Hopp til innhold

Satte norsk rekord i strikking

Det ble latterkramper, klassisk-, hønse- og uventa strikk, men ingen verdensrekord da NRK samlet strikkeinteresserte fra inn- og utland natt til lørdag. – Nå blir det soving, minutt for minutt, sier strikkelaget.

Gjengen bak NRKs strikkerekordforsøk.

Strikkere, spinnere og klippere foran den nye norske rekorden i strikking fra sau til genser.

Foto: NRK

Hashtagene #nrkstrikk og #knittv var populære under Nasjonal strikkekveld.

Hashtagene #nrkstrikk og #knittv var populære under Nasjonal strikkekveld.

Foto: NRK
Fregneguri bidro med ull på direktesendt TV.

Fregneguri bidro med ull på direktesendt TV.

Foto: NRK
Like over midnatt verdensrekordforsøket i gang.

Like over midnatt var verdensrekordforsøket i gang.

Foto: NRK
Lyst til å prøve deg på verdensrekorden selv? Her er oppskriften.

Lyst til å prøve deg på verdensrekorden selv? Her er oppskriften.

Foto: NRK

Nattas strikke-TV, NRKs nyeste minutt-minutt-prosjekt, ville sette ny verdensrekord i øvelsen «fra sau til genser» på direktesendt TV.

– Vi er veldig lykkelige over sendinga. Vi har underholdt med strikk i 12 timer. Det har vært sau, modeller, klasisk-, hønse-, Harley- og uventa strikk, sier Lise May Spissøy, prosjektleder for eventet til NRK.no.

Hun forteller at de tidlig skjønte at de ikke ville slå verdensrekorden, men prøvde seg på 2. og 3. plass. Sistnevnte var også lenge innen rekkevidde.

– Det var spennende å se om vi kom til å slå rekorden. For å slå tredjeplassen måtte vi være raskere enn 8:33:31, og det var på nippet.

Den endelige tida endte på 8:35:23.

– Vi har satt norsk rekord uansett, men altså ingen internasjonal. Men kanskje nordisk eller nordeuropeisk, ler Spissøy.

– Hadde vi gjort det i juni, hadde vi nok tatt en av rekordene

Én klipper, syv strikkere og spinnere jobbet hele natta for å nå målet om en ferdig genser laget fra bunnen av.

– I og med at vi er så seint på året, er garnet tungt og fett. Hadde vi gjort det i juni, hadde vi nok tatt en av rekordene, sier lagleder Hege-Therese Nilsen rett etter endt sending.

Hun forteller om god stemning i gjengen underveis. Det skulle for eksempel ikke mye til før overtrøtte strikkere brøt ut i latter.

– Da noen kalte klipperen Rolf for Rudolf, var latterkrampa et faktum. Men det er vel symptomatisk når syv kvinner er samla sammen, ler hun.

Sauen Fregneguri, som sto for ulla, får skryt.

– Sauen var så eksemplarisk, bæsja bare en gang på den røde løpereen. Ulla var nok litt feit og tung. Hadde vi gjort det tidligere, hadde det blitt av en annen kvalitet.

Stor interesse fra utlandet

Interessen har vært stor, både fra inn- og utland. NRK skjønte dette tidlig og satte opp en egen sending med engelskspråklige kommentatorer. Denne ble brukt av blant annet den store engelske avisa The Telegraph.

England var også et av de landene der NRKs strikkekveld ble blant de mest populære temaene på Twitter.

– Vi har sett folk fra New Zealand, Australia, ganske mange nederlendinger, og amerikanere som tvitrer til oss. En dame fra Canada, som hadde vært med i konkurranse før, var også ivrig tvitrer, forteller Ingeborg Volan, prosjektleder for sosiale medier i NRK.

Her hjemme kom det inn over 7500 bilder på Instagram, og strikking var blant de mest populære emnene på Twitter også her hjemme.

– Soving, minutt for minutt

Programsjef Rune Møklebust er sjefen for NRKs minutt-for-minutt-satsinger, og gleder seg nok en gang over et vel blåst prosjekt.

– Det ble vel ekstraomganger, som de sier i strikkekretser, men vi kom i mål.
Han er fornøyd med gjennomføringa, og nesten litt overraska over interessen fra utenlandske medier.

– Vi har hatt veldig mye pågang, seinest ble jeg intervjua av BBC 5 live i natt, og jeg har også vært på riksdekkende, amerikansk radio, blant annet.

Hva blir det neste saktegående prosjektet?

– Etter helgen, når genseren er vaska, får vi se., Vi har flere ting på lista. Det er ingenting som er 100 prosent, men noe blir det.

– Men aller først blir det soving, minutt for minutt, sier Møklebust, som neppe trenger å telle sauer for å sovne.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter