Hopp til innhold

Du blir avhengig av leppepomade

Må du smøre leppene støtt og stadig, er du kanskje avhengig. De aller fleste trenger nemlig ikke leppepomade i det hele tatt.

Leppepomade NY

Mange er hektet på leppepomade. Det finnes til og med en interesseorganisasjon, Lip Balm Anonymous.

Foto: Colourbox

Både menn og kvinner har gjerne leppepomaden lett tilgjengelig og smører i vei, dagen lang – eller så får de tørre og sprukne lepper.

Men leppene skal ikke behøve å smøres støtt.

– Leppepomade skal brukes maks et par ganger om dagen; det skal ikke være sånn at du smører dem hele tiden, sier ansvarlig for produktutvikling hos Urtegaarden i Danmark, Vibeke Estrup til Alive.dk.

– Det er faktisk sånn at det er den overdrevne bruken som gjør at man føler at man må smøre leppene igjen og igjen, og det er et uttrykk for avhengighet.

Les også: Du kan bli syk av gammel sminke

Lurer leppene

I mange leppepomader er det noe som heter petrokjemiske stoffer, og det er disse man kan ende med å bli hektet på.

– Man får en oppfattelse av at huden på leppene kun føles riktig fuktet hvis man smører leppepomade på, sier Estrup.

Hudlege ved Oslo Hudlegesenter Henning Strand er imidlertid ikke helt sikker på om det er stoffer i leppepomadene man blir hekta på eller om det er psykologisk.

– Noen har jo god smak og lukt og så videre, og det kan man jo også bli hekta på, sier han.

– Og er man disponert for det, kan man få allergiske reaksjoner.

Les også: Tester lip gloss på småjenter

Får irritasjonsproblemer

Ved Oslo Hudlegesenter har de innimellom klienter som har smurt så mye med leppepomade at de får irritasjonsproblemer.

– De aller fleste trenger ikke leppepomade i det hele tatt, sier han.

– Men de med eksemtendens kan kanskje iblant trenge å påføre ekstra fukt for å unngå sprekker.

Det er ikke tvil om at noen tjener veldig mye penger på salg av leppepomade. Ifølge statistikk fra AC Nielsen selges det leppepomader til over to og en halv milliard norske kroner på verdensbasis årlig.

Nett-TV: Oppsvulmede og såre lepper i «Pinlige sykdommer»

«Anonyme Leppepomadebrukere»

Og det finnes nesten 200 Facebook-grupper dedikert til leppeprodukter, som «For oss som er avhengige av Lypsyl».

En amerikansk mann ble så avhengig av leppepomade at han opprettet Anonyme Alkoholikeres søsterorganisasjon: «Lip Balm Anonymous», ifølge KK.

Mannen forsøkte en Lypsyl med kirsebærsmak som både smakte godt og gjorde leppene myke, og før han visste ordet av det påførte han Lypsyl dagen lang.

– Det var ikke veldig kult å gå rundt med rosa lepper, men jeg klarte ikke la det være, sa Kevin Crossman til Baltimoresun.com, ifølge KK.

Etter hvert fikk imidlertid Crossman kontroll på sin egen sykelige leppepomadebruk – og organisasjonen hans fortsetter å hjelpe personer i samme situasjon.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)