Slik gjør du
Ribbe
Knus hvitløk og stjerneanis i en morter. Bland inn xa-xiukrydderet. Ha i 2 ss olje. Bland alt godt sammen. Bruk hendene til å gni krydderblandingen godt inn i kjøttet. La kjøttet hvile et døgn, eller minst 30 minutter, før steking.
Det er viktig å snu og vende på kjøttet flere ganger for at krydderet skal fordele seg jevnt i kjøttet. Stekingen gjøres på samme måte som med norsk ribbe.
Fiskesaus
Når kjøttet står i ovnen forberedes fiskesausen.
Kok opp vann, ha omtrent et ølglass kokende vann i en bolle. Ha i ca. 2 ss sukker. Smelt sukkeret i det varme vannet. Ha i fish sauce. Hell i litt etter litt. Smak deg frem. Det skal ikke være for salt eller for mye fish sauce. La det stå og avkjøles.
Knus chili og hvitløk i en morter. Det er lettere å knuse om man har litt sukker i morteren, men ikke for mye. Husk at det allerede er sukker i vannet.
Når sukkervannet er kaldt blandes hvitløk og chili i. Da synker ikke chilien til bunns.
Grønnsak- og urteblanding
Grønnsakene og urtene kan kjøpes i asiatiske butikker. Det er mange flere urter som kan brukes i denne retten, men vi begrenser oss til de få som er nevnt her. De gir nok smak til retten. Mange av disse grønne plantene har ikke norske navn. Listen med dem som har vietnamesiske navn kan du ta med til en asiatisk butikk, og få tak i alt du trenger.
Agurken skjæres i strimler. Jeg liker at de grønne bladene skjæres smått, men ikke hakkes. Mange liker best å ha dem hele. Når man skjærer dem opp gir de bedre smak. Bland alt sammen.
Ris spagetti
Ris spagetti kokes på vanlig måte, og skylles i kaldt vann. Bland i litt olje så de ikke klistrer seg sammen. Jeg synes det er greit å bruke tynn ris spagetti istedenfor ris vermecilli, som tar mye tid å forberede.
Servering
Ha litt grønnsak- og urteblanding i bunnen av en risbolle. Ha i ris spagetti. Ribben skjæres i små, avlange biter som legges i bollen. Ha på fiskesaus. Nyt!