Hopp til innhold

Reisende vet ikke hva de kan kreve

I halvparten av sakene hos Transportklagenemnda har ikke flyselskapet gitt passasjerene det de har krav på når uhellet har vært ute.

Reisende på Gardermoen

Oslofamilien Henriksen aner ikke hvilke rettigheter de har dersom flyet blir forsinket eller kansellert. Innfeldt: Forbrukerrådet på stand på Gardermoen.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– Hvilke rettigheter vi har som flypassasjerer dersom noe skulle gå galt? Vet ikke, smiler Vibeke Vargum-Henriksen.

  • Les alt om hva du har krav på i faktaboksen nederst i saken!

Vargum-Henriksen er på Gardermoen, på vei til Murcia i Spania med familien: partner Leif Henriksen og barna Hauk (7) og Ask (5).

– Nå skal det sies at vi har ikke hatt de store uhellene når vi har vært ute og reist. Vi fikk ødelagt en barnevogn under transport en gang, og vi har opplevd at bagasjen ikke har kommet frem. Men det har gått bra, vi har fått hjelp og erstatning hver gang.

Det lønner seg å klage

– De fleste vet lite om hvilke rettigheter de har når uhellet er ute. Og enda færre er klar over at de kan klage til Transportklagenemnda om de ikke når frem hos flyselskapet. Det lønner seg å gjøre det. I fjor gikk halvparten av sakene i passasjerenes favør, sier Anne Haabeth Rygh, fagdirektør for samferdsel i Forbrukerrådet.

Sammen med representanter fra Forbruker Europa informerer hun onsdag formiddag reisende på Gardermoen om rettighetene de har som passasjerer.

Samtidig gjør 23 andre søsterkontorer av Forbruker Europa det samme på andre 23 europeiske flyplasser.

Transportklagenemnda behandler klager på fly og jernbane. Nemnda behandlet 329 saker på flyklager i 2011, og klager fikk medhold i halvparten av disse.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forbrukerrådet og Forbruker Europa på Gardermoen

Guro Birkeland Tangen og Anne Haabeth Rygg fra Forbrukerrådet stod på stand på Gardermoen sammen med Forbruker Europa, for å fortelle de reisende om hvilke rettigheter de har.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– Folk kvier seg for å spørre

Kari Bjørknes fra Gol skal til Riga. Hun forteller historien om datteren hennes som nylig måtte sitte på Flesland på grunn av forsinkelser i flytrafikken, og som ikke fikk seg til å sjekke om hun hadde rett på en matbit mens hun ventet.

– Folk kvier seg for å spørre betjeningen om hjelp. Kanskje særlig når de er i utlandet og ikke alltid er stødige i språket. Ofte er det de som roper høyest og maser mest som får hjelp. Jeg synes alle rettigheter en har som flypassasjer burde trykkes på billetten. Da slipper du å være usikker om du havner i en uheldig situasjon på reisen.

Anne Haabeth Rygh i Forbrukerrådet er enig i Bjørknes’ beskrivelse av situasjonen.

Marja Nilsson

Flypassasjer Marja Nilsson.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– Når flyselskapene er dårlige til å informere blir det til at det er de reisevante som får hjelp ved forsinkelser og liknende. Noen flyselskaper bygger bevisst ned forventningene til folk, slik at terskelen for å klage blir høy. Det er viktig å huske på at man har samme passasjerrettigheter uansett hvor lite man har betalt for billetten.

Marja Nilsson står på farten til Bodø, men tar seg tid til å fortelle oss om da flyet hennes ble innstilt på Leknes lufthavn.

– Men det gikk bare godt. De ordnet med overnatting til meg og informasjonen for øvrig var god. Men det er jo en veldig liten flyplass. Kan hende det hadde vært annerledes om forholdene var større.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)