Hopp til innhold

Max Manus reiser til Hollywood

Den norske Oscar-komiteen har i år utpekt «Max Manus» til å være årets norske kandidat for beste utenlandske film.

Max Manus
Foto: Erik Aavatsmark/Filmkameratene

Når Oscar-statuettene deles ut i Los Angeles søndag 7. mars 2010, skjer det for 82. gang. Nominasjonene offentliggjøres den 2. februar 2010.

Tidligere har grunnleggeren av Sony Pictures Classics, Michael Barker, sagt at filmen kan gjøre det stort i USA.

Best sett siden 1975

Spillefilmen «Max Manus», i regi av Espen Sandberg og Joachim Rønning, er historien om motstandskjemperen ved samme navn og de menneskene han omga seg med i Oslo-gjengen.

«Max Manus» har fått en svært god mottakelse både av publikum og kritikere etter premieren 19. desember 2008. Med sitt millionbesøk er dette den mest sette norske filmen på kino siden 1975, skriver Norsk Filminstitutt i en pressemelding.

Regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning

Regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning

Foto: Foto/Copyright: Filmkameratene AS

Komiteen mener «Max Manus» ikke bare forteller om en historisk viktig tid for Norge, men at den også har et universelt tema som berører alle nasjoner som har unge menn og kvinner i krig. «Max Manus» er produsert av Filmkameratene ved John M. Jacobsen og Sveinung Golimo. John M. Jacobsen er også produsent for Nils Gaups «Veiviseren» som ble Oscar-nominert i 1987.

Max Manus i utlandet

«Max Manus» er allerede solgt til over 30 land, inklusive store territorier som Kina, Japan, Tyskland, Frankrike og Russland. Etter vellykkede visninger på filmfestivalen i Toronto, har det kommet inn flere tilbud fra amerikanske distributører.

Filmen deltar også på filmfestivalen i Hamptons og skal vises på Scandinavia House i New York i løpet av oktober. Som et ledd i den tyske lanseringen, vises Max Manus i disse dager på filmfestivalen i Hamburg, og skal i november til den nordiske filmfestivalen i Lübeck.

Max Manus konkurrerer med over 40 andre europeiske filmer om den europeiske filmprisen som deles ut i Tyskland i desember. Filmen vil også meldes på til Golden Globe, prisen som deles ut av utenlandske filmkritikere basert i Los Angeles.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters