT: Asiatiskinspirert gravlaks
Rosenkål med chili, honning, hvitløk og ingefær
Den nevnte Finckenhagen tuller med rosenkålen også. Hvem har sagt at den bare skal kokes, og eventuelt tilsettes litt smør? Hun har halve Asia i steikepanna sammen med grønnsaken som ofte spises julaften.
Rødkål er minst like vanlig som juletilbehør. Det som kanskje ikke er like vanlig, er å smaksette den med bacon og løk.
- OPPSKRIFT: Rødkål med bacon og løk
Risgrøt med sukkerlokk
I Hygge i Strömsö er de julete om dagen, og lager en portugisisk dessert som passer fint til høytida. Med et lag sukker på toppen, som brennes på samme måte som overflaten på en crème brûlée, blir det julegrøt på en helt ny måte.
- OPPSKRIFT: Søt ris under knasende lokk
Gelé av klementiner og «julete» vaniljesaus
Mange setter til livs store mengder klementiner i desember. Safta kan du bruke til en frisk julegelé, mener radiokokk i Brønsj, Mats Paulsen. Han jazzer opp vaniljesausen med julekrydder som stjerneanis, kanelstang og kardemomme.
- OPPSKRIFT: Gelé av klementiner og «julete» vaniljesaus