Hopp til innhold

Lær deg triksene som gjør rognebær spiselig

De er sure, trenger helst en frostnatt, og fungerer ikke uten sukker. Likevel: Rognebær burde vi spist oftere, mener både botanikeren og kokken.

Matlaging med rognebær

Rognebær smaker ikke spesielt godt rett fra treet, men er ikke ubrukelig likevel. Magne Christensen ved Gastronomisk Institutt lager gele av rognebæra, og sylter dem i eddiklake – og begge deler havner i salaten.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Salat med grønnkål, rognebærgelé, sylta grønnsaker og stekt ost

Salat med grønnkål, rognebærgelé, sylta grønnsaker og stekt ost.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Mat vokser ikke på kjøpesenteret. Det er så mye mat rundt oss som vi ikke bruker. Det handler bare om å åpne øynene, sier Magne Christensen, kjøkkensjef ved Gastronomisk Institutt i Stavanger.

NRK har gitt ham to papirposer fulle av små, røde bær.

De skal han lage gelé av, men også sylte hele – og bruke begge deler i en salat.

De kan se fristende ut, men dersom du har smakt på et rett fra treet, gjør du det kanskje aldri igjen. Men med riktig behandling kan de bli fantastiske drikker, geleer og finfint tilbehør til annen mat, mener både han og botaniker Anne-Cathrine Scheen.

«Hurtig-gelé» med agarpulver

– Rognebærgelé er nydelig til viltgryter eller viltstek, eller kanskje til rypemiddagen. Jeg har lest oppskrift på rognebærvin, rognebærvodka og rognebærlikør, og det er sikkert enda flere muligheter, som jeg ikke vet om, sier Scheen, som er vitenskapelig ansvarlig for plantesamlingen i Stavanger botaniske hage.

Magne Christensen, kjøkkensjef ved Gastronomisk Institutt, lager rognebærgelé

VIDEO: Se hvordan Magne Christensen lager geleen han bruker i salat.

Magne Christensen

Magne Christensen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Christensen velger å lage en «hurtig-gelé» av bæra, og han sylter også noen hele bær og bruker i salaten. Som stivelse i geleen bruker han agarpulver, som kommer fra alger. Slik gelé er best egna til å spise med én gang.

Bruker du pektin, som kanskje er mer vanlig, tar det lengre tid før geleen stivner. Slik gelé kan oppbevares mye lenger. Spesielt for geleer med sistnevnte er det viktig å bruke nok sukker, sier Christensen.

Tror matsanking er på vei «inn»

– Den bitre smaken må bort. Den største feilen folk gjør, er å bruke for lite sukker, sier han.

Har rognebæra stått ute en frostnatt, eller ligget i fryseren en stund, kommer sødmen tydeligere fram.

Geleen Christensen lager får en nydelig rosafarge, og kan skjæres i terninger. Hvis du kjører den i en blender, blir det flytende, og du kan ha den i sprøytepose eller ta den med skje.

Anne-Cathrine Scheen

Anne-Cathrine Scheen er botaniker og vitenskapelig ansvarlig for plantesamlingen i Stavanger botaniske hage.

Foto: Eirin Larsen/NRK

Mens flere av oss bare for få år siden gikk rett forbi ville, men spiselige vekster, synes botaniker Anne-Cathrine Scheen at noe har snudd. Hun ser en økende interesse for å høste maten som henger eller gror og er gratis.

– Jeg ser at det er en oppsving, at folk i dag i mye større grad er opptatt av å sanke fra naturen. Det er noe som er på vei inn, mener hun.

Vil du lage mer av rognebær?