Mye moro i studio - Ida Elise Broch, Anne Marie Ottersen og Iselin Skjævesland Schumba hadde mye moro i studio da de spilte inn ett av lyddramaene. - Foto: Hege Stabell / NRK

Ida Elise Broch, Anne Marie Ottersen og Iselin Skjævesland Schumba hadde mye moro i studio da de spilte inn ett av lyddramaene.

Foto: Hege Stabell / NRK

Og finalistene er...

Radioteatret inviterte landet ungdomsskoleelever til å prøve seg som hørespillprodusenter. Nå er finalistene klare.

Barn og ungdom liker å skrive. Det vet vi.

Barn og ungdom er også noen kløppere på elektroniske medier. Det vet vi også. Men mange tror at ungdommer i dag ikke vil lytte til "radio" - de trives best foran PC-skjermen.

Elsker hørespill

I Radioteatret vet vi noe annet. Barn og unge som har hørt på våre hørespill elsker dem - og gir oss fantastiske tilbakemeldinger. De vil bare ikke høre dem på radio - men på sine egne dingser, som PC eller mobil.

Derfor utlyste Radioteatret i fjor en hørespillkonkurranse i samarbeid med Scenekunstbruket og Den kulturelle skolesekken.

Vi inviterte landets ungdomsskoleelever, YouTube-generasjonen, til å lage sine egne hørespill.

Grøssere, komedier, kjærlighetshistorier, valget var fritt. Rammen var tre til åtte minutter og minst tre, men maks fem roller.

Skreddersydd nettside

På NRKs nettsider la vi ut gode tips for arbeidet, vi la ut forslag til lydeffekter, og vi la ut eksempler på hørespill.

Produksjonene har rullet jevnt og trutt inn til Radioteatret, og nå har juryen talt.

Finalistene klare

To finalister ble plukket ut og spilt inn i studio med profesjonelle skuespillere, lyddesignere og instruktører.

Huset i skogen - Fra innspillingen av den andre finalisten: f.v. Nader Khademi, Ole Christoffer Ertvaag og Eivin Salthe Nilsen - Foto: Hege Stabell / NRK

Fra innspillingen av den andre finalisten: f.v. Nader Khademi, Ole Christoffer Ertvaag og Eivin Salthe Nilsen

Foto: Hege Stabell / NRK

I tillegg lot juryen seg begeistre av et bidra som ikke kunne være med i hovedkonkurransen, fordi forfatteren er 18 år og dermed for "gammel".

Dette stykket, «Mysteriet på Kirkøy» blir sendt i Radioteatrets sendetid på P2 søndag 15.april, etter det ordinære hørespillet.

De to finalistene kan du høre søndag 22. april. Da håper vi du blir like begeistret som juryen over hva 14-15-åringer kan få til.

Mysteriet på Kirkøy (søndag 15/4)

Forfatter: Ida Løkke-Sørensen

Betine - Ida Løkke-Sørensen
Marianne - Cecilie Sandor
Silje - Mariel Johansen
Narkotikalanger - Stig Andreassen
Glassmesteren - Jan-Andrè Aspegren
Forteller - Dan Vetle Glans
Hallomann- Svein Amund Åstebøl
Politimann- Martin Nystuen

Siste nytt: Kultur

 • Amy Winehouse - Foto: Tim Ireland / Ap
  Foto: Tim Ireland / Ap

  Avduket Amy Winehouse-statue

  Søndag, på det som ville vært 31-årsdagen til Amy Winehouse, avduket familie og venner statuen av henne i London. – En trist, men vakker, dag, skrev pappa Mitch Winehouse på Twitter på forhånd om anledningen.

 • Y-blokka - Foto: Gaute Zakariassen, NRK /
  Foto: Gaute Zakariassen, NRK

  10.000 besøkte regjeringskvartalet

  Denne helga fikk publikum slippe inn i Y-blokka og høyblokka i regjeringskvartalet. Statsbygg opplyser at 10.000 besøkende var innom, og at besøket var jevnt fordelt mellom de to blokkene. Y-blokka skal rives, mens høyblokka får stå.

 • Frøken Julie - Foto: Nordisk Film Distribusjon AS /
  Foto: Nordisk Film Distribusjon AS

  Skral åpning for «Frøken Julie»

  Liv Ullmann-regisserte «Frøken Julie» hadde kinopremiere fredag, men har ikke slått bredt an. Bare 3000 solgte billetter er fasit så langt. Filmen fikk terningkast fem av NRK, og blir omtalt som «nydelig og opprivende».

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.