Hopp til innhold

Høysesong for sånne lopper på kroppen

Fra slutten av mars til begynnelsen av juni spiser fugleloppene på folk over hele landet. – Jeg tror ikke noen kan gå gjennom livet uten å bli stukket av en loppe, sier skadedyrekspert.

Fuglelopper

Fugleloppestikk er et typisk vårfenomen. Stikkene kan lett forveksles med annet utslett. Her har en to år gammel jente fått loppebitt overalt på bena.

Foto: Maria Elsness / NRK

Preben Ottesen

– Klør du mye, kan det oppstå infeksjoner, sier Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet.

Foto: Anne Lene Solbakken

Lopper er gjerne ikke øverst på ønskelisten til 17. mai, men fugleloppestikk er et typisk vårfenomen. Mange små og store går nå rundt og klør på rare bitt over hele kroppen.

Stikkene er røde, og kan minne om mange andre typer hudplager.

– Rundt bittet, som gjerne sees som en mørk rød prikk, blir det oftest et sirkelformet, rødt område. Etter en tid begynner det å klø intenst og langvarig. Man blir oftest bitt i grupper, for fugleloppene «prøvesmaker» flere steder, sier forteller Preben Ottesen til NRK.no. Han er direktør ved Avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Akkurat nå har fugleloppene våknet fra dvalen. De biter mennesker fra slutten av mars til begynnelsen av juni, med en mindre topp igjen om høsten fra september til november. Mest aktive er de fra midten av april til midten av mai, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Loppene er sultne og tørste, og hopper nå på alt som går forbi dem. De tar sjansen og stikker mennesker, men det er kun fugleblod som gir dem det de trenger, forteller Ottesen videre.

Fugleloppe, Ceratophyllus

Fugleloppa er vingeløs, flattrykt fra siden, brunsvart av farge og 2–3 mm lang. Legg merke til kammen av omdannete hår i ”nakken” på loppa som den bruker for å holde seg fast i vertsdyrets fjær eller pels.

Foto: Illustrasjon Hallvard Elven / FHI

Ikke farlig

Fugleloppestikk er i seg selv ufarlige.

– Men klør man mye kan man påføre seg selv sekundære infeksjoner, som verk i oppklorte områder, opplyser skadedyreksperten.

Marit Hermansen

– Bittene gir ikke arr i seg selv, men fordi det klør så mye, så kan noen klø på seg arr, sier lege Marit Hermansen.

Foto: Legeforeningen

Fuglelopper

– Rundt bittet, som gjerne sees som en mørk rød prikk, blir det oftest et sirkelformet, rødt område. Etter en tid begynner det å klø intenst og langvarig, sier skadedyrekspert Preben Ottesen.

Foto: Maria Elsness / NRK
Turid Thune

– Noen tror de har blitt smitta med skabb eller at de har fått en allergisk reaksjon, sier hudlege Turid Thune.

Foto: Thomas Barstad Eckhoff / Den Norske Legeforening

Altså, ikke klø:

– Bittene gir ikke arr i seg selv, men fordi det klør så mye, så kan noen klø på seg arr, sier Marit Hermansen, leder av Norsk forening for allmennmedisin, til NRK.no.

Det er registrert til sammen 17 loppearter som blodsugere på mennesker i Norge. Allmennlegens erfaring er at noen reagerer på loppebitt, og andre ikke.

– Det kommer ofte etter en varm dag med løvraking og hagearbeid. Bittene sitter i «innkrypingsstedet», det vil si på anklene, beltestedet og nakken. Loppene kan også komme med katter inn i huset, men da er det ikke så lett å se – da kan det likne på andre insektstikk. Men det som skiller det fra myggstikk, er at det klør mye lenger, forteller Hermansen.

– Vanskelig å se

Hvordan vet du så at det er fuglelopper du har fått?

– Det er veldig vanskelig å se hva som er insektstikk og hva som skyldes andre ting. Å skille mellom ulike insektstikk kan være helt umulig, opplyser Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

Noen tror de har fått allergisk reaksjon eller annet utslett når loppebittene dukker opp.

– Andre tror at de har blitt smitta med skabb eller fått noe annet smittsomt, sier Turid Thune til NRK.no. Hun er tidligere leder av Norsk hudlegeforening, og nå seksjonsoverlege ved hudavdelingen på Haukeland universitetssykehus.

– Hva med vannkopper, blir loppebitt forvekslet med det?

– Nei, jeg kan ikke huske at noen har forvekslet det med vannkopper. Grunnen til det er kanskje at de ikke blir allment syke når de har blitt angrepet av fuglelopper, det blir de jo når de får vannkopper, sier Turid Thune.

Se opp for reir nær terrassen

Det er vanskelig å ikke bli bitt av en liten rakker, særlig hvis du er mye ute.

– Jeg tror ikke noen kan gå gjennom livet uten å bli stukket av en loppe, sier skadedyrekspert Ottesen.

Fuglelopper finnes i fuglereir med tørt reirklima som i fuglekasser, under takstein, i ventiler i veggen. De er vanlige over hele landet i reir til mange ulike fuglearter. Loppene kan også finnes i hønsehus og kalles derfor for hønselopper, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider.

Men et par ting er det lurt å unngå hvis du er lei bittene.

– Rens i hvert fall ikke fuglekasser om våren! Gjør det om vinteren. Hunder og katter drar ofte loppene inn i hus, så å la husdyr sove i sengen din er ikke lurt, forteller Ottesen.

Vær oppmerksom på at reir i trær som befinner seg i nærheten av terrasser og sitteplasser kan medføre at man får lopper på seg.

Kan støvsuges bort

Når du har fått loppebitt, finner du svært sjelden loppene på kroppen eller i klærne, men de kan ofte finnes i senga.

– Stikkes man hver natt om våren, kan man sove under myggnett, gjerne impregnert med permetrin eller annet insektmiddel, råder skadedyreksperten.

Loppene overlever ikke lenge innendørs. Støvsuging av tepper, sengetøy og ventiler er effektivt for å fjerne lopper som allerede er inne i huset. Lopper i klær og sengetøy kan også fjernes ved å riste tøyet. Sprøyting av rom i hytte og hus har ingen hensikt, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Er du først bitt, finnes det mange kløedempende salver og kremer – noen reseptfrie, andre på resept, avslutter Ottesen ved instituttet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)