Hopp til innhold

Liv Ullmann: – Norge bør være stolte

Liv Ullmann håper Norge innser hvor stort det er å bli nominert til Oscar, og hyller Morten Tyldum og Torill Kove.

Liv Ullmann
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Det ble en pris av åtte mulige for The Imitation Game og den gikk til manusforfatter Graham Moore for beste tilrettelagte manus. Liv Ullmann håper Morten Tyldum vil bli hyllet for sine nominasjoner i hjemlandet.

– Det er helt fantastisk å bli plukket ut som en av de beste filmene i verden, bare tenk på antallet filmer som ikke ble nominert. Norge bør være stolte, like stolte som da vi fikk høre om nominasjonene, sier 76-åringen.

Tyldum ble slått av Alejandro González Iñárritu i kampen om beste regi, og tapte også mot meksikanerens «Birdman» i kampen om beste film.

– Håper janteloven ikke trer inn

Liv Ullmann mener Koves og Tyldums nominasjoner er unike i norsk filmhistorie.

– De er jo vinnere, det er ingen andre nordmenn som har blitt nominert til beste film. Ingen andre kunstnere som Tove som både har vunnet en Oscar og blitt nominert en gang til. Jeg håper janteloven ikke trer inn nå, etter at vi har vært fulle av berømmelse for nominasjonene.

Torill Kove var nominert til sin tredje Oscar og har vunnet prisen for «Den danske dikteren» i 2008. Liv Ullmann hadde fortellerstemmen på filmen, og mener Kove er et unikt talent som fortjener mer oppmerksomhet.

– Jeg syns hun er et geni og en fantastisk kunstner.

Tror Tyldum får mange tilbud

Selv om prisen for beste tilrettelagte manus kommer til å stå på peishylla manusforfatter Graham Moore, mener Ullmann at en del av æren også bør gå til Tyldum.

– Mortens film fikk en viktig pris som gikk til en ung og ganske ukjent forfatter. Han fant Morten og ga han manuskriptet fordi han kjente at dette er mannen som kan gi liv til min historie.

Selv om Tyldum ryktes å ha fått flere store filmtilbud, håper Ullmann at han ikke er tapt for norsk filmbransje.

– Han kommer til å få mange tilbud i USA nå og Norge bør strekke seg langt for å kunne få ham til å gjøre prosjekter i hjemlandet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.