Hopp til innhold

Vietnam markerte Norgesbesøk med vennskapskonsert

HANOI (NRK): Norsk næringsliv jobber med å etablere seg i Vietnam, kultursamarbeidet går allerede på skinner.

Kronprinsparet og en norsk næringslivsdelegasjon er på besøk i Vietnam for å selge et lite stykke Norge. Kultursamarbeidet mellom de to landene er allerede etablert.

Kronprinsparet er i Vietnam for å selge et lite stykke Norge.

Da mørket senket seg ble det fest i operaen i Hanoi. Her feiret man at Norge og Vietnam har funnet tonen, bokstavelig talt.

Kronprinsparet og en stor norsk næringslivsdelegasjon er i Vietnam. Målet er å åpne dører for norsk næringsliv i en av de raskest voksende økonomiene i verden, men kulturopplevelser- og utveksling er også en meget viktig post på programmet.

– En ære å spille for kronprinsparet

I operaen ønsket den norske ambassadøren velkommen, før Bach' «Concerto for two violins and strings» ble fremført av de to fiolinistene, norske Ludvig Gudim og vietnamesiske Do Phuong Nhi.

Kronprinsparet i Hanoi

Do Phuong Nhi ogLudvig Gudim hilser på kronprinsparet etter sin fiolinkonsert i Hanoi.

Foto: NRK

– Selvfølgelig er det en stor ære å kunne spille for kronprinsparet og alle de betydelige menneskene som sitter i salen. Det er morsomt å få lønn for strevet, sier den unge fiolinisten Ludvig Gudim til NRK.

For mens kronprinsparet og en norsk næringslivsdelegasjon er på besøk i Vietnam for å selge et lite stykke Norge, så er kultursamarbeidet mellom de to landene allerede etablert.

«Transposition»

Et eksempel på samarbeid over grensene er det norsk-vietnamesiske musikksamarbeidet «Transposition». Prosjektet ble initiert i 2006 av daværende direktør for Ultima, og mottar støtte fra Utenriksdepartementet.

Musikalsk har prosjektet tatt utgangspunkt i den vestlige klassiske musikktradisjon, da dette var etterspurt fra vietnamesisk side, men siden 2010 er også vietnamesisk folkemusikk inkludert. Norge støttet «Transposition» med fire millioner kroner i 2012.

Haakon og Mette Marit

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ankommer Operaen i Hanoi, Vietnam onsdag kveld for å overvære en konsert i forbindelse med det offisielle besøket i Vietnam 18-21 mars.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Fremhever demokrati

Tidligere i dag fortalte NRK at kronprinsparet også redegjør for Norges syn på manglende menneskerettigheter og demokrati mens de er i Vietnam.

– Det er viktig at vi holder fokus på menneskerettigheter under besøket. At det blir et tema vi tar opp med myndighetene, sier kronprinsesse Mette-Marit under onsdagens pressekonferanse i Hanoi.

Torsdag skal kronprinsparet til Hue og besøke norske frivillige organisasjoner. Det er et besøk de gleder seg veldig til, og mener de norske organisasjonene har vært viktig i Vietnams utvikling.

Besøket i Vietnam blir avsluttet i Ho Chi Minh fredag.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters