Hopp til innhold

Økning i tyveri av pinkoder og kort

Det er en kraftig økning i tilfeller av pinkode-tyverier der bankkortet blir stjålet etterpå, viser halvårstallene fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

MINIBANK

Det er økning i tyveri av pinkoder med påfølgende tyveri av bankkort.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Samtidig har den totale kortsvindelen gått betydelig ned. Norske banker tapte 54 millioner kroner på kortmisbruk første halvår i år.

Stine Neverdal

Stine Neverdal er kommunikasjonssjef i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Foto: FNO

Kommunikasjonssjef Stine Neverdal i FNO er glad for at det har vært en reduksjon av de samlede tallene, og hun sier at det har vært færre såkalte skimmingsaker.

I 2010 ble det registrert kortmisbruk for rundt 200 millioner kroner.

Svært aktive lommetyver

Men saker der den kriminelle først observerer korteieren bruke pinkoden, for deretter å stjele kortet, har det blitt stadig flere saker i første halvår.

– Det bekymrer oss at lommetyvene er svært aktive, sier hun, og minner om hvor viktig det er å beskytte kort og kode.

Korttyvene er spesielt aktive i Oslo sentrum. Alle steder der mange mennesker er samlet er utsatt, som for eksempel trafikknutepunkter, butikker og utesteder.

– Korttyvene er svært profesjonelle og raske. Ofte er det flere utenlandske kriminelle som opererer sammen. Det vanlige er at en av dem distraherer korteieren, mens en annen observerer kunden og stjeler veska eller lommeboken etterpå, sier Stine Neverdal.

Installerer nye kameraer

Kjell Bakken i Jernbaneverket sier til NRK at de stadig må ta nye grep for å hindre slike tyverier. Nå skal de installere nye kameraer og sørge for skikkelig skilting, slik at de som prøver seg skal skjønne at de er overvåket.

Flere av de NRK har snakket med om slike tyverier, innrømmer at de kan være litt for sløve med sikkerheten. En mann sier at han av og til kaster et lite blikk bak seg før han slår koden, men at han nok kunne ha tatt flere forholdsregler.

Den viktigste årsaken til at det er mye mindre skimming her i landet, er at kort med chip tar over for kort med magnetstripe. De fleste av skimmingsakene der opplysninger fra kortets magnetstripe blir kopiert, skjer i utlandet.

Gjengangere pågrepet

Mindre skimming skyldes også at politiet har arrestert flere av gjengangere, og at antiskimmingutstyret stadig blir oppdatert.

Stine Neverdal oppfordrer de som blir frastjålet kortet sitt, straks om sperre kontoen. Hun ber også alle om raskt å ta kontakt med banken dersom de opplever noe uregelmessig på kontoen.

Har ikke folk gjort noe uaktsomt, og for eksempel er utsatt for skimming, dekker banken tapet.

LES OGSÅ: Tre i fengsel for tyveri

LES OGSÅ: Tappet kontoer for 2,7 millioner

LES OGSÅ: Rettsak etter korttyveri

AKTUELT NÅ