Otto Jespersen - - TV 2 må ta på seg ansvaret for dette. Ikke Otto Jespersen alene, sier informasjonssjef i TV 2, Marianne Røisland. - Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- TV 2 må ta på seg ansvaret for dette. Ikke Otto Jespersen alene, sier informasjonssjef i TV 2, Marianne Røisland.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Otto Jespersen felt i PFU

Otto Jespersen og TV 2 er felt av Pressens Faglige Utvalg for jødehets i "Torsdagsklubben".

- Vi har gjort et vedtak i dag om at Otto Jespersens monolog er i strid med god presseskikk, sier John Olav Egeland, fungerende leder for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

LES: Anmeldt for jødehets

LES OGSÅ: - Otto Jespersen ydmyket jødene

John Olav Egeland - - Dette er en alvorlig sak, sier leder for Pressens Faglige Utvalg (PFU), John Olav Egeland. - Foto: Bast, Ida von Hanno / SCANPIX

- Dette er en alvorlig sak, sier leder for Pressens Faglige Utvalg (PFU), John Olav Egeland.

Foto: Bast, Ida von Hanno / SCANPIX

Dagens avgjørelse i PFU tar utgangspunkt i to monologer fremført av Otto Jespersen i TV 2s satiriske underholdningsprogram "Torsdagsklubben".

- Alvorlig sak

I følge John Olav Egeland er det er flere grunner til at TV 2 har brutt god presseskikk.

- Det skal være meget romslige kår for satiren i norske medier. Vi mener at Otto Jespersen trer ut av satirens form. Han ikler seg på en måte den nazistiske retorikken, og resultatet blir et hatefullt og krenkende utfall mot den jødiske minoriteten, sier Egeland.

Lederen for Pressens Faglige Utvalg mener det er mer enn nok av takhøyde i norsk TV. Men av og til må man si ifra, og ved denne saken synes han det går en etisk grense.

- Dette er en alvorlig sak fordi det dreier seg om meget vanskelige spørsmål av historisk karakter som rammer mange mennesker, og særlig den jødiske minoritet. Når man trer ut av satiren og beveger seg inn i det som oppfattes som hatefullt, vil det være i strid med de presseetiske retningslinjene, utdyper Egeland.

- TV 2 sitt ansvar

I beslutningen vises det blant annet til Vær Varsom-plakatens punkt 4.3, som handler om å vise respekt for menneskers identitet.

- TV 2 må ta på seg ansvaret for dette. Ikke Otto Jespersen alene. Vi har ikke rukket å sette oss inn i begrunnelsen for avgjørelsen og har dermed ingen kommentar, sier informasjonssjef i TV 2, Marianne Røisland.

Jødehat

Selve klagen er fremstilt av Senter mot antisemittisme, Det Mosaiske Trossamfund og Dr.Imre Hercz som overlevde opphold i nazistenes konsentrasjonsleirer.

Imre Hercz - - Det har vært mange tunge netter og dager, sier Dr. Imre Hercz. - Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Det har vært mange tunge netter og dager, sier Dr. Imre Hercz.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Klagerne mener "monologene inneholder krenkende, hatefulle og antisemittiske utsagn, som virker stigmatiserende overfor jødene som etnisk-religiøs minoritet. Slik klagerne ser det, minner dette om nazistenes propaganda, der jødene ble fremstilt som skitne mennesker og sammenlignet med skadedyr. Klagerne anfører også at utsagnene bygger opp under jødehatet og bidrar til å spre fordommer om dem."

Tunge netter

Dr.Imre Hercz er glad og lettet for at PFU nå støtter han i at Jespersens monologer var hets, og ikke satire.

- Jeg elsker satire, men dette er hets. Dette er sårende. Å si at jødene er skitne og at vi drepte jesus er ikke morsomt. Når folk i tillegg applauderer til monologene er det vondt, sier Hercz.

Nå håper han TV 2 lærer av sine feil, og at man ikke opplever noe slikt igjen.

Video nsps_upload_2009_2_24_18_50_26_409.jpg - Foto: Nyhetsspiller /

Video: Felt av PFU

- Jeg mistet 40-50 slektninger under Hitler. Jeg måtte reagere, og si ifra om at dette gikk utover vår trygghetsfølelse her i Norge. Det har vært mange tunge netter og dager. Nå håper jeg vi kan legge dette bak oss, sier Hercz.

- Vide rammer for satire

TV 2 på sin side "mener de presseetiske rammene må være «vesentlig videre» for satire og humor enn for ordinær journalistikk, og at man i det påklagede tilfellet må ta hensyn til programmets karakter, som klargjør forutsetningene for publikum."

Videre sier kanalen at "det å spille på karaktertrekk ved ulike grupper, er en vanlig teknikk i humor og satire. Videre bemerkes det at klagerne «øyensynlig ikke har sett det sentrale poenget» i monologene."

TV 2 understreker dessuten at "et hovedpoeng ved ytringsfriheten er at den koster."

(NRK/Norsk Presseforbund)

Siste nytt: Kultur

 • Mark Hamill - Foto: Jonathan Short / NTB Tema
  Foto: Jonathan Short / NTB Tema

  Hamill: – En uventet gave

  Mark Hamill, som spilte den unge kjekkasen Luke Skywalker i de tre første «Star Wars»-filmene, kaller sin medvirkning i den nye filmen for «en uventet gave».

  Det var sterkt for ham å komme tilbake til filmsettet etter mer enn 30 år, siden det brakte tilbake så mange minner, forteller Hamill (62) til BBC.

 • Uma Thurman - Foto: Eugene Hoshiko / NTB Tema
  Foto: Eugene Hoshiko / NTB Tema

  Uma klar for kjøkkenet

  Uma Thurman er nyeste skuespiller klar for kokkefilmen der Bradley Cooper spiller ambisiøs chef. Den 44 år gamle «Kill Bill»-stjernen gjør dermed Sienna Miller og Emma Thompson selskap i regissør John Wells' film om kokkegeniet som vender hjem til London for å starte sin egen restaurant.

 • Aktiv Ace Frehley

  Allerede før han har sluppet sitt nye studioalbum, har den tidligere Kiss-gitaristen Ace Frehley planene klare for sin neste utgivelse.

  – Mitt neste album skal bare være covere og remikser, og det vil bli noen gjesteartister på det. Det burde være klart i løpet av neste år. Jeg har allerede begynt å jobbe med det, sier han til byrået Wenn.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.