Hopp til innhold

Vanskeligere å bli kvitt veggedyr

Veggedyrene er mer motstandsdyktige mot kulde enn ekspertene hittil har trodd. Dermed blir det enda vanskeligere å bekjempe dem.

Veggedyr

Veggedyr med egg i en sengekarm. Et soverom kan ha opptil 1000 slike småkryp. Amerikanske forskere har nå funnet ut at veggedyrene kan senke frysepunktet i sine egne kroppsvæsker, slik at bekjempelsen blir enda mer krevende.

Foto: Anticimex

Stadig flere av oss har veggedyr hjemme. Om dagen skjuler de seg bak tapeter eller gulvlister og i veggsprekker. Om natta kryper de opp i sengene og suger blod fra sovende mennesker. Resultatet kan bli utslett, blemmer og søvnproblemer.

Selv om småkrypene ikke overfører sykdom, er det med andre ord både ekkelt og frustrerende å ha dem i hus. Nå er omfanget blitt så stort at ekspertene kaller veggedyrene et folkehelseproblem.

Å bekjempe disse småkrypene er ingen enkel oppgave. Ofte må det profesjonell hjelp til. Giftige kjemikalier var lenge den mest effektive metoden, men nå er dyrene i ferd med å bli motstandsdyktige mot giften.

Senker sitt eget frysepunkt

Frysing eller oppvarming er to andre metoder. Men nå viser ny forskning at småkrypene er mer motstandsdyktige mot kulde enn man hittil har trodd.

Amerikanske eksperter har funnet ut at veggedyrene kan senke frysepunktet i sine egne kroppsvæsker, slik at bekjempelsen blir enda mer krevende.

Fagfolk fra det amerikanske selskapet for insektforskning (Entomological Society of America) har påvist at de blodsugende smådyrene uansett alder kan overleve frysebehandling i 16 kuldegrader.

Forskerne har også oppdaget at eggene fra veggedyr kan overleve korte perioder i hele 25 grader minus, melder DR.dk.

Ved tidligere eksperimenter med veggedyr har forskere pleid å bruke kaninblod som føde. Men de amerikanske forskerne har benyttet menneskeblod, som er veggedyrenes livrett. Dessuten har selve nedfrysingen skjedd langsommere enn ellers. Dette kan ha medvirket til den nye kunnskapen.

3,5 døgn i fryseren

Preben Ottesen

16 minusgrader i fryseren er ikke tilstrekkelig når du skal bekjempe veggedyr med kulde, sier Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

– Dette handler ikke først og fremst om lavere temperatur enn hittil antatt, men om å bruke litt lengre tid når man bekjemper veggedyrene med frysemetoden, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet til NRK.no.

– Den nye forskningen viser at du tar knekken på småkrypene hvis du lar gjenstander som klær og kofferter ligge i hjemmefryseren i minst 3,5 døgn. Men forutsetningen er at fryseren holder 18 minusgrader eller kaldere. En temperatur på "bare" 16 minus er ikke tilstrekkelig, sier Ottesen.

– Og hvis du vil at bekjempelsen skal gå raskest mulig, er jobben gjort på 48 timer hvis temperaturen er under 20 minus, forteller han.

Alle småting du måtte ha på soverommet, som klær, sengetøy, vesker og kofferter, kan kuldebehandles i hjemmefryseren hvis skadedyrene har slått seg ned.

Ottesens råd er å spre klærne rundt i fryseren, og ikke la dem ligge tettpakket. Da blir frysejobben mest effektiv, slik at du tar knekken på både egg, nymfer og voksne veggedyr.

– Men dette løser ikke hele problemet. Dyrene kan også befinne seg i madrasser eller sengebunner, bak skap, i hyller og på bilder. Dette må også fryses ned, og det kan profesjonelle ta seg av. Flere skadedyrfirmaer bruker frysecontainere som går helt ned til 35 kuldegrader. Noen dagers nedfrysing der gjør susen, forteller Ottesen.

LES OGSÅ:

Veggedyr i badstuen

Stukket av veggedyr

Slike utslett kan bli resultatet når veggedyrene er sultne.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby / NRK

Varmebehandling er i den andre enden av skalaen for bekjemping.

– Veggedyrene overlever ikke 50 grader pluss. Og litt lavere temperatur enn dette reduserer dyrenes fertilitet, selv om de ikke dør. Derfor er badstue, tørketrommel eller vaskemaskin et like godt hjelpemiddel som en fryseboks, sier Preben Ottesen.

– Hvis du har vært i et hotellrom, en campinghytte eller andre steder der du vet at det finnes veggedyr, kan det være lurt å ta en forebyggende runde med kulde- eller varmebehandling når du kommer hjem for å forhindre at dyrene etablerer seg.

– Da bør du pakke ut kofferten inne i den varme badstuen eller i den kalde fryseboksen, og ikke i rommet utenfor der veggedyrene kan stikke av, forteller Ottesen.

Dette bør du også huske når du bekjemper veggedyr:

  • Fryseperioden må være så lang at større gjenstander rekker å bli gjennomfrosne.
  • Ved varmebehandling bør større gjenstander i badstue ligge så lenge at de oppnår høy nok temperatur (over 50 °C) tvers igjennom.
  • Infiserte gjenstander som fraktes til kulde-, varmebehandling eller søppelplass bør pakkes i plast slik at ikke veggedyrene får mulighet til å spre seg under transporten.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)