Hopp til innhold

Nå kan du sette karakter på gynekologen din

Fra i dag kan du sjekke gynekologens "karakterer" på nett. – Vi visste ikke at vi nå skal vurderes i full offentlighet, sier gynekologforeningen.

Gynekolog-stol

Fra i dag kan også gynekologene få sin 'dom' av anonyme pasienter på nettet.

Foto: : Berit Roald / SCANPIX

I dag blir spesialister inkludert på Legelisten, nettstedet der folk anonymt vurderer legen og tannlegen sin. Først ut er et par hundre privatpraktiserende gynekologer med eller uten avtale med helseforetakene.

– Tilbakemeldinger fra brukerne våre viser at veldig mange ønsker gynekologene vurdert. Derfor starter vi med dem. Etter hvert vil også hudleger, øyeleger, øre-nese-hals-spesialister og barneleger bli tatt med, sier Lars Haakon Søraas til NRK.no. Han er daglig leder for Legelisten.no, som satser på at alle spesialistgrenene vil være inkludert i løpet av neste år.

Lars Haakon Søraas, Legelisten.no

Daglig leder Lars Haakon Søraas i Legelisten vurderer om også kiropraktorer skal bli vurdert.

Foto: Privat

Til tross for kritiske røster fra legestanden, ble Legelisten raskt en suksess etter oppstart våren 2012. Ved hjelp av andre pasienters vurderinger skulle det bli enklere for folk å finne en god fastlege. Etter det første året ble tjenesten utvidet til også å omfatte tannleger.

Nettsiden har nå 100.000 unike besøkende hver måned, ifølge Søraas.

– Greit nok

Norsk gynekologisk forening var ikke klar over at deres medlemmer nå skal vurderes offentlig på samme måte som fastlegene.

– Men det er for så vidt greit å få tilbakemelding om hvordan pasienter oppfatter legen sin. Legelisten er jo ikke en faglig kvalitetssikring, sier foreningens leder Jone Trovik i en kommentar til NRK.no.

Leder i Norsk gynekologisk forening, Jone Trovik

Positivt at pasienter kan meddele seg om hvordan de opplever å bli møtt av sin behandlende gynekolog, mener Jone Trovik i Norsk gynekologisk forening.

Foto: Anne Sidsel Herdlevær / UiB

– Så lenge det skjer en siling av kommentarene, slik det bør gjøres på nettsteder av denne typen, tror jeg ikke at vurderingene vil medføre at leger på noen måte kan føle seg presset til å forholde seg til pasienter på en annen måte enn de ellers ville gjort, sier Trovik.

– At pasienter kan meddele seg om hvordan de opplever å bli møtt av sin behandlende gynekolog anser vi som positivt, sier hun.

– Viktig med god kommunikasjon

– Fra egne undersøkelser vet vi at mange søker informasjon om gynekologer på nettet. Det er ikke overraskende med tanke på hvor viktig god kommunikasjon er mellom gynekologer og deres pasienter, sier Lars Haakon Søraas.

Alle landets 4506 fastleger er nå søkbare på Legelisten. De aller fleste av dem har fått sin "dom" av minst én pasient.

Og i tillegg kan du altså sjekke vurderingene av mer enn 4000 offentlige og privatpraktiserende tannleger, samt alle gynekologer som jobber utenfor sykehus.

Legelisten vurderer nå om også kiropraktorer skal bli tatt med.

– Selv om kiropraktorene ikke er leger, har mange av brukerne våre bedt om en slik tjeneste også. Mange har dessuten etterspurt fysioterapeuter, men vi er litt usikre på hvor langt vi kan strekke det og fremdeles kalle det Legelisten.no. Først skal uansett flere legespesialiteter på plass, sier Lars Haakon Søraas.

Ytringsfrihet

Anne Haabeth Rygg

Hvis legen er spesialist kan også prisen ha innvirkning, sier fagdirektør Anne Haabeth Rygg i Forbrukerrådet.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Forbrukerrådet støtter utvidelsen, blant annet med henvisning til ytringsfrihet.

– Mer informasjon er et gode. Det danner grunnlaget for at vi som forbrukere av helsetjenester kan gjøre aktive valg som passer hver enkelt av oss, sier Anne Haabeth Rygg, Forbrukerrådets fagdirektør for offentlige tjenester.

Når man velger fastlege, mener hun det vil være relevant både å sjekke eventuelle reaksjoner fra Helsetilsynet, og hvilke leger som hevder rett til å reservere seg mot å tilby sine legetjenester i enkelttilfeller som abort- og prevensjonsspørsmål.

– Det er også relevant å vite om legen er spesialist, fordi det kan ha innvirkning på prisen du som innbygger må betale, sier Haabeth Rygg til NRK.no.

Hun understreker at enkeltpersoners vurderinger på legelisten.no er subjektive oppfatninger, slik de også er på nettsider som for eksempel tripadvisor.

– På den annen side er vi for ytringsfrihet på nettet så lenge kritikken ikke er usaklig, sier hun.

Forbrukerrådet har selv vært med på å opprette nettstedet Hva koster tannlegen, der du kan sammenligne priser på de mest vanlige tannbehandlingene.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)