Hopp til innhold

Logger av for å leve bedre

Ser du ofte ned i en smartmobil? Å ta bevisste mobilpauser er blitt et nødvendig grep for mobilavhengige som vil ta tilbake øyeblikket og tilstedeværelsen i livet sitt.

Thomas Moen med dum mobil

I perioder er det fantastisk å bruke en «dum telefon», ifølge IT-gründer Thomas Moen.

Foto: Lars Karelius Noer / NRK

Thomas Moen har i flere år bidratt til at stadig mer av tida vår brukes på nett og mobil. IT-gründeren har selv vært med på å bygge opp blogg-samfunn på nettet, utviklet apper og sosiale medier.

– Jeg var alltid på telefonen, hadde den i hånda og tok den opp i hvert sekund av det som var dødtid. Telefonen var totaldominerende. Den var aldri mer enn 20 cm unna hendene mine. Jeg kunne ikke ha en vanlig samtale i mange minutter uten at det rista i lomma og jeg ble nysgjerrig på hva det var, sier Thomas Moen.

Så tok han noen grep for å fri seg fra mobilen og nettvanene sine. Moen innførte disse kjørereglene for sin digitale detox:

1. Ingen sjekk av e-post, Facebook og andre sosiale medier før lunsj.

2. Tar ikke opp mobilen for å slå i hjel dødtid.

– Jeg synes at folk er altfor dårlig til å kjede seg. Jeg mener selv at jeg er mer til stede nå. Jeg er mer kreativ, og leverer mer kvalitet fordi jeg lar meg sjøl kjede meg av og til. Nå er det jeg som setter agendaen, sier Moen.

3. Leser ikke lenger nettaviser.

– Jeg innså at man ikke har behov for å vite alt. Men man har behov for å være til stede i hverdagen. Det er en grunn til at jeg samtidig sluttet å lese nettaviser og late som om jeg følger med. Jeg leser et par papiraviser, og synes de oppsummerer nyhetene på en bedre måte.

Thomas Moen leser papiravis

Ingen nettavislesning lenger for IT-gründeren. Nå er det papiravisene som gjelder.

Foto: Lars Karelius Noer / NRK

4. Legger bort mobilen fysisk etter jobb.

5. Ikke noe skjermtid den siste timen før man skal sove.

6. Bruker «dum telefon» i ferien som kun kan ringe og sende sms.

– I sommerferien la jeg fra meg smartmobilen, og hadde en «dum mobiltelefon», en gammel Nokia uten kamera og uten internett, med bare mulighet for å sende sms, ringe og spille snake. Det var helt fantastisk. Telefonen lå langt unna. Og den hadde syv dagers batteritid.

– Var det noe viktig, så ringte folk. E-post og sosiale medier sjekket jeg ikke før ferien var over. Jaget var borte. Jeg var 100 prosent til stede i ferien min, noe som var veldig befriende, forteller IT-gründeren.

Å ta bevisste mobilpauser er blitt et nødvendig grep for mobilavhengige som vil ta tilbake øyeblikket og tilstedeværelsen i livet sitt.

SE VIDEO: Thomas Moen er blant dem som tar mobilpauser. I perioder bytter han ut smarttelefonen med en «dum telefon».

LES OGSÅ:

Skriver bok om tidsbruk

Thomas Moen tror det er mange som trenger et lite puff for å se opp fra smartmobilen sin. Nå skriver han boken «Logg av» sammen med Lars Bratsberg i Google Norge for få flere til å bruke tiden sin smart, med og uten mobil.

– Men da er det jo et paradoks at du selv jobber med sosiale medier?

– Sosiale medier er fantastiske verktøy for relasjoner, til fordypning og til å bli kjent med folk, ikke bare for underholdning. Skal du bruke sosiale medier bør du følge det som er interessant, ikke bare fordi du kjeder deg mens du venter på trikken, sier Thomas Moen.

Studerer med mobilen i hånda

Adrian Dahl Askelund

Adrian Dahl Askelund må i eksamensperioden innskrenke mobilbruken sin.

Foto: Lars Karelius Noer / NRK

Også psykologistudent Adrian Dahl Askelund har kjent på sin egen avhengighet av å være påkoblet som en utfordring, spesielt i krevende studieperioder.

– Jeg sjekker mobilen kanskje hver halvtime, ofte oftere, spesielt hvis jeg leser. Det er nok for å distrahere seg litt, og så gir det en tilfredsstillelse å se at man har venner. På lesesalen ser jeg at noen kikker mer på mobilen sin enn på pensumbøkene de har foran seg, sier Dahl Askelund.

Å kombinere studier og høy mobilaktivitet har han liten tro på.

– Jeg mener at man ikke kan multitaske, man bytter bare oppmerksomhet veldig raskt. Det gir mindre oppmerksomhet og mindre dybde, enten man leser, snakker med noen eller spiser, sier han.

– Maten smaker mindre hvis man er på mobilen samtidig?

– Ja, de som snakker om mindfulness vil si at uten tilstedeværelse forsvinner sanseinntrykkene, forteller Adrian.

Slår av alt som durer

For å kunne studere skikkelig, har Adrian gitt seg selv restriksjoner i den tøffeste eksamensperioden. Da er han passiv på sosiale medier, og slår av alt som durer og gir ham beskjeder om hva som har skjedd siden sist.

– Det er angstfylt, og så merker man samtidig hvilket behov det dekker. Det lengste jeg har klart er halvannen måned, så kommer en periode hvor man må ta opp igjen vennskapene.

– Samtidig er jeg blitt mer bevisst på hvordan menneskemøter har mindre dybde på sosiale medier. Man mister noe når man ikke møtes ansikt til ansikt, mener psykologistudenten.

  • SE MER OM DE SOM TAR MOBILPAUSER PÅ PULS,
    MANDAG 20.01 KLOKKEN 19:45 PÅ NRK1 OG PÅ TV.NRK.NO.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)