Hopp til innhold

Dette vil bli ditt nye passord

En ny autentiseringsløsning med fingeravtrykk vil gjøre det enda vanskeligere for ID-tyvene å svindle deg - nå vil nemlig ikke mobil eller kort fungere uten at fingeren din er til stede.

Biometrisk autentisering

Nå kan snart fingeravtrykket være det eneste du trenger for å bruke forskjellige innloggingstjenester.

Foto: Colourbox, IDEX

Ny teknologi for fingeravtrykk-autentisering skal gjøre det mer sikkert for forbrukerne å kjøpe varer i butikk eller benytte seg av offentlige tjenester.

Teknologifirmaet Idex har nå utviklet en løsning, der fingeravtrykket ditt blir lagret på en mobil, kort eller andre enheter, sammen med en såkalt SmartFinger Film Sensor fingeravtrykkleser.

– ID-svindel, kortsvindel og ID-tyveri er et økende problem, så bruk av personlig ID i hverdagen trenger et ekstra lag med sikkerhet. Det vil denne teknologien gi, sier administrerende direktør i IDEX, Ralph Bernstein.

– Hvis man får teknologien knyttet opp til en standard bruk av ID og transaksjoner, mener vi at ID-tyverier vil kunne reduseres dramatisk, sier IDEX-direktøren.

LES OGSÅ:

Fingeravtrykk som pinkode

Ralph Bernstein, CEO Idex

Ralph Bernstein, administrerende direktør i IDEX, holdt foredrag om biometrisk autentisering under ID-tyveri-konferansen 2012.

Foto: Hanne Tungen / NRK

Deler av sensoren ligger utenpå kortet eller mobilen, og man aktiverer eller åpner enhetene ved å dra fingeren over sensoren. Dersom riktig fingeravtrykk blir avlest, er mobilen eller kortet klart til bruk.

Skal du for eksempel inn et sted, vil man da kunne bruke disse enhetene til å gi deg adgang uten å måtte taste inn en pinkode eller passord.

– I stedet for databaser med lagrede fingeravtrykk eller fingeravtrykklesere i alle butikker, blir det laget kort eller andre typer enheter med fingeravtrykkinformasjon, og en fingeravtrykkleser på den samme enheten, forteller han.

– Løsningen gjør at man kan bruke ID i hverdagen på en sikker, trygg og enkel måte, sier Bernstein videre.

LES OGSÅ:

Avkuttede fingre fungerer ikke

Biometrisk autentisering

Med en SmartFinger Film Sensor i mobilen, kortet eller andre enheter må man selv være til stede for at disse kan brukes.

Foto: IDEX, Linda Stølen

De første produktene, basert på IDEX’ teknologi, kommer på markedet i 2012. Det ene er et kort med fingeravtrykkleser som vil låse opp og gi deg adgang dit du eventuelt skal.

En av IDEX partnere skal også levere et deksel til iPhone med IDEX fingeravtrykksløsning innebygget.

– Etter hvert vil denne løsningen også kunne brukes i forbindelse med internetthandel, pålogging til nettbank, helsesystemer, transport og så videre, så det er mange brukermuligheter her, sier Bernstein.

Autentisering med fingeravtrykk

Slik er man vant til å se autentisering med fingeravtrykk. Den nye teknologien gjør at fingeravtrykket lagres i et kort eller mobiltelefon, ikke bare i en ekstern database.

Foto: Sami Belloumi / PHOTOPQR/VOIX DU NORD

En viktig fordel med teknologien, er at du og din finger må være til stede for at enhetene i det hele skal kunne brukes.

Siden fingeravtrykket ditt er unikt, kan ingen andre ta disse enhetene i bruk hvis mobilen eller kortet blir stjålet.

– Du låser opp kortet med fingeravtrykket ditt. Hvis du da mister kortet, vil ingen andre kunne bruke det fordi de ikke har det riktige fingeravtrykket, sier Bernstein.

Og for de som har sett mye film: Bernstein kan berolige med at eventuelle avkuttede fingre ikke kan brukes i en ID- og pengesvindel.

–Teknologien gjør det mulig med levende fingeridentifikasjon. Det vil si at den kjenner igjen om en finger er levende eller ikke. Dette er altså en del av plattformen, men her snakker vi jo om en helt annen kriminalitet enn det å skimme et kort eller stjele ett passord, understreker Bernstein.

Christian Meyer, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring

Christian Meyer, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring.

Foto: Hanne Tungen / NRK

Etterlyst en slik type teknologi

En rapport fra SIFO viser at rundt 240 000 personer i Norge har en eller annen gang i løpet av sitt liv blitt utsatt for identitetstyveri.

Seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring, Christian Meyer, sier han har etterlyst en slik løsning lenge.

– En bedre bekreftelse av identitet ved normal samhandling, der det er penger eller tjenester involvert, har jeg etterlyst i mange år, sier Meyer.

Meyer sier videre at han har stor tro på biometri (måling av biologiske mønstre, som fingeravtrykk, red.anm.).

– Biometri er en veldig brukervennlig og enkel form for passord, og teknologien gjør at man lettere kan sikre at vi samhandler med riktig person i enhver situasjon, sier han.

Så du er positiv til denne teknologien?

– Ja! understreker Meyer.

Slik kan du forebygge ID-tyveri

Slik forebygger du ID-tyveri

  • Skaff deg lås på postkassen din. ID-tyvene kan lett hente sensitiv informasjon fra posten din, dersom postkassen din er åpen.
  • Aldri ha samme passord for ulike tjenester på nett. Blir dette passordet snappet opp, kan ID-tyven i verste fall logge seg inn og bruke flere tjenester i ditt navn.
  • Bruk avtalegiro og e-faktura der du kan.
  • Google deg selv med jevne mellomrom, og se hva som finnes av informasjon av deg på nett.
  • Sjekk nettbanken for alle type transaksjoner. I starten skjer det gjerne små transaksjoner slik at ID-tyvene får sjekket hvor oppmerksom du er.
  • Hvis du får kredittvurderinger i posten, men uten at du helt vet hvorfor, kan noen ha spurt om å få kreditt i ditt navn.

Slik kan du forebygge ID-tyveri

Les mer om hvordan du kan sikre deg mot ID-svindel her

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)