Hopp til innhold

Krise for Rock City - må kutte halve staben

Opplevelsessenteret for rock har gått på en økonomisk smell og må si opp ansatte. Den tidligere lederen er oppsagt, og fikk isteden tilbud om sommerjobb som guide på senteret.

Rock City

Rock City ble åpnet 11.11 2011, klokken 11.11. Senteret skal stimulere til nye arbeidsplasser innen underholdningsindustrien og holder til i Namsos.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

I sitt første driftsår gikk Rock City i Namsos med syv millioner i underskudd.

– Det har vært en voldsom entusiasme rundt prosjektet, og det kan tyde på at ambisjonene har vært litt i overkant. Selv om Rock City er et godt konsept, har det kostet dyrt, sier Morten Stene, ordfører i Namsos kommune, til Aftenposten (kun papir).

Styret i Rock City i Namsos vil at eksterne skal granske pengebruken etter stort underskudd.

VIDEO: Vil ha eksterne til å gjennomgå Rock City.

Kommunen størst eier

Prosjektet han snakker om er Rock City, det nasjonale ressurssenteret for pop og rock som ligger i Namsos. Med en eierandel på 37 prosent er kommunen majoritetseier i Rock City.

Årlig er det satt av to millioner kroner til driften av Rock City, og Namsos kommune har også bidratt med et investeringstilskudd på seks millioner kroner.

Fikk tilbud om sommerjobb

Martin hågensen

Martin Hågensen har forståelser for at Rock City må kutte ned staben, men har ikke sans for den rotete prosessen rundt oppsigelsene.

Foto: privat

Underskuddet på syv millioner får store konsekvenser for de ansatte. Som en del av nedskjæringene, har syv av 13 ansatte blitt sagt opp.

Én av dem er Martin Hågensen. Han har jobbet som prosjektleder for opplevelsessenteret siden 2009, og vært med å bygge opp senteret fra grunnen av.

Oppsigelsen av Hågensen har ikke vært særlig ryddig. Selv kaller han den respektløst og fornedrende.

– I løpet av én dag ble jeg tilbudt fire forskjellige oppsigelser. To av dem var muntlig. Så ble jeg tilbudt en stilling som tilkallings- og sommervikar, sier Hågensen, og fortsetter:

– Jeg fikk beskjed om at jeg kom til å stille svært sterkt, hvis jeg søkte på stillingen.

NRK.no har fått innsyn i korrespondansen mellom Hågensen og daglig leder Åsmund Prytz. Det fremkommer av korrespondansen at Hågensen fikk førti minutter på å bestemme hvorvidt han ville gå over til et tilkallingsvikariat som guide ved opplevelsessenteret.

Daglig leder ber ham "bekrefte at du takker nei til følgende jobbtilbud".

Reagerer

Hågensen skjønner at Rock City må gjøre innskrenkninger, men han reagerer på måten han ble oppsagt på.

– Jeg ønsket å gjøre dette på en ordentlig måte. Men jeg er svært kritisk til måten dette ble gjort på. Jeg kan ikke basere meg på å være tilkallings- eller sommervikar som guide. Det er ikke nok til å brødfø familien, sier den tidligere lederen, som også jobber som portrettfotograf i Namsos.

Martin Hågensen forteller at ledelsen har vært svært lite meddelsomme overfor sine ansatte.

Vil ikke diskutere personalsaker

Åsmund Prytz

Åsmund Prytz er nå nytilsatt leder for Rock City i Namsos.

Foto: Rock City

Åsmund Prytz ble ansatt som daglig leder i fjor høst, og satt før den tid i styret til Rock City. Nå er han leder for Rock City.

Han har en annen oppfatning av Hågensens oppsigelse.

– Vi deler ikke samme oppfatning av saken. Jeg har ikke så lyst til å diskutere en personalsak i media. Men det stemmer at han ble oppsagt, sier Prytz til NRK.no.

Ble du presset av styret til å si ham opp?

– Styret har vedtatt et budsjett, og jeg forholder meg til det. Men jeg er selvfølgelig samstemt med styret, sier lederen.

Han var forberedt på at han ville få en tøff start som daglig leder, forteller han, men starten ble også litt tøffere enn han trodde. Nå får han ansvar for å rydde opp og få kontroll over økonomien.

Rot og uvettig pengebruk

Det er også det Namsos kommune krever av Rock City – at de rydder opp i driften. Det er ingenting som tyder på at det har foregått noe ulovlig, men det skal ha vært en uvettig bruk av penger.

Ordfører Morten Stene vil ikke fordele skyld etter at det store underskuddet nå er avdekket.

– Men noe må ha gått galt i forhold til kontraktene som er skrevet med aktørene. Alt er blitt mye dyrere enn beregnet, sier han til NRK.

Ordføreren forteller også at det har vært rot i driften, både med fakturaer og budsjettering, og liten kontroll av driften. Nå har styret besluttet at alle avtaler gjort av Rock City skal granskes, for å se hva pengene er blitt brukt til.

Ikke interessert i å overta

Det jobbes nå for at konsertscenen må settes ut til eksterne aktører. Kortere åpningstider på opplevelsessenteret og færre guider er blant tiltakene som skal hjelpe Rock City med å spare penger.

En mulighet er å få solgt ut trønderrockmuseet til ett av de to store museene i nærheten. Det ene er Rockheim i Trondheim, det andre er det sammenslåtte museet for Namdalen, Museet Midt, med hovedsete i Namsos og Rørvik.

Men til Namdalsavisa sier direktør for Museet Midt, Sigmund Alsaker, at det overhodet ikke er aktuelt for dem å overta noe som har en så uryddig økonomi.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters