Hopp til innhold

Mannen bak stemmen

Du har sikkert hørt han i mange forskjellige sammenhenger, og er du gammel nok husker du garantert Forviklingar. Mannen du hører med fantastiske bokstavrim på Autofil Edition er Harald Mæle.

Harald Mæle
Foto: Tor Bergebakken

Autofil Edition er serien der vi pusser opp en bil eller båt , første år var det snekka, i fjor var det bobla og i år er det love boat. Og det er klart, en serie trenger en liten snutt med hva som skjedde før og hva som skjedde etter. Da måtte man jo ha den beste.

Harald Mæle-aktig

På vei til opptak satt producer, Alexander Berg-Hansen, og postproducer, Tor Bergebakken, og diskuterte hvilken stil som hadde passet best. Etter heftige diskusjoner kom de frem til at sånn Harald-Mæle-aktig stil inspirert av den klassiske komiserien Forviklingar var perfekt.

Men, istedenfor å lete land og strand rundt etter en imitator i verdensklasse tok de kontakt med mannen selv, og han stilte gladelig opp.

Det hele ble sydd sammen med kjenningsmelodien fra serien med stjerne som Billy Krystal og Michal J.Fox, og bra er det, for resultatet har blitt linjer som: kosekarjolen til kompressorknotten med kulehuet.

Det stopper ikke der, for når Autofil Edition starter opp igjen i dag, kan du glede deg til godbiter som: "Eksoselskeren med englefjeset" og "den løgne lealausleppe fra Lier". I tillegg får du selvfølgelig også båtbyggerkunst i verdensklasse. Vi tok en prat med mannen bak stemmen.

De som har sett programmet har nok lagt merke til at du bruker mye bokstavrim. Hvor stammer kjærligheten til rim fra? - Jeg har alltid hatt lett for å rime, og alliterasjon er kjempemorsomt, lete etter rare ord og skrive på innfall. Og jeg holder mye på med det, i de fleste filmene jeg deltar i må det rimes.

Harald Mæle

Mange husker han nok som Magnus, men han heter Harald Mæle.

Foto: Halden, Tore NRK / SCANPIX

Hva tenkte du Autofil spurte deg om å være stemmen?
- Jeg ser ikke all verdens på TV, men jag hadde jo sett enkelte episoder, så jeg visste jo at det er et morsomt program. Og det er iallfall sikkert at alle som holder på med Autofil har det fryktelig gøy, selv sånne sidemedarbeidere som meg.

Har det oppstått mye forviklinger?
- Nei, av og til lurer jeg på om Jan Erik tar seg nær av vriene, det meste går jo utover han. Men jeg kjenner Jan Erik som en med en utpreget sans for humor, og han ler jo mer enn noen andre.

Anser du deg selv som Autofil?
- Jeg ser vel på bil først og fremst som et praktisk transportmiddel, men har rukket å ha rundt 15-20 biler.

Jeg husker godt den første bilen jeg hadde, en Renault 4 varevogn som jeg brukte i jobben. Den var veldig morsom å kjøre. Ellers husker med glede en gull-boble jeg hadde. En 1302 S tror jeg det var.

Du har jo spilt Langbein, ser du noen likheter mellom han og Jan Erik?
- Nei, det måtte jo være at både Langbein og Jan Erik tar alt med godt humør

Hva holder du med nå for tiden?

- Akkurat nå forbereder jeg å dubbe en film med Dustin Hoffman, ”Mr Magoruims magiske leketøysbutikk”, og to andre filmer som kommer til våren. Neste filmen i Narnia-serien, ”prins Caspian”, og den nye filmen til Pixar, ”Wall•E”.

Se Harald Mæle i aksjon i Forviklingar

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters