Otto Jespersen - - TV 2 må ta på seg ansvaret for dette. Ikke Otto Jespersen alene, sier informasjonssjef i TV 2, Marianne Røisland. - Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- TV 2 må ta på seg ansvaret for dette. Ikke Otto Jespersen alene, sier informasjonssjef i TV 2, Marianne Røisland.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Otto Jespersen felt i PFU

Otto Jespersen og TV 2 er felt av Pressens Faglige Utvalg for jødehets i "Torsdagsklubben".

- Vi har gjort et vedtak i dag om at Otto Jespersens monolog er i strid med god presseskikk, sier John Olav Egeland, fungerende leder for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

LES: Anmeldt for jødehets

LES OGSÅ: - Otto Jespersen ydmyket jødene

John Olav Egeland - - Dette er en alvorlig sak, sier leder for Pressens Faglige Utvalg (PFU), John Olav Egeland. - Foto: Bast, Ida von Hanno / SCANPIX

- Dette er en alvorlig sak, sier leder for Pressens Faglige Utvalg (PFU), John Olav Egeland.

Foto: Bast, Ida von Hanno / SCANPIX

Dagens avgjørelse i PFU tar utgangspunkt i to monologer fremført av Otto Jespersen i TV 2s satiriske underholdningsprogram "Torsdagsklubben".

- Alvorlig sak

I følge John Olav Egeland er det er flere grunner til at TV 2 har brutt god presseskikk.

- Det skal være meget romslige kår for satiren i norske medier. Vi mener at Otto Jespersen trer ut av satirens form. Han ikler seg på en måte den nazistiske retorikken, og resultatet blir et hatefullt og krenkende utfall mot den jødiske minoriteten, sier Egeland.

Lederen for Pressens Faglige Utvalg mener det er mer enn nok av takhøyde i norsk TV. Men av og til må man si ifra, og ved denne saken synes han det går en etisk grense.

- Dette er en alvorlig sak fordi det dreier seg om meget vanskelige spørsmål av historisk karakter som rammer mange mennesker, og særlig den jødiske minoritet. Når man trer ut av satiren og beveger seg inn i det som oppfattes som hatefullt, vil det være i strid med de presseetiske retningslinjene, utdyper Egeland.

- TV 2 sitt ansvar

I beslutningen vises det blant annet til Vær Varsom-plakatens punkt 4.3, som handler om å vise respekt for menneskers identitet.

- TV 2 må ta på seg ansvaret for dette. Ikke Otto Jespersen alene. Vi har ikke rukket å sette oss inn i begrunnelsen for avgjørelsen og har dermed ingen kommentar, sier informasjonssjef i TV 2, Marianne Røisland.

Jødehat

Selve klagen er fremstilt av Senter mot antisemittisme, Det Mosaiske Trossamfund og Dr.Imre Hercz som overlevde opphold i nazistenes konsentrasjonsleirer.

Imre Hercz - - Det har vært mange tunge netter og dager, sier Dr. Imre Hercz. - Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Det har vært mange tunge netter og dager, sier Dr. Imre Hercz.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Klagerne mener "monologene inneholder krenkende, hatefulle og antisemittiske utsagn, som virker stigmatiserende overfor jødene som etnisk-religiøs minoritet. Slik klagerne ser det, minner dette om nazistenes propaganda, der jødene ble fremstilt som skitne mennesker og sammenlignet med skadedyr. Klagerne anfører også at utsagnene bygger opp under jødehatet og bidrar til å spre fordommer om dem."

Tunge netter

Dr.Imre Hercz er glad og lettet for at PFU nå støtter han i at Jespersens monologer var hets, og ikke satire.

- Jeg elsker satire, men dette er hets. Dette er sårende. Å si at jødene er skitne og at vi drepte jesus er ikke morsomt. Når folk i tillegg applauderer til monologene er det vondt, sier Hercz.

Nå håper han TV 2 lærer av sine feil, og at man ikke opplever noe slikt igjen.

Video nsps_upload_2009_2_24_18_50_26_409.jpg - Foto: Nyhetsspiller /

Video: Felt av PFU

- Jeg mistet 40-50 slektninger under Hitler. Jeg måtte reagere, og si ifra om at dette gikk utover vår trygghetsfølelse her i Norge. Det har vært mange tunge netter og dager. Nå håper jeg vi kan legge dette bak oss, sier Hercz.

- Vide rammer for satire

TV 2 på sin side "mener de presseetiske rammene må være «vesentlig videre» for satire og humor enn for ordinær journalistikk, og at man i det påklagede tilfellet må ta hensyn til programmets karakter, som klargjør forutsetningene for publikum."

Videre sier kanalen at "det å spille på karaktertrekk ved ulike grupper, er en vanlig teknikk i humor og satire. Videre bemerkes det at klagerne «øyensynlig ikke har sett det sentrale poenget» i monologene."

TV 2 understreker dessuten at "et hovedpoeng ved ytringsfriheten er at den koster."

(NRK/Norsk Presseforbund)

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.