Hopp til innhold

Trakk seg etter Murdoch-høringene

Nye avsløringer om Rupert Murdochs tette bånd til Storbritannias politiske elite tvinger en minister til å kjempe for karrieren, mens en spesialrådgiver allerede har trukket seg.

Rupert Murdoch

Mediekongen Rupert Murdoch bruker dagen i dag og morgendagen i den åpne høringen i London.

Foto: uncredited / Ap

Jeremy Hunt

Den britiske kulturministeren Jeremy Hunt.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap
James Murdoch

Ruperts Murdochs sønn James' forklaring fikk konsekvenser for en spesialrådgiver.

Foto: Warren Allott / Afp

– Jeg har aldri bedt en statsminister om noe, understreket Murdoch da han møtte i Leveson-kommisjonen i London onsdag.

Kommisjonen gransker hele den britiske pressens etikk og arbeidsmetoder etter flere avsløringer om omfattende bruk av avlytting og overvåking. Men den skal også undersøke forholdet mellom Murdoch-familien og britiske politikere.

– Tilstanden i mediene i dette landet er av avgjørende interesse for alle borgerne. Helt ærlig ønsker jeg denne muligheten velkommen ettersom jeg ønsker å legge noen myter døde, sa Murdoch.

Tette bånd

Leveson-granskingen tok en ny vending denne uken da Ruperts Murdochs sønn James tirsdag forklarte seg om Murdoch-imperiets mislykkede forsøk på å kjøpe opp BSkyB i fjor.

I e-poster som James Murdoch la fram, kom det fram at den britiske medieministeren Jeremy Hunt støttet oppkjøpet fra starten av. Tirsdag måtte Hunt møte for kommisjonen for å forsvare seg mot anklager om at hans kontor ga Murdochs skandaleombruste News Corporation ulovlige innsideråd.

  • Les:

Hunt kjemper nå for å for å redde sin politiske karriere, og kritikere ser saken som nok et bevis for at båndene mellom Murdoch og den politiske eliten har vært altfor tette.

Mens hans spesialrådgiver, Adam Smith, allerede i dag trakk seg fra sin stilling. Ifølge den britiske avisen The Guardian, hevder Smith at han handlet på egen hånd.

– Aldri bedt om noe

Rupert Murdoch må videre svare på kritikk om at forbindelsene til politikere fikk journalister i Murdochs selskap til å føle at de var hevet over loven.

Den britiske avlyttingsskandalen antas å ha svekket den store innflytelsen den australskfødte mediemogulen har hatt på britisk politikk i fire tiår.

Hunt hadde en delvis juridisk rolle i avgjørelsen om at mediemogulen Rupert Murdoch skulle få lov til å kjøpe opp det britiske kringkastingsselskapet BSkyB.

Det er i denne sammenhengen at Hunts rådgivere skal ha gitt hyppige oppdateringer til News Corp.

Belastning

Etter voldsomt press fra opinionen og politikere etter telefonavlyttingsskandalen i News Corps nå nedlagte tabloidavis News of the World, valgte Murdoch til slutt å trekke budet på TV-giganten. News Corp hadde fra før en eierandel på 39,1 prosent i BSkyB.

Den pågående granskingen er iverksatt på ordre fra statsminister David Cameron. Hunts inntreden i saken er blitt en ny belastning for Cameron, som allerede anklages for tette bånd til Murdoch.

New of the World ble lagt ned etter avsløringer av at et stort antall kjendiser, politikere og ofre for forbrytelser hadde fått telefonsvarerne sine avlyttet av avisen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.