Hopp til innhold

Frivillige misfornøyd med festivalforhold

Flere tusen ungdommer jobber gratis på norske festivaler i sommer, og flere hundre står på ventelister. Samtidig får LOs sommerpatrulje stadig flere klager fra festivalfrivillige.

Hove 2014

FRIVILLIGE PÅ FESTIVAL: Tusenvis av ungdommer jobber for gratisbilletter på norske festivaler i sommer. Ikke alle er like fornøyde med ordningen. Illustrasjonsbilde fra Hove 2014.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

På ei grønn gresslette på Hovefestivalen viser Jonathan Grunnli fram ei tralle full av forfriskninger han skal dele ut til andre frivillige.

Han jobber, som flere tusen andre ungdommer i sommer, frivillig på festival. Til gjengjeld får han blant annet gratis festivalpass.

Les: Hove-sjef: – Tungvint å drive festival i Norge

Får faktura etter sykdom

Men ikke alle frivillige rundt omkring på landets festivaler er like fornøyd som Grunnli, forteller ungdomsrådgiver Kent Rune Pedersen i LO.

Han får stadig flere henvendelser fra ungdom som er usikker på hvilke rettigheter de har når en tvist oppstår med festivalene.

– Vi ser at henvendelsene til oss er økende, og vi får spørsmål om hvilke rettigheter man har når man jobber frivillig.

Pedersen viser til flere eksempler på misfornøyde ungdommer som har fått faktura på festivalpass fordi frivilligjobben av forskjellige årsaker ikke har blitt godkjent.

– Vi ser for eksempel at frivillige som er blitt syke da har blitt sendt ut og selv måttet betale for festivalbilletten og andre goder de har hatt som frivillig.

ØYAFESTIVALEN

NOEN JOBBER NOEN NYTER: Ingen ting å si på stemningen under fjorårets Øyafestival. Mange frivillige klager nå på arbeidsforholdene på norske festivaler.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Populært å være frivillig

LO varsler at de nå vil fokusere mer på de frivilliges situasjon.

– Det er klart at ungdom kan bli utnyttet, og det tar vi på alvor. Vi kommer til å sette mer fokus på denne typen saker.

Å være frivillig på festival er uansett svært populært blant norske ungdommer.

Slottsfjellfestivalen i Tønsberg har over 200 på venteliste, mens Øyafestivalen i Oslo allerede i april måtte stenge frivilligregistreringen på grunn av stor pågang.

I disse dager går Hovefestivalen av stabelen, og frivilligsjef Espen Nystad har ansvaret for de 2000 frivillige.

Han kjenner seg ikke igjen i LOs bekymringer, og sier at man på Hove gjør tiltak om noen er misfornøyde.

– Jeg sier ikke at det LO forteller om er feil for alle festivaler, men jeg forholder meg til de blide menneskene jeg treffer her. Ikke alle er fornøyde, men da snakker vi med dem og spør hva vi kan gjøre for at de skal ha det bedre, sier Nystad.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.