Hopp til innhold

– Dette må bare gå over av seg selv

Viruset smitter uten at man merker det, og det klør og svir når utslettet kommer. Men hånd-, fot- og munnsyke er ikke så farlig som det ser ut.

Hånd- fot- og munnsyke

Hånd-, fot- og munnsyke gir røde flekker i ansikt, under fotflater og på hender. Viruset smitter oftest barn under 10 år.

Foto: Helene Hillestad / NRK

Tone Bruun

- Hånd-, fot-, og munnsyke må bare gå over av seg selv, sier Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

Har du hørt om hånd-, fot-, og munnsyke? Viruset både høres og ser rart ut.

Navnet kan høres ut som en dyresykdom, men må ikke forveksles med munn- og klovsyke. Hånd-, fot-, og munnsyke begynner ofte med feber og dårlig matlyst, før det går over til røde, små flekker som får blemmer i midten.

Som navnet tilsier, setter flekkene seg på hender, under føtter og både rundt og i munnen. Det kan klø og svi, og være nokså ubehagelig.

Viruset som fører til hånd-, fot- og munnsyke trives best på våren og høsten, og sprer seg i norske barnehager og skoler i disse dager.

Det rammer i hovedsak barn opp til ti år, men også voksne kan bli syke.

– Dette er en mild sykdom som gir utslett. Det må bare gå over av seg selv, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Tone Bruun, til NRK.no.

Usynlig smitte

Virussykdommen kan minne om brennkopper, men er ikke det samme. Mens brennkopper er bakterier, kommer hånd-, fot- og munnsyke fra et virus.

– På brennkopper ser vi dessuten mer gule skorper. Felles for begge deler er at det er veldig smittsomt, sier overlegen.

Sykdommen må som nevnt skilles fra munn- og klovsyke, som er en meget alvorlig og særdeles smittsom dyresykdom som vært sjelden rammer mennesker.

Selv om det kan være lett å se at en har fått hånd-, fot- og munnsyke, er det vanskelig å oppdage om barnet har blitt smittet. Dette viruset smitter nemlig uten at man merker det.

Det betyr at når diagnosen har blitt stilt, altså etter at de karakteristiske flekkene har oppstått, har smitten skjedd allerede en uke i forveien.

Det er med andre ord ikke så enkelt å oppdage. Likevel er det flere ting man kan gjøre for å forebygge.

Håndhygiene spesielt viktig

Helsesøster Hilde Thoresen jobber med smittevern i Stavanger, og får av og til telefoner fra barnehager som spør hva de bør gjøre for å hindre videre smitte.

Bilde av utslett fra virus

Røde, kløende prikker er en del av sykdomsbildet.

Foto: Helene Hillestad / NRK

Svaret er først og fremst å sørge for god håndhygiene.

– Dette viruset smitter ved kontakt. Da blir god håndhygiene spesielt viktig. Jeg anbefaler også at stellebord vaskes godt, helst med overflatesprit. Barna kan også gjerne ha hvert sitt håndkle under seg når de skiftes på, sier helsesøsteren.

I tillegg må den som skifter på barnet vaske hendene godt etterpå, forteller hun.

Ikke farlig for gravide

Ifølge Folkehelseinsituttet er det ikke noe i veien for å levere barnet i barnehagen eller skolen, selv om det har noe utslett.

– Er almenntilstanden dårlig, blir man hjemme. Det er de samme reglene som gjelder ved annen sykdom, sier Tone Bruun.

Andre barnesykdommer, som for eksempel femte barnesykdom, kan være farlig for gravide og fosteret.

Dette er ikke tilfellet for hånd-, fot- og munnsyke, forteller Bruun.

– Vi er ikke kjent med at det er en fare for det, sier overlegen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)