Hopp til innhold

Tyskerne vil ha norsk krim

20th Century Fox snuser på norsk krim på Bokmessen i Frankfurt. Det er større interesse enn noensinne for norske forfattere i utlandet.

Monica Kristensen, Jo Nesbø, Gunnar Staalesen, Erika Fatland og Knut Faldbakken

Monica Kristensen, Jo Nesbø, Gunnar Staalesen, Erika Fatland og Knut Faldbakken. Norske forfattere som gjør det bra i utlandet.

Foto: Scanpix

Norske krimforfattere selger som varmt hvetebrød på verdens største bokmesse i Frankfurt. Foreleggere fra England, USA og resten av verden, samt agenter fra Asia besøker de norske standene på bokmessa.

Eva Lie-Nilsen

Eva Lie-Nilsen

Foto: Ingolfur Bjarni Sigfusson / NRK
Jo Nesbø

Jo Nesbø

Foto: TORSTEN SILZ / AFP

Krimforfatter og politimann Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst

Foto: NRK / NRK

Anneli Høier

Anneli Høier

Foto: NRK
Monica Kristensen Solås

Monica Kristensen Solås

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

– Å selge norske bøker her er morsommere enn noensinne, sier Eva Lie-Nilsen, som er litterær agent for Gyldendal Agency.

– Høster etter langsiktig satsing

På den skjønnlitterære listen i år er nye romaner av Tomas Espedal, Nikolaj Frobenius, Levi Henriksen og Gaute Heivoll. Sistnevnte vant Brageprisen og ble solgt til 18 foreleggere i 17 land i fjor.

– Nå høster vi etter en langsiktig satsing. Vi har en veldig god norsk skjønnlitteratur, og det har vært satset tungt på å utvikle nye, gode krimstemmer. Vi har gode nettverk, og vi har Jo Nesbø og Per Petterson som viser vei, sier Lie-Nilsen.

20th Century Fox

På Gyldendals krimliste og blant de som skal lokke utlendingene til å kjøpe norske bøker, står forfattere som Jørgen Brekke, Olav Rokseth, Knut Faldbakken, Kjetil Try og Gunnar Staalesen.

– Det kom en representant fra 20th Century Fox hit til standen. Han var på jakt etter de gode historiene som finnes i norske kriminalromaner, og spesielt interessert i Jørn Lier Horst, som i tillegg til å være krimforfatter er etterforskningsleder i politiet. Det er veldig morsomt, sier Lie-Nilsen.

Bokmessen i Frankfurt er blitt svært viktig for norsk litteratur de siste årene, og er et veldig viktig sted å selge rettigheter. Jostein Gaarders «Sofies verden» har solgt 54 millioner eksemplarer av boka mye takket være bokmessen. Anne B. Ragde har solgt en million bøker i utlandet.

Populære norske forfattere

Den danske agenten Anneli Høier fra Leonnardt & Høier Agency selger rettigheter for flere norske forfattere. Også hun kan melde om populære norske forfattere på årets bokmesse.

– Straks skandinavisk litteratur gjør seg gjeldende i USA og England gir det interesse tilbake til Europa, sier hun.

Vil ha Kristensen-krim

I år konsentrerer Høier seg spesielt om Monica Kristensens krimserie fra Svalbard.

– Jeg begynte å jobbe med den for noen år siden. Den ble fort solgt til Danmark, og så til Tyskland hvor den kommer i et førsteopplag på 100.000 eksemplarer til våren.

Tyskerne har alltid vært interessert i norsk litteratur. Nå er bøkene også solgt til Italia, Frankrike og Australia.

– Jeg er helt sikker på at hun vil slå igjennom i flere land etter hvert, sier Høier.

Erika Fatlands bok «Englebyen» om tragedien i Beslan er også lettsolgt på Bokmessen i Frankfurt.

– Det handler om å finne de forfatterne som virkelig kan skrive, i tillegg til å finne de riktige forlagene. De som matcher akkurat den boken det gjelder og kan løfte utgivelsen, avslutter Høier.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober