Sjeldent bilde fra Sydpolen funnet - Foto: NATIONAL LIBRARY OF AUSTRALIA HANDOUT / Scanpix
Foto: NATIONAL LIBRARY OF AUSTRALIA HANDOUT / Scanpix

Originalfoto av Roald Amundsen på Sydpolen funnet i Australia

Bildet er det eneste kjente fotoet som er framkalt direkte fra Amundsens negativer.

Bildet viser Roald Amundsen og hans menn på polpunktet i 1911. Da Amundsen nådde Sydpolen 14. desember sammen med Olav Bjaaland, Helmer Hansen, Sverre Hassel og Oscar Wisting, heiste de det norske flagget på teltet, som var satt opp på polpunktet.

Reproduksjoner

Den første havnen Amundsen nådde etter å ha forlatt isødet, var byen Hobart på den australske øya Tasmania. Der skal han ha gått rett til fotografen JW Beattie for å få bildene framkalt.

Beattie hadde en yngre assistent, Edward Searle, som siden påstod at det var han som framkalte filmen og printet negativene. Hvor negativene og et eller flere originalfoto har tatt veien siden den gang da, har forblitt et ubesvart spørsmål - fram til nå.

– Det har vært et mareritt for bildearkivarer i generasjoner: «Hvor er bildet?» Alle har en nedarvet skam knyttet til dette bildet: «Vi har rotet det bort». Ingen vet hvem eller hvor, men mange føler seg skyldige, forteller Harald Østgaard Lund, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket i Oslo, til NRK.

Se video:

Video nsps_upload_2009_10_8_15_27_54_3522.jpg - Foto: Nyhetsspiller /

Klikk på bildet for å se video

Privat fotoalbum

Etter å ha lett systematisk i nærmere fire år, fant Østgaard Lund et spor i nettopp Australia.

I et privat fotoalbum, eid av det australske nasjonalbiblioteket, fant han det nå eneste kjente originalfotoet av Amundsen på polpunktet i 1911.

I fotoalbumet som viser høydepunkter i karrieren til fotoassisten Searle, finnes flere originalfotoer, det vil si bilder som er framkalt direkte fra negativet, fra Amundsens ekspedisjon. Albumet ble i 1965 kjøpt av Nasjonalbiblioteket i Australia. Familien til Searle tror ikke ifølge ABC News at Amundsens negativer eksisterer lenger.

De bildene som fram til i dag har vært beviset på at Amundsen nådde polpunktet, er ifølge Østgaard Lund, reproduksjoner av antatt tapte originalfoto som Amundsen hadde.

– De kommer av noe som har vært på trykk, og gjerne med en ganske lav kvalitet, som man etterpå har retusjert. Felles for alle disse bildene er at de består av svarte og hvite prikker. Du ser ikke ansikter, det er ikke øyne eller munn, det er bare en silhuett så å si, slår han fast.

Originalfotoet øverst viser i motsetning til reproduksjonen under, gruppens fotspor i snøen. Videre blir det også tydelig at flagget på reproduksjonen er retusjert.

Retusjert bilde av Roald Amundsen på Sydpolen i 1911 - RETUSJERT: Dette er av reproduksjonene som viser Amundsen og hans ledsagere på Sydpolen. Legg merke til at forskjellene på flagget og også snøen rundt teltet. - Foto: SCANPIX/Arkiv /

RETUSJERT: Dette er av reproduksjonene som viser Amundsen og hans ledsagere på Sydpolen. Legg merke til at forskjellene på flagget og også snøen rundt teltet.

Foto: SCANPIX/Arkiv

(NRK)

Siste nytt: Kultur

  • Ny smakebit fra Foo Fighters

    Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.