Hopp til innhold

11 av 25 solkremer kommer dårlig ut i ny test

Forbrukerrådet har testet 25 solkremer, og resultatene er nedslående. 11 av dem inneholder hormonforstyrrende stoffer.

Forbrukerrådets solkremtest

Disse 25 solkremene ble testet av Forbrukerrådet, og ble fordelt i solkremer med (rødt felt) hormonforstyrrende stoffer og uten (grønt felt).

Foto: Camilla Veka/NRK

Det er sommer, og for mange er det tid for å jobbe med brunfargen og nyte så mye sol og fint vær som mulig. Men er du egentlig bevisst på hva solkremen du beskytter deg med egentlig inneholder?

Forbrukerrådet har testet 25 av årets solkremer for hormonforstyrrende stoffer, og hele 11 av dem får rødt lys.

– Det vi finner er hormonforstyrrende stoffer som står på EUs liste til vurdering om man skal få strengere regulering. Det er kun i dyerforsøk det er bevist en hosmonforstyrrende effekt, men da sier vi at det mistenkes også for å vøre skadelig for mennesker, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

Mener stoffene er skadelige for mennesker
Randi Flesland la frem solkremtest

Randi Flesland la frem resultatene av Forbrukerrådets solkremtest torsdag formiddag.

Foto: Camilla Veka / NRK

Resultatene fra solkremtesten ble presentert på en pressekonferanse torsdag formiddag. Testen tar utgangspunkt i EUs liste over kjemikalier som mistenkes å ha hormonforstyrrende effekt på mennesker.

Alle produktene er kjøpt inn fra norske dagligvarebutikker, apoteker og parfymerier i perioden 15. juni til 5. juli i år.

Bestselgere som Nivea Sun Kids Caring og Garnier Ambre Solaire Light & Silky er blant testens tapere, mens Cosmica Kids og Harmoni med Vita er blant solkremene som får grønt lys. Det vil si at de ikke inneholder noen av stoffene på EUs liste.

Slike hormonforstyrrende stoffer kan gi helseskade, og forskere tror de blant annet kan være årsak til ulike kreftformer.

Forbrukerrådet har testet 25 solkremer, og resultatene er nedslående. 11 av dem inneholder hormonforstyrrende stoffer.

NETT-TV: 11 av 25 solkremer kan skade forplantningsevnen

– Hormonforstyrrende stoffer fører til at det blir vanskeligere for deg å få barn, og det kan også være kreftfremkallende for for eksempel testikkelkreft og brystkreft, sier Flesland.

Solkremer med hormonforstyrrende stoffer

Nå oppfordrer hun myndighetene til å jobbe for en strengere regulering, og understreker at det finnes alternativer og at de må brukes.

– Vi i Forbrukerrådet er veldig opptatt av at vi i Norge må forske mer så vi har mer kunnskap slik at norske myndigheter, altså helseministeren, og Mattilsynet som faginstans, kan påvirke EU til å få strengere regler, sier Flesland og legger til:

– Men samtidig utfordrer vi produsentene. Det er ikke nødvendig å ha hormonforstyrrende stoffer i noen produkter, så ta dem bort og ta forbrukerne og helsen vår på alvor.

Av de testede solkremene fikk nesten halvparten rødt lys. (De hormonforstyrrende stoffene er nevnt i parantesen)

  • Faktor 50+
  • Soltan Moisturising Suncare Lotion 50 + (Ethylparaben, Methylparaben)
  • Faktor 30
  • Garnier Ambre Solaire Light & Silky 30 (Ethylparaben, Methylparaben)
  • Nivea Pure & Sensitive Sun Lotion 30 (Ethylhexyl methoxycinnamate)
  • Nivea Sun Kids Swim & Play 30 (Ethylhexyl methoxycinnamate, ethylparaben, methylparaben)
  • Hawaiian Tropic Protective Sun Lotion 30 (Methylparaben, Propylparaben)
  • Soltan Moisturising Suncare Lotion 30 (Methylparaben, Ethylparaben)
  • Faktor 20
  • Nivea Sun Kids Caring Sun Spray 20 (Ethylparaben, Methylparaben)
  • Nivea Sun Moisturising Sun Lotion 20 (Ethylparaben, Methylparaben)
  • Eucerin Sun Protection Sun Spray 20 (Ethylparaben, Methylparaben)
  • Faktor 15
  • Nivea Sun Caring Sun Spray 15 (Methylparaben, Propylparaben)
  • Hawaiian Tropic Protective Sun Lotion 15 (Ethylparaben, Methylparaben)

Flesland mener det er produsentenes valg og ansvar for hva de skal utsette forbrukerne for.

(Saken fortsetter etter bildet)

Solkrem dårlige

Disse solkremene kommer dårlig ut på Forbrukerrådets test.

Foto: Forbrukerrådet

Solkremer uten hormonforstyrrende stoffer

Spesielt gravide og barn er sårbare for disse stoffene, og det fordi det er hos dem hormonforstyrrende effekten blir størst. Oppfordringen til forbrukerne er blant annet å velge solkremene med grønt lys.

– Du kan også bruke svanemerkede produkter. Da er du sikker både i forholdt til hormonforstyrrende stoffer, men også til andre milgjømessige kjemikalier, sier Flesland.

Bare tre av solkremene i denne testen hadde svanemerket.

  • Faktor 50+ Eucerin Kids Sun Spray 50+
  • Vichy Capital Soleil +
  • Garnier Ambre Solaire Resisto +
  • Faktor 30 Vita Harmoni Solkrem 30 (Svanemerket)
  • Kids Solkrem 30 (Svanemerket)
  • La Roche- Posay Anthelios Dermo- Kids 30
  • Cosmica Kids High Protection Sun Spray 30
  • Biotherm Lait Solaire SPF 30
  • Cliniderm Ultra Light Sun Milk 30
  • Faktor 20-25 Cosmica Moisturising Sun Lotion 25
  • Nivea Sun Protect & Refresh Invisible Cooling Mist 20
  • Cosmica Kids Sun Protection Cream 20
  • Faktor 15 Harmoni med Vita Vannfast Solspray 15 (Svanemerket)
  • Piz Buin In Sun Moisturising Sun Lotion 15

(Saken fortsetter etter bildet)

Solkremer som kom godt ut i test

Disse solkremene kom godt ut i Forbrukerrådets test.

Foto: Forbrukerrådet

A-creme gikk til sak mot Forbrukerrådet

Forbrukerrådet har laget en Hormonsjekk-app der forbrukerne kan skanne produkter og sjekke innholdet for hormonforstyrrende stoffer. 150.000 mennesker har lastet ned appen fra Google play eller App store.

– Vi startet med appen fordi vi vil utfordre myndighetene til å lage en giftfri hverdag for forbrukerne, sier Flesland.

Etter at Forbrukerrådets app kom på markedet, gikk den norske leverandøren av A-creme til søksmål. Tingretten kom frem til at Forbrukerrådet ikke kan holdes ansvarlig for fallende salg av kremen etter lansering av hormonsjekk-appen.

Flesland tror appen har bidratt til å gjøre forbrukerne mer opptatt av innholdet i de produktene de bruker.

– Det viser seg at den har blitt brukt i to og en halv million skanninger. Og vi får tilbakemeldinger om at forbrukere velger andre løsninger enn det de gjorde før, nettopp fordi de ikke ønsker å ta sjansen, sier hun.

– Vi ser også at noen produsenter kommer til oss og sier at deres omsetning har gått ned etter at denne appen kom på markedet, så det er helt klart at dette gir forbrukeren makt i kjøpsøyeblikket. Jeg er veldig glad for at det er mange som bruker den makten, for på den måten så kan vi faktisk presse produsentene til å slutte å bruke disse stoffene, legger hun til.

Dette er stoffene vi bør holde oss unna

  • Ethylparaben Konserveringsmiddel. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på Eus liste som mistenkt hormonforstyrrende på mennesker. Danish Centre for Endocrine Disrupters gjorde en ny vurdering av stoffet etter oppdrag fra danske myndigheter mai 2012. Konklusjonen i rapporten er at stoffet er mistenkt hormonforstyrrende.
  • Methylparaben Konserveringsmiddel. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på Eus liste som mistenkt hormonforstyrrende på mennesker. Danish Centre for Endocrine Disrupters gjorde en ny vurdering av stoffet etter oppdrag fra danske myndigheter mai 2012. Konklusjonen i rapporten er at stoffet er mistenkt hormonforstyrrende.
  • Propylparaben Konserveringsmiddel. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Forbudt i Danmark i pleieprodukter til barn under 3 år. Står på Eus liste som mistenkt hormonforstyrrende på mennesker.
  • Ethylhexyl methoxycinnamate UV- filter. Dokumentert hormonforstyrrende i dyreforsøk. Står på Eus liste som mistenkt hormonforstyrrende på mennesker.

Danmark ligger litt foran og har allerede forbudt flere av stoffene i barneprodukter for barn under to år. Flesland mener flere må henge seg på for at det skal ha noen effekt.

– Det synes vi er positivt. Danmark jobber nå for å få hele EU med på det. For det er jo faktisk slik at disse produktene lages i mange land, så det hjelper ikke at et enkelt land har egne regler. Det må faktisk være hele EU hvis du skal få en effekt av det, sier hun.

11 av 25 solkremer kommer dårlig ut i ny test.

NETT-TV: Forbrukerrådets test av solkremer

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)