Hopp til innhold

Overtar ikke Store norske leksikon

Kulturminister Anniken Huitfeldt sier det er uaktuelt for staten å overta ansvaret for nettutgaven av «Store norske leksikon».

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt vil ikke overta ansvaret for «Store norske leksikon».

Foto: Morten Holm / Scanpix

Ett år etter at Kunnskapsforlaget gjorde nettversjonen av «Store norske leksikon» tilgjengelig for alle, ble det klart at nettsiden legges ned fra 1. juli 2010 .

Forlaget som i mange år har tapt penger på nettsiden , vil gi det bort, men kulturminister Anniken Huitfeldt vil ikke overta. Hun sier til NRK at det ikke er statens oppgave å ta ansvaret for et prosjekt som ikke lønner seg kommersielt.

Annonseinntekter har uteblitt

– Det er ikke aktuelt for staten å ta over ansvaret for «Store norske leksikon». Det har vært relativt lav interesse for dette blant annonsører og det har heller ikke vært så mange brukere som man har antatt.

En årsak til at nettjenesten legges ned er nettopp at annonseinntekter og annen finansiering er uteblitt.

Da nettsiden ble lansert i januar 2009, bidro regjeringen med en million kroner. Ifølge daværende kulturminister Trond Giske var målet at prosjektet skulle gå i balanse enten ved hjelp av gode reklameinntekter, eller salg av ekstra produkter som for eksempel ordbøker og oppslagsverk.

Etterlyser kulturpolitisk ansvar

Nåværende minister Huitfeldt sier at det er mange argumenter for «Store norske leksikon», men gjentar at det er uaktuelt å overta prosjektet.

Professor i sakprosa Johan Tønnesson ved Universitetet i Oslo er forbauset over kulturministeren.

– Jeg synes ikke nettleksikonet har tilfredsstilt forventningene. Men det at man ikke har lykkes helt her, må ikke lede til den blindslutningen som kulturministeren gjør her.

Han mener Huitfeldt burde ta et kulturpolitisk ansvar for å sikre at man har et norsk, nasjonalt oppslagsverk. Han trekker fram et en faglig kvalitetssikret tjeneste som denne, er viktig for så vel studenter som skoleelever.

– Et norske språksamfunn trenger et slikt encyklopedi for både demokratiets, kunnskapens og språkets skyld, mener Tønnesson.

Oppfordrer til kildekritikk

Anniken Huitfeldt er tidligere blitt kritisert for å gå for langt i å likestille nytten mellom brukerbaserte Wikipedia og tradisjonelle leksika som «Store norske leksikon» etter et intervju gitt i Bok og samfunn .

– Folk får oppsøke de kildene de synes det er naturlig å oppsøke, sier hun til NRK.

Hun legger til at man skal være kildekritisk til alt man finner på nettet, også i leksikon. Hun viser til at også er stor uenighet blant forskere, som NRK-serien «Hjernevask» viser.

– Så det å hevde at man finner en sannhet i et leksikon er problematisk, sier Huitfeldt.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor