Hopp til innhold

Pappas guttejente

Navjot Sandhu trodde hun var nordmann helt til hun begynte i politiet. Da ble den indiske bakgrunnen plutselig viktig.

Navjot Sandhu

Navjot Sandhu er 29 år. I India havnet hun på en ufrivillig blinde date. – Fyren var kjekk nok, men jeg sa 'it's not going to happen'.

Foto: NRK

Da Navjot Sandhu hørte rektors tale første dag på politihøgskolen ble hun glad. Rektor fortalte hvor fornøyd han var med at skolen det året hadde fått flere elever med minoritetsbakgrunn. – Så bra at denne underrepresenterte gruppen er kommet inn, tenkte Navjot og klappet med de andre.

Hun skjønte ikke at hun, med sin indiske familiebakgrunn, var en av dem alle klappet for.

– Jeg har alltid følt meg norsk. I barndommen var det ikke noe tema. Vennene mine kom til meg og spiste indisk mat og jeg spiste fiskeboller hos dem, forteller Navjot som vokste opp på Skullerud i Oslo.

Navjot Sandhu

Navjot Sandhu studerte jus i to år, før hun skiftet til Politihøgskolen.

Foto: NRK

Det ironiske er at det var nettopp hennes bakgrunn som ga henne jobben som minoritetsombud i Oslopolitiet. Hun er også styreleder i den flerkulturelle tenketanken Minotenk og spaltist i Dagens Næringsliv. Navjot er kjent for å snakke fra levra.

Lite rosa

Som enhver jente som vokser opp i en sikhfamilie var hun innom den tradisjonelle indiske dansen. Men det var karate som var morsomst. Og pappaen hennes oppfordret Navjot og søsteren til å drive med fysisk aktivitet.

– Jeg har nok vært innom de fleste idrettene, sier Navjot.

I etterkant har hun hørt at det falt noen kommentarer i det indiske miljøet om de korte håndballshortsene og turneringene hun og søsteren fikk være med på.

– Jeg ble oppdratt som en guttejente, sier Navjot. Det gikk mest i mørkeblått tøy.

– En gang pyntet jeg meg med et rosa pannebånd da jeg skulle på klassefest. Pappa synes overhodet ikke det var noe fint.

Hør portrettet med Navjot Sandhu i Radio Migrapolis i P2 søndag kl 13.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters