Hopp til innhold

Påskelabyrinten er i gang

Et av NRKs mest populære radioprogrammer startet igjen mandag. – Vi har endret konseptet på grunn av internett, sier programleder Viggo Valle i Påskelabyrinten.

Viggo Valle

Programleder Viggo Valle leder et av Norges mest populære radioprogrammer, Påskelabyrinten.

Foto: Cathrine Dillner Hagen / NRK

– Kunnskap går aldri av moten, sier Viggo Valle, som i år leder lytterne gjennom Påskelabyrinten for 25. gang.

En skatt er gjemt et sted der ute i verden. Iløpet av seks dager i påsken skal NRK P1s lyttere lete seg frem til den, ved hjelp av hint og oppgaver utformet av programleder Viggo Valle og hans medhjelpere i «Påskelabyrinten».

Lytterne imponerer

Etter 25 år som programleder i P1s mest populære program lar programlederen seg fremdeles imponere over folks kunnskapsrikhet.

– Jeg legger mye arbeid i å gjøre oppgavene vanskelige, men etter 25 år har folk knekt koden og løser de mest intrikate av dem likevel, sier han.

Påskelabyrinten er fremdeles et av Norges mest populære radioprogrammer. Uansett vær og føreforhold skrur lytterne på når programleder Viggo Valle starter opp sin geografiske gjettelek. År etter år.

I fjor hadde finalen over 900.000 lyttere, og i 2010 en markedsandel på over 70 prosent.

Møter internett med strengere tidsfrist

Viggo Valle har ledet kunnskapshungrige påskelyttere gjennom alle programmene, siden de startet opp i 1987. Han gir seg ikke med det første, tross Iphone, internett og langt bedre tilgjengelighet til å lete opp svar enn det var tidligere.

Den største forskjellen på å lage oppgaver i 2012 mot i 1987 er folks tilgang på hjelpemidler. I 1987 var det kanskje et atlas og et ettbindsleksikon folk hadde parat. Nå sitter folk med nett og mobiltelefon og gjerne et stort hjelpeapparat parat.

For noen år siden måtte de legge om strategien.

– Det blir dårlig radio om vi skal lytte til stillheten som oppstår når folk bruker tid på å lete etter svaret på internett. Vi er blitt noe strengere på tid, og vi legger mye arbeid i å lage oppgaver som ikke skal være så lett å slå opp.

Vil ikke ha enkle google-svar

Valle må i tillegg formulere og lage oppgavene på en helt annen måte enn i 1987. For han vil ikke at deltakerne enkelt skal kunne google svaret.

– Jeg vil at folk skal kombinere opplysninger, tenke og resonere seg fram til svaret. Ikke bare at folk kommer med et svar de ikke forstår noe av.

– Hvert år har vi en oppgave fra Finnmark, hvorfor?

– Det fortjener finnmarkingene. Kunnskapen om vårt nordligste fylke er ikke god nok, sier Viggo Valle.

Påskelabyrint også på nett

Også på nrk.no kan Påskelabyrint-glade utfolde seg.

– Nåløyet for å komme med i radiosendingene er trangt, men alle kan prøve seg i nett-Påskelabyrinten. Og som en del av radiosendingen har vi også en SMS-konkurranse som er åpen for alle, sier Viggo Valle.

Påskelabyrinten på nett.

Påskelabyrinten starter mandag klokken 10.00 på P1.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters