Jo Nesbø - Jo Nesbø og andre nordiske krimforfattere er svært populære i utlandet. - Foto: Roald, Berit / Scanpix

Jo Nesbø og andre nordiske krimforfattere er svært populære i utlandet.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Nordisk krim i verdenstoppen

Nordiske krimforfattere er blant de mestselgende i verden, med navn som Stieg Larsson og Jo Nesbø på topp.

Mørke skoger, dystre landskap og avsidesliggende områder er ofte gjengangere i bøker fra landene langt nord i Europa. Kombinert med harde vintre, mye snø og iskalde drap er dette rammen for mange av krimromanene som har blitt så populære på verdensbasis.

Amerikanere, briter og resten av verden trykker forfatterne fra nord til sine bryst, og navn som Stieg Larsson, Jo Nesbø, Karin Fossum og Henning Mankell selger millioner av bøker på verdensbasis.

Men hva er det som gjør den nordiske krimmen så populær?

Samfunnsskildrende og kritisk

Hans H. Skei, professor i litteraturvitenskap, sier at utenlandske medier, spesielt britiske, ser på den nordiske krimen som eksotisk, samfunnsskildrende og kritisk.

– De har en kun en vag oppfatning av oss som en velferdsstat. Så når denne velferdsstaten slår sprekker som den gjør i krimlitteraturen, sees den på som samfunnskritisk, sier Skei til NRK.no.

Selv er han ikke enig i at «kritisk» er det rette ordet å beskrive den nordiske krimmen med. At alle de skandinaviske landene også blir sett på som like utenfra, synes han også er bemerkelsesverdig.

– Fra et perspektiv utenfra kan det nok se veldig likt ut her i nord, men alle de skandinaviske landene har ulike kulturelle forutsetninger. Jeg synes det er rart at alle forfattere blir satt i en samme båsen «nordic noir», sier han.

FRANCE-BOOK-FAIR - Stieg Larssons Millenoum-trilogi har solgt over 60 millioner kopier på verdensbasis. Her på en bokmesse i Frankrike. - Foto: JACQUES DEMARTHON / AFP

Stieg Larssons Millenoum-trilogi har solgt over 60 millioner kopier på verdensbasis. Her på en bokmesse i Frankrike.

Foto: JACQUES DEMARTHON / AFP

Skei synes også det er vanskelig å skjønne hvorfor den nordiske krimlitteraturen blir satt i en egen kategori i utlandet.

– I utlandet kan det være litt tilfeldig hvilke forfattere som blir oversatt og solgt. At de også kaller alt som kommer Norden det samme er merkelig. Det er store forskjeller fra land og forfattere, sier han.

Melankolsk og mørkt

Selv om det kan være vanskelig for oss i Norden å forstå at utlendinger ser på alle landene som like og en enhet, er Skei svært positiv til den oppmerksomheten «nordic noir» får.

– Vi må jo bare juble over den suksessen norske og nordiske forfattere har i utlandet, uansett årsak, sier han.

Skei tror det mørke og tunge som går igjen i mange nordiske bøker tiltrekker seg mange lesere.

– Det er tungt og mørkt, ofte øde, og det liker folk, sier han.

På listen over mest solgte bøker i 2010 i USA var Stieg Larssons tre Millennium-bøker på plass en, to og tre. Med sine 60 millioner solgte bøker på verdensbasis, og Jo Nesbøs 14 millioner solgte, blir de nordiske forfatterne lagt godt merke til.

God markedsføring

Forfatter Chris Tvedt, som vant Rivertonprisen 2010 for sin roman «Dødens sirkel», ser heller ingen direkte sammenheng hos de nordiske forfatterne.

– Det er vanskelig å si hvorfor denne sjangeren «nordic noir» er så populær som den er, jeg klarer ikke å se karakteristikken, sier han.

Han tror heller det er en god markedsføring av nordisk krim som er årsaken til en enorme populæriteten, ikke nødvendigvis kvaliteten.

– Det er snakk om merkevarebygging, og en merkelapp som er satt på bøkene fra de nordiske forfatterne. Det startet nok med Sjöwall & Wahlöö på 70-tallet, og har fortsatt derfra, sier Tvedt.

Med sukessrike forfattere som Mankell, Larsson og Nesbø i spissen, tror Tvedt at markedsførere har funnet det lønnsomt å putte alle forfattere i den samme båsen.

– Det har blitt slik at folk forbinder den nordiske krimen med kvalitet, uten at den nødvendigvis er så mye bedre enn utenlandsk, sier han.

Selv om han synes det er vanskelig å finne en direkte likhet i bøkene, tror også han at det geografiske aspektet kan ha en betydning.

– Skandinavia er litt eksotisk og annerledes, og det kan være et trekkplaster for å selge bøker. Men på lang vei er nok dette med «nordic noir» et påfunn for markedsføring, sier han.

I Bokprogrammet på NRK2 tirsdag 28. februar kl 21.30 tas nettopp denne diskusjonen opp,

Hvorfor tror du den nordiske krimen er så populær? Si din mening i kommentarfeltet under.

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste nytt: Kultur

 • Trailer "Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant". Kinopremiere 25. desember 2013.

  Kan få publikumspris

  Den svenske filmen «Hundreåringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant» er nominert til publikumsprisen foran European Film Awards 2014.
  Den svenske filmen ble også en stor publikumsfavoritt her i Norge, melder NTB.

 • Susanne Sundfør på Bergenfest 2007 - Foto: unknown / NRK
  Foto: unknown / NRK

  Sundfør til de unge

  Sterke artistnavn som Susanne Sundfør, Thea & The Wild, Sondre Lerche og Jaga Jazzist står på artistlisten når Oslo-scenen Parkteatret byr på konserter for unge publikummere.
  Det er såkalt fri aldersgrense, og man retter seg spesielt mot dem mellom 14 og 18 år med tidligere konsertstart og rimelig inngangspris, melder NTB.

 • Ny smakebit fra Foo Fighters

  Sjefen for Twitter Music, Bob Moczydlowsky, postet i går en videosnutt med et utdrag fra bandets nyeste album «Sonic Highways». Videoen ble retweetet av Foo Fighters offisielle Twitter-konto. Rockernes åttende album slippes 10. november i USA.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.