Hopp til innhold

40 år siden første mobilsamtale

Martin Cooper ble førstemann til å prate i mobiltelefon 3. april 1973 - han valgte å ringe sin argeste konkurrent.

23 centimeter høy, et drøyt kilo tung, 30 kretskort, 20 minutter taletid, 10 timer ladetid - dette er nøkkeltallene for Motorola DynaTAC, en av verdens første mobiltelefoner.

Det var denne telefonen Martin Cooper tok med seg ut på nedre Manhattan for nøyaktig 40 år siden da han gjennomførte det som blir kalt historiens første mobiltelefonsamtale.

– Sofistikerte newyorkere måpa da de så meg rusle rundt og prate i telefonen, sier han til CNN.

Siden han var den eneste med mobiltelefon, måtte han nødvendigvis ringe til en fastlinje.

Men han ringte ikke til en hvilken som helst fastlinje - i den andre enden av røret var Joel Engel - sjefsingeniøren til Bell Labs, Motorolas argeste konkurrent.

Cooper ga - på tydeligst mulig vis - beskjed om at Motorola hadde vunnet kappløpet.

– Folk vil snakke med folk

Martin Cooper

Martin Cooper blir gjerne kalt 'mobiltelefonens far'.

Foto: © Courtesy of Martin Cooper

Cooper, som jobba for Motorola i 29 år, har elleve patenter knytta til trådløs kommunikasjon, og blir sett på som en av de virkelige pionerene innenfor dette feltet.

– De første mobiltelefonene veide over en kilo, og du kunne bare prate i 20 minutter - noe som passet fint i og med at du ikke hadde greit å holde den opp mot øret stort lenger uansett, skal Cooper ha sagt ifølge Telegraph.

På den tida var han sjef for kommunikasjonsystem-avdelinga til Motorola, og hadde gjennom flere år jobba målretta for å skille telefon og ledning.

– Folk vil snakke med andre folk, ikke hus, kontorer eller bilder. Hvis de får valget vil de kreve friheten til å kommunisere hvor de enn måtte befinne seg, uten å måtte forholde seg til en kobbertråd.

– Dingser vil spesialiseres

Å si at mobiltelefonen har gjennomgått en forandring i løpet av de 40 åra som har gått vil være å påpeke det mildt sagt åpenbare.

Cooper selv synes ikke at all utviklinga har vært til det bedre.

– Når du lager universaldingser som skal gjøre alt for alle, ender du opp med et produkt som ikke gjør noe spesielt bra. I fremtida vil vi se mer spesialiserte innordninger som vil gjøre livene våre lettere, spådde han i 2009.