Veggedyr sprer seg som aldri før

Det har aldri vært så mange veggedyr som akkurat nå. – Antallet har økt fra i fjor, og vi er bare halvveis i året, sier skadedyrekspert. Slik unngår du veggedyr.

Veggedyr

Årsaken til økningen er at vi reiser stadig mer, og at blodsugerne har blitt motstandsdyktige mot midler som vi tidligere har brukt mot dem.

Sommeren er høysesong for å få med seg forhatte blodsugere hjem i kofferten. De stikker, biter og suger, og er nærmest umulig å bli kvitt uten profesjonell hjelp. Siden 90-tallet har det vært en enorm økning av veggedyr i Norge.

Veggdyrproblem øker i vesten

Veggedyr formerer seg rask, og blir stadig et større problem i Norge.

Foto: ABS Skadedyrkontroll

– Og vi ser en klar økning av veggedyr fra i fjor, ikke bare i Norge, men også på verdensbasis, sier Øystein Strømberg, teamleder for skadedyr ved Anticimex i Oslo, til NRK.no

– Vi får stadig flere henvendelser fra folk som trenger hjelp til å bli kvitt skadedyrene. Bare i fjor rapporterte vi inn 202 tilfeller med veggedyr i Oslo, legger han til.

Øystein Strømberg

– Det er ikke nok å bare kaste senga hvis du har veggedyr i leiligheten, sier Øystein Strømberg, teamleder for skadedyr ved Anticimex i Oslo.

Foto: Privat

Årsaken til økningen er at vi reiser stadig mer, og at skadedyrene har blitt motstandsdyktige mot en del av midlene vi tidligere har brukt mot dem.

På overnattingssteder som hoteller, herberger og campinghytter kan det forekomme tilfeller av veggedyr.

Oppholder man seg på slike steder i sommer bør man være ekstra oppmerksom, skadedyrene kan bli med deg hjem.

– Et problem for hotellnæringen

Hilde Solheim.

– Veggedyr koster mye penger for hotellnæringen, sier Hilde Charlotte Solheim.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Veggedyr suger vanligvis blod av mennesker om natta. På dagtid går de tilbake til skjulestedene sine.

– Det er veldig ekkelt, og det er et problem for hotellnæringen da veggedyr kan følge med i bagasjen. Om du ikke oppdager dem, kan de lett etablere seg i boligen din, eller på et annet hotellrom, sier Hilde Charlotte Solheim, direktør for Virke Reise Norge, til NRK.no

Hun sier veggedyr er noen ubehagelige plageånder, og at det er en kostbar bekjempelse. Flere norske hoteller blir rammet fra tid til annen, men det er dessverre vanskelig å unngå.

– De er blindpassasjerer i kofferten, som kan følge med både norske og utenlandske turister, uten at de selv vet om det, sier Solheim.

– Vi må ha spesialister for å få skadedyrene bort, i tillegg må jo det angrepne rommet lukkes for en periode. Og det koster penger, legger hun til.

– Ikke sleng klærne på gulvet

Særlig i USA har det eksplodert med veggedyr, og her finnes de ikke bare på hoteller og i private hjem. Kinosaler, T-banen og barnehager er også rammet.

Preben Ottesen

– Vi forsker på nye metoder for å bekjempe veggedyr, sier Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Anne Lene Solbakken

Hvis stigningen fortsetter her hjemme, kan problemet snart være like stort i Norge.

– For å finne ut om du har veggedyr hjemme eller på hotellrommet, bør du se etter ekskrementer fra skadedyrene eller midden selv, sier Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet til NRK.no.

– Sjekk under madrassen, langs lister og i sprekker. Veggedyr kan du finne på luksushoteller til billige campinghytter, fortsetter han.

For å minimalisere sjansen for å få veggedyr med seg hjem eller spre det videre, kan det lønne seg for hotellgjester å holde det ryddig.

– Ikke sleng klærne på gulvet hvis du oppholder deg et sted du tror det kan være veggedyr. Ta eventuelt en plastpose rundt bagasjen, da er det vanskeligere for veggedyrene å kravle inn, opplyser Ottesen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Veggedyr

Veggedyr suger vanligvis blod av mennesker om natta. Ekkelt og ubehagelig, men heldigvis ikke farlig.

Foto: Lennart Falk / Anticimex

– Søk profesjonell hjelp

Tidligere har kjemikalier vært den mest effektive metoden for å bli kvitt skadedyrene, men nå har insektene blitt mer motstandsdyktige mot giftstoffene.

Dermed er frysing ned til 35 minusgrader eller oppvarming med damp blitt den nye metoden. Anticimex bruker også varmetelt som de behandler innbo med i 55 varmegrader.

– Har du allerede fått med deg veggedyr hjem i kofferten, ikke ta med kofferten inn i huset, er Preben Ottesen sin klare beskjed.

Stukket av veggedyr

Du merker ikke selve stikket, men reaksjonene fra bittene varierer fra person til person. Dette er et resultat av et hotellopphold i Paris.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby / NRK

– Ta kontakt med skadedyreksperter, og få bagasjen kulde- eller varmebehandlet. Veggedyrbekjempelse er vanskelig å gjennomføre på egen hånd, og det vil være smart å søke profesjonell hjelp til dette, opplyser han.

– Vi tar økningen på alvor

Veggedyr har aldri hatt så god mulighet til å spre seg som nå. Vi reiser som aldri før, og småkrypene kan overleve i skjulestedene sine i over ett år uten blodmat.

I tillegg har insektene blitt mer motstandsdyktige mot tidligere behandling. Dette er med på å vanskeliggjøre bekjempelsen av småkrypene.

– Vi tar økningen på alvor. Av helsemessige årsaker bør man dessuten minimere bruken av kjemiske bekjempelsesmidler, advarer Ottesen.

– Derfor forsker vi mye på nye metoder for å bekjempe veggedyr. Nå prøver vi ut et giftfri pulver som tar livet av dem ved uttørking, legger han til.

Selv om veggedyr hovedsakelig stikker mennesker kan de også suge blod av andre pattedyr, som flaggermus, kanin, katt og hund.

Det er ikke påvist at småkrypene kan overføre sykdommer hos menneske eller dyr.

Statestikk veggdyr

Figurene viser antall bekjempelser av utvalgte skadedyr som skadedyrfirmaer i Norge har utført. Hver måned rapporterer skadedyrfirmaene om antall bekjempelser til Folkehelseinstituttet. Rapporteringen er frivillig, men de fleste firmaer er svært flinke til å levere tall hver måned. Tallene fra 2012 har ennå ikke blitt registrert, men pilene for veggedyr peker fortsatt oppover.

Foto: Kilde: Folkehelseinstituttet

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)