Hopp til innhold

Slipper bot for Janets puppeglipp

Det føderale ankedomstolen i USA lar TV-stasjonen CBS få slippe en «usømmelighetsbot» på 3 millioner kroner etter Janet Jacksons puppeglipp.

Det amerikanske medietilsynet, Federal Communications Commissions (FCC), reagerte kraftig på puppestuntet til Janet Jackson og Justin Timberlake under Super Bowl i 2004.

De startet en offisiell gransking for å komme til bunns i omstendighetene rundt opptredenen og konkluderte med at hendelsen var «uanstendig».

TV-stasjonen CBS fikk en bot på over 3 millioner norske kroner, en avgjørelse som de raskt anket.

Etter flere runder i det amerikanske rettssystemet, avgjorde den amerikanske ankedomstolen på onsdag at medietilsynets «usømmelighetsbot» til CBS var «urettmessig».

«FCC har handlet vilkårlig og uberegnelig i dette tilfellet», skriver dommer Marjorie Rendell.

Opptredenen som skapte furore

Janet Jackson opptrådte sammen med popsensasjonen Justin Timberlake under Super Bowl-pauseunderholdninga i 2004.

Paret fremførte en flørtende duett, som toppet seg da Timberlake dro av den ene delen av toppen på lærkostymet til Jackson.

Dermed ble Janet Jacksons piercede høyre bryst blottet for mange millioner forbausede tv-seere.

TV-selskapet CBS klippet seg raskt bort fra scenen, men ble likevel nedringt av sinte seere som var misfornøyd med opptredenen, som ble produsert av MTV.

Janet Jackson ble også saksøkt for «uanstendig oppførsel» av flere amerikanske TV-tittere, uten at noen fikk medhold i retten.

Artistene beklaget

Både Janet Jackson og Justin Timberlake beklaget i etterkant av episoden.

Timberlake skal ha angret på det hele etterpå og sier at det ikke var meningen dette skulle skje.

– Beslutningen om å fjerne en del av kostymet mitt på slutten av den halvtime lange opptredenen ble tatt etter siste øvelse. Det var ikke hensikten at det skulle gå så langt. Jeg ber om unnskyldning overfor alle som føler seg fornærmet, inkludert publikum, MTV, CBS og NFL (National Football League), sa Janet Jackson.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters