Hopp til innhold

Omorganiserer Den kulturelle skolesekken

Rikskonsertene tar over Den kulturelle skolesekken. – Løsningen gjør det bedre og enklere for alle, sier direktør i Rikskonsertene, Turid Birkeland.

Turid Birkeland

OMORGANISERES: Den kulturelle skolesekken legges under Rikskonsertene. Direktør Turid Birkeland er fornøyd.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Thorhild Widvey

KULTURMINISTEREN OMORGANISERER: Den kulturelle skolesekken legges flyttes fra Kulturrådet til Rikskonsertene.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Den kulturelle skolesekken flyttes fra Kulturrådet til Rikskonsertene, som får nytt og utvidet mandat, navn og oppgaver.

– Dette handler om å gjøre noe som i dag er tungrodd mye enklere og skape et godt tilbud enda bedre. Kulturtilbudet til barn og unge skal oppleves som god kvalitet om du bor i Oslo eller Vadsø, sier direktør i Rikskonsertene, Turid Birkeland.

Kunstnerne fornøyde

Gjennom Den kulturelle skolesekken skal alle skoleelever i Norge få møte profesjonell kunst og kultur av alle slag. Ifølge Sverre Pedersen i Filmforbundet er alle de 19 kunstnerorganisasjonene DKS omfatter, fornøyde. Han har jobbet med dette i fire år.

– Nå slipper de å forholde seg til 19 arbeidsgivere, og kan forholde seg til kun én, sier han til NRK.

– Skal heve kvaliteten

Ifølge kulturminister Thorhild Widvey skal Rikskonsertene sikre tettere samarbeid mellom Den kulturelle skolesekken (DKS) og skolene.

– En ny nasjonal enhet skal også heve kvaliteten på elevenes tilbud, bedre den pedagogiske tilretteleggingen, og videreutvikle alle kunstuttrykkene i DKS, sier kulturminister Thorhild Widvey.

På en pressekonferanse tirsdag fortalte hun at regjeringen nå endrer organiseringen av DKS, og samtidig vil styrke ordningen med 12,2 millioner kroner.

For mye musikk?

I Kulturutredningen 2014 drøftet utvalget tre modeller for videreføring av Den kulturelle skolesekken. En av dem gikk nettopp ut på at den ble lagt til Rikskonsertene (RS), fordi RS allerede er en nasjonal aktør for musikkdelen i DKS. Dette var ikke utvalgets førstevalg:

«Når utvalget likevel ikke vil anbefale denne modellen er det fordi utvalget mener det allerede er en betydelig utfordring at musikk er for dominerende i DKS i dag i forhold til andre uttrykk.»

Utvalget mener det er en fare for at dette vil forsterkes ytterligere dersom sekretariatet fro DKS legges til Rikskonsertene.

– Vi vil bruke 2016 som et omstillingsår, flere områder må utredes nærmere, sier Turid Birkeland.

– Det er viktig at vi ivaretar hele bredden av kunstuttrykk i den nye organisasjonen. Det er smart å samle krefter og bygge kompetanse rundt det vi kan, sier hun.

Kulturstrøm