Hopp til innhold

Emanuel har ventet i åtte år

Rett fra klippebordet kommer filmen om Emanuel. Han har vært åtte år i Norge og identiteten hans er ukjent. Han kan verken være her eller sendes ut.

Papirløse Emanuel

NRK 2 viser filmen om Emanuel onsdag. Foto: Medieoperatørene

Foto: Medieoperatørene

Derfor går han rundt i Oslos gater og tigger.

– Livet er veldig vanskelig. Jeg har ingen steder å dra. Jeg lurer på hva slags land jeg er kommet til. Vil dere ta livet av meg, eller gi meg liv? Jeg trodde Norge var et land med høyt utdannede mennesker, sier Emanuel.

Hør reportasjen i Kulturnytt:

Filmen «Imagining Emanuel» av Thomas Østbye har premiere på NRK2 onsdag.

– Annenrangs mennesker

Regissøren mener Norge behandler papirløse som annenrangs borgere.

– Situasjonen er så absurd at jeg tror de fleste ikke tror på den. Norge ser på seg selv som et rettssamfunn. Likevel har vi annenrangs borgere, sier Thomas Østbye.

Statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth, er ikke enig med regissøren.

– De blir ikke behandlet som annenrangs, men de har redusert støtte i forholdt til de som har lovlig opphold i Norge. Vi ønsker ikke å oppmuntre til videre ulovlig opphold, men ønsker at de skal bruke de friville returordningene, sier han.

Lønseth legger til at han ikke vil kommentere enkeltsaker.

Emanuel er afrikaner, mann og analfabet. Han har oppholdt seg i Norge siden 2003. Selv sier han at han har flyktet fra borgerkrigen i Liberia, og at han ønsker å reise tilbake til sitt hjemland.

– Han er fra Ghana

Tor Magne Hovland, UDI

Tor Magne Hovland, avdelingssjef i UDI

Norske myndigheter hevder at han kommer fra Ghana, og har tvangssendt ham dit to ganger. Begge ganger har Ghana sendt ham i retur med beskjed om at han ikke er ghaneser.

– Det er Emanuel selv som står nærmest til å løse denne situasjonen. Vi mener at det ikke er sannsynlig at han kommer fra Liberia, og vil derfor ikke legge ned et større arbeid i å returnere ham dit, sier avdelingssjef i UDI, Tor Magne Hovland.

Emanuel er utvist fra Norge og Schengen. Han befinner seg i ingenmannsland, uten oppholdstillatelse og rettigheter, og uten muligheter til å reise ut av Norge.

Fikk jobbtilbud

Emanuel-plakat

Filmen av Thomas Østbye har premiere på NRK2

Emanuel har lenge hatt tilbud om jobb på Abildsø gård i Oslo, der leder Asgeir Frøyen har forsøkt å skaffe ham arbeidstillatelse.

Nå er begge spente på om Maria Amelie-saken vil få konsekvenser for Emanuel.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Blander sjangre

Regissør Thomas Østbye lager en rekke portretter av den afrikanske mannen. Ved å bytte vinkler endrer han hele tiden vår oppfatning av « Emanuel-saken» og av individet.

Hvem er egentlig Emanuel? Hvem kjenner sannheten? Hvilket blikk kommer nærmest mennesket? spør Thomas Østbye.

Vi som ser på blir utfordret og tvunget til å ta stilling. Det er iallefall det regissøren håper.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters