Hopp til innhold

Oslo Fashion Week droppes etter ti år

Oslo Fashion Week slutter med visninger og arrangementer. Ti år etter lanseringen av Norges største moteuke, er det i praksis slutt for moteuka. Trist, mener flere norske designere.

Oslo Fashion Week

Etter ti år med Oslo Fashion Week er det slutt for Pål Vasbotten & co. Gründeren skylder på manglende samarbeid i bransjen.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Oslo Fashion Week ble arrangert første gang i februar 2004, og i flere år var OFW det største motearrangementet i Norge. De seneste årene har moteuken fått mye kritikk, og blitt kalt et frikshow i Dagbladet og fremmet som en kjendisparodi av VG.

Nå er det slutt for gründer Pål Vasbotten & co.

– Oslo Fashion Week vil ikke produsere en OFW Arena eller en OFW åpning i februar 2014. Disse aktivitetene er kansellert av flere grunner. Først og fremst grunnet kvalitativt og manglende samarbeid og deltakelse i bransjen, skriver Vasbotten i en pressemelding.

Til NRK sier gründeren at han ga seg selv ti år på å skape engasjement rundt en moteuke i Norge. Nå gjelder det å finne noen som vil ta over Oslo Fashion Week.

– Hvorfor blir det ingen ny Oslo Fashion Week?

– Jeg håper å få videreført Oslo Fashion Week til nye eiere. Den jobben er jeg godt i gang med allerede, sier Vasbotten til NRK.

Mistet hovedsponsor i fjor

I januar i fjor mistet OFW sin hovedsponsor L'Oréal, og fra å være et stort motetreff med 20 visninger, har størrelsen på moteuken minket sesong for sesong.

I høst annonserte Vasbotten at han ville gi seg som leder for moteuken ved nyttår 2014. Han har senere lett etter arvtagere for moteuken som arrangeres to ganger i året, men nå står hele uken uten ledelse.

Oslo Fashion Week har blitt kritisert for etter hvert kun å ha blitt en festearena, men i år vil de heller ikke arrangere noen fester.

Flere nye moteevents

Nye krefter står klare til å ta over moteuke-konseptet i Norge. I januar i fjor ble konseptet UP startet. I tillegg arrangeres Norsk Moteforums innkjøpsmesse, Moteuka, i februar.

I desember kunne NRK.no fortelle at Oslo får to nye moteinitiativ i februar, nystartede Oslo Trend og Norwegian Fashion Hub.

Nå gir Oslo Fashion Week fra seg stafettpinnen til dem.

Trist, mener designerne

Flere norske designere mener det er trist at Oslo Fashion Week nå er historie.

– Det er synd. Jeg og mange andre hadde ikke vært der vi er i dag uten det initiativet Oslo Fashion Week har tatt. Vi har gått grunnskolen der, før man har gått videre til utlandet eller ikke trenger visningsarenaer lenger. De har gjort veldig mye for bransjen, sier den anerkjente designeren Leila Hafzi til NRK.

Gründer Simen Staalnacke i Moods of Norway er overrasket over den brå kanselleringen av Oslo Fashion Week.

– Det kom veldig brått på, nå rett før alle showene og motemessene rundt om i verden. Men vi har planlagt vårt show i et halvt år og kommer til å holde det uansett, sier han til NRK.

Frykter at blir fragmentert

Motejournalist i Dagsavisen, Sissel Hoffengh, mottar også nyheten med tristhet, men muligens ikke like stor overraskelse.

– Jeg er ikke så veldig overrasket, jeg hørte Pål Vasbotten si det samme i fjor. Han har jobbet seg syk og mistet en stor sponsor, da er det kanskje på tide å sette strekt, sier Hoffengh til NRK.

– Jeg kommer til å savne Oslo Fashion Week, vi trenger en felles møteplass. Men kanskje denne formen er blitt foreldet, sier Hoffengh.

Hun frykter at motebransjen kan bli for fragmentert med de mange ulike moteinitiativene.

– Jeg var ikke klar over at det var så mange initiativ. Men det er ikke bra at vi ikke klarer å samle oss under et felles arrangement. Blir det for fragmenter, blir det vanskelig å orientere seg. Kanskje mange kommer til å søke seg ut, mener hun.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters