Hopp til innhold

Test av actionkameraer

Hvor kult er det ikke å filme turen nedover slalåmløypa, triksene i halfpipen, gokartløpet eller det sjukeste fallskjermhoppet – fra førstepersonsperspektiv? Denne testen ser nærmere på seks action-videokameraer som åpner for uante muligheter.

Fallskjermhopp med actionkamera

Actionkameraene har vidvinkelobjektiv for å få med det meste av omgivelsene rundt, og er dermed ikke ment å ta over for et vanlig videokamera.

Foto: Lyd & Bilde

Action-videokameraer er ekstremt kompakte videokameraer som festes på kroppen, for eksempel hodet eller brystet – eller gjerne på sykkelstyret, for å filme alt som foregår fra et førstepersonsperspektiv.

Actionkameraene er blitt svært populære på kort tid. Tall fra stiftelsen Elektronikkbransjen viser at nordmenn kjøpte 31.000 av dem i fjor.

Bransjen regner med å selge dobbelt så mange i år, mens prognosen for 2014 antyder et salg på nærmere 100.000.

Se hva man kan gjøre med et actionkamera: Hjelmkamerakjøring ned Kvitfjell

Hva kan de?

I løpet av de siste par årene har det dukket opp videoer av for eksempel hamburgere og leketøy som skytes opp i verdensrommet med værballonger, med et action-videokamera festet til gjenstanden for å gjengi ferden fra et førstepersonsperspektiv.

YouTube er fullt av videoer av ekstremsportsutøvere som har tatt med seg kameraet når de utfører halsbrekkende stunts på ski, på sykkel og når de surfer på de aller største bølgene.

Eller han som ble tatt av snøskred, overlevde, og fant igjen kameraet to år senere i god behold.

Hva kan de ikke?

Actionkameraene er imidlertid ikke ment å ta over for et vanlig videokamera. For det første har de vidvinkelobjektiv for å få med det meste av omgivelsene rundt, og er dermed ikke optimale for portrettfilming.

For det andre er objektivet såpass lite, at det fort blir mye bildestøy i dempet belysning.

Se også gutta på det norske landslaget i snowboard teste fire av fjorårets mest solgte hjelmkameraer.

BEST I TEST: Contour +2

Terningkast 6 FBI
Contour +2

Støyfri med GPS: Contour +2

Foto: Produsenten

Contour +2 er det dyreste kameraet i testen. Med innebygd GPS og med svært lite bildestøy klatrer det til topps.

Kameraet er enkelt i bruk. Sett det opp og trykk opptak. Eventuelt via smartmobilen.

Innendørs har kameraet minst bildestøy i testen. Ulempen er at bildene blir ganske duse, med litt rødstikk. Detaljnivået innendørs er bedre enn hos AEE og JVC, og mens GoPro har flere detaljer, har det også mye mer støy.

Utendørs er fargene mer nøytrale. Bildene er også vesentlig skarpere, omtrent som hos GoPro. Et litt baklyst ansikt er langt tydeligere enn med AEE og JVC.

Video fra dashbordet på bilen viser at kameraet gir flotte bilder under fart. Ikke fullt så skarpe som med Sony, men omtrent tilsvarende den til JVC, da med langt flere detaljer i skyggene. Kameraet har et større utsnitt enn JVC og får med seg mer omgivelser.

Biltur om kvelden blir nærmest en støyfri opplevelse. Bildene er en anelse mørke, men detaljnivået er høyere enn hos JVC. Contour har mer rødstikk i bildet, slik at gatelys får en litt rosa glorie. Derfor er JVC kanskje å foretrekke om kvelden.

Lydkvaliteten fra mikrofonen er slank, og kan fort skurre. Da er det bra man kan bruke ekstern mikrofon.

Contour +2 er rett og slett et meget godt kamera. Best i test!



BESTE KJØP: Sony HDR-AS15

Terningkast 5 FBI
Sony HDR-AS15

Billig og bra: Sony HDR-AS15

Foto: Produsenten

Et av de billigste kameraene i testen er også et av de beste. Sony-kameraet har en overraskende skarphet og fungerer fint innendørs så vel som utendørs.

Også Sony-kameraet er enkelt i bruk. Men det avgir litt lav lyd når man trykker inn opptaksknappen.

Siden dette gjøres via knappen utenpå huset som igjen trykker inn knappen på kameraet, kan det være lett å trykke for løst til å starte opptak uten at man tenker over at det ikke har pepet. Appen til smarttelefonen kan være en god følgesvenn her.

Innendørs har Sony-kameraet de mest støyfrie bildene. Det er et normalt gulstikk her, og bildene er i likhet med Contour litt duse.

Men innendørskvaliteten er imponerende, med godt med detaljer. Langt mindre støy fra skyggene enn med GoPro, men til gjengjeld litt mørkere.

I utendørs dagslys er bildene meget skarpe og fine. Fargene har god balanse og metning, kanskje på grensen til overmettet. Den blå himmelen kommer meget godt frem, men det kan virke noe overdrevent.

Kameraet takler kjøreturen fint. Bildene er meget skarpe. Litt overdrevent skarpe skal det vise seg, det er noe støy og artefakter i detaljene fra trær som man kjører forbi.

Bilturen på kveldstid gjenskapes med et godt kompromiss mellom tydelige bilder og lite bildestøy i mørke områder. Sony er dessuten mer nøytral i fargene enn Contour, med mer detaljerte tunnelvegger. Bare med litt mer støy. Beste kjøp!



SPESIELT ANBEFALT: GoPro HD Hero3 Silver Edition

Terningkast 5 FBI
GoPro HD Hero3 Silver Edition

Med sans for detaljer: GoPro HD Hero3 Silver Edition

Foto: Produsenten

GoPro HD Hero3 Silver Edition er det lange navnet på et actionkamera som leverer skarpe bilder med svært høyt detaljnivå. Støy i skygger er eneste minus.

Ingen av kameraene får frem så mange detaljer innendørs som GoPro. Men det drar opp lyset i skyggene så mye at bildene blir kornete.

Med lavere oppløsninger blir dette bedre, fordi hver piksel får mer lys, og kameraet slipper å dra opp så mye. Likevel er det i overkant mye støy, dog ikke i nærheten av AEE MagiCam SD19.

Utendørs i dagslys er bildene klare og skarpe. Kameraet henter ut detaljene fra skyggeområdene, og et ansikt svakt baklyst av skydekket sol synes godt. Svartnivået er litt lyst, bildene mangler litt smell. Noe støy i mørke områder forekommer, men er ikke ødeleggende.

Festet til dashbordet på bilturen er bildene skarpe. Blå himmel er bare en anelse blass grunnet det litt lyse svartnivået. En biltur om kvelden på vanlig vei med gatelys sjeneres av altfor mye bildestøy.

GoPro-kameraet er allsidig, en drøm på dagtid og kan brukes innendørs. Til filming på kveldstid anbefales en ekstra lampe.

Lyden av GoPro er bra. Balansert og fin, kameraet tåler bare ikke så mye støy før det vrenger.

Toppmodellen Black Edition var i skrivende stund ikke tilgjengelig, det blir svært spennende å teste denne i fremtiden.




Jobo JIB 4

Terningkast 4 FBI
Jobo JIB 4

Velutstyrt: Jobo JIB 4

Foto: Produsenten

Jobo JIB 4 er et rimelig men velutstyrt actionkamera. Med videosøker på baksiden og flere typer fester.

Kameraet er enkelt å bruke, med søker som viser bildeutsnittet. Det er ingen hokus-pokus å sette innstillinger.

I innendørs belysning virker fargebalansen svært god. En rød bordduk er nettopp rød, mens hvite vegger er hvite. Ulempen er en for høy fargemetning, med en del bildestøy. Et ansikt tre meter unna blir ganske kornete.

Utendørs i normalt overskyet dagslys er fargene svært mettet. Et rekkverk av tre ser ut som det har fått et ekstra strøk beis, med et hint av oransje. Det smeller bra ut av skjermen, men ikke på en helt naturlig måte.

Utendørs om kvelden funker kameraet ganske bra. Det er flere detaljer i kveldsvideoene enn med AEE MagiCam SD19. En biltur filmet fra dashbordet avslører at kameraet takler bevegelse ganske fint, uten at kompresjonsstøy blir en stor faktor.

Lyden er åpen og grei. Kanskje litt lavt nivå, men dette kan også justeres i etterproduksjon. Noe bakgrunnssus forekommer.




JVC GC-XA1

Terningkast 4 FBI
JVC GC-XA1

Godkjent: JVC GC-XA1

Foto: Produsenten

Det eneste kameraet uten undervannshus er likevel vanntett ned til fem meter. Men ellers er JVC-kameraet bare sånn passe.

Den sidemonterte søkeren er uvant når kameraet skal panoreres, da det er vanskelig å tenke sidelengs i forhold til objektivet.

Dette kunne vært løst ved å gi mulighet for å snu objektivet 90 grader, som hos Contour-kameraet.

Derimot har kameraet innebygd Wi-Fi som kan brukes til å monitorere kameraet trådløst med en smarttelefon eller nettbrett, noe som gir langt bedre oversikt. Opptak må likevel utløses på selve kameraet.

Innendørs har kameraet litt rødstikk i bildet, som hos Contour. Men JVC har langt mørkere bilder. Alt blir mørkt, med gjengrodde mørke områder.

I normalt overskyet dagslys er det langt bedre. Bildene er ganske skarpe, og kameraet har god kontroll på bevegelser, takket være kompensasjon for rullende lukker.

Vidvinkellinsen på 170 grader utnyttes ikke i samme grad som hos konkurrentene, da bildeutsnittet er mindre. Det gjør derimot at man kommer tettere på objektene, og en biltur gjenskapes med bedre fartsfølelse. Men mange vil nok ønske et større utsnitt.

Mørke områder gror igjen også i dagslys, kameraet får ikke frem detaljene fra tett skog like godt som de beste. Et helt greit kamera.

Lydmessig har mikrofonen et høyt lydnivå, men kan skurre under for høylydte omgivelser. Stort sett uproblematisk, men litt åpnere diskant og tydeligere tale savnes.




AEE MagiCam SD19

Terningkast 3 FBI
AEE MagiCam SD19

Broren som ikke følger opp: AEE MagiCam SD19

Foto: Produsenten

Dette kameraet er nærmest kliss likt Jobo JIB 4. Fordi AEE lager begge. Derfor er det merkelig at kameraet med fabrikkens eget navn er dårligere.

AEE har som Jobo JIB 4 søker på baksiden, og er enkelt i bruk. På grunn av enda færre justeringsmuligheter er det dermed også enda enklere å bare ta opp og skyte i vei.

I typisk innendørs belysning får man svært mørke bilder med gjengrodde skygger ut av kameraet fra AEE. Her er det mye støy og en svært grovkornet og støyet bildegjengivelse.

Det er også et klart gulstikk, typisk for innendørsbelysning. Derfor savnes muligheten for å sette hvitbalanse.

Utendørs i normalt overskyet vær virker derimot fargene mer nøytrale. Hvit snø er nettopp hvit. Men detaljnivået i skyggene er under pari, og et ansikt svakt baklyst av en skytildekket sol blir svært mørkt.

Når kameraet blir tatt med på en biltur midt på dagen, er det bra med smell i videostrømmen fra dashbordet, og lite bevegelsesstøy. Men den samme bilturen på kveldstid avslører at bildene blir altfor mørke, med mye støy.

AEE MagiCam SD19 er svært lik Jobo JIB 4, også produsert av AEE, men bildekvaliteten hos AEE sitt eget kamera holder ikke mål.

AEE er slankere i lyden enn Jobo-kameraet, og signalet er lavere med mer susing.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)