Hopp til innhold

Olav Torget - Suburban Jive

Olav Torget er en nysgjerrig gitarist som nylig kom ut med sin solodebut "Suburban Jive". Her hører vi fantasifulle låter framført av gode enkeltmusikere som liker å spille sammen.

Olav Torget
Foto: Peder Torget

Olav Torget har lenge jobbet som frilansmusiker i ulike bandkonstellasjoner, for eksempel sammen med Solo Cissokho, Karl Seglem, Helge Nordbakken, Geir Lysnes Listening Ensemble og Steinar Ofsdal. Med sine instrumenter, sin teknikk, som medarrangør, som produsent og som komponist påvirker han musikken og musikerne han jobber med.

Endelig solo

Men nå, endelig, står han fram som soloartist med egne låter, og med et kraftlag av musikere sammen med seg: Perkusjonistene Harald Skullerud, Helge Nordbakken og Kossa Diomande, trompetisten Per Willy Aaserud, saksofonisten Trygve Seim og Solo Cissokho på Kora.

Sistnevnte er opprinnelig fra Senegal, og Olav Torget spiller sammen med ham i Cissokho System. Og dét har nok også påvirket musikken du hører på "Suburban Jive".

Kreativ instrumentering

Olav Torget er en spesielt kreativ instrumentalist som stadig leter etter nye gitarinstrumenter fra hele verden. En kinesisk månegitar er et av instrumentene han har funnet fram til, men det er likevel konting som framstår som det mest særpregede i samlingen - et instrument som Torget har brukt mye tid på de siste årene.

Olav Torget - Suburban Jive

Konting er et gitarinstrument med en lang tradisjon i Vest-Afrika; laget av hult tre, kuskinn og strenger du ikke får kjøpt i nærmeste musikkforretning. Og den låter så annerledes fra de fleste andre instrumenter. En lavmælt liten gitar som blir et råskinn når den kobles til en forsterker.

Fantasifullt og bra

"Suburban Jive" er et nøste av ulike musikalske tråder. Jazzpartiene er tydelige, her er enkle og gode melodilinjer som blant annet er spilt på el-gitar, og her er det lange dansbare perkusive strekk som framstår som fascinerende nett av ulike rytmiske kombinasjoner.

Dette er musikk som får fram kvalitetene til enkeltmusikerne fordi arrangementene gir rom mellom instrumentene og fordi plata er godt produsert.

Jeg hører en variert og fantasifull utforming av gode melodier som gjør dette til musikk jeg vil spille om igjen og om igjen på CD-spilleren min.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters