Hopp til innhold

Internasjonal Bjørnson

Egyptiske Nawal El Saadawi er Writer in Residence i Rosenes by. Litteraturfestivalen har funnet en suksessoppskrift, mener kritiker Ole Jan Larsen.

Forfatter Nawal El Saadawi
Foto: Murdo Macleod / Murdo Macleod

Av Ole Jan Larsen

- Vi tilhører alle den samme verden. La oss slutte å snakke om den tredje verden. Vi er en verden, sa den egyptiske feministen, forfatteren og legen, Nawal El Saadawi, i sin åpningstale under Bjørnsonfestivalen i Molde.

Engasjert

Forfatter Nawal El Saadawi fra Egypt er Writer in Residence under Bjørnsonfestivalen 2009

Forfatter Nawal El Saadawi fra Egypt er Writer in Residence under Bjørnsonfestivalen 2009


Den internasjonalt anerkjente og kontroversielle forfatteren har gitt ut over 40 bøker. To er oversatt til norsk. Hun er årets ”Writer in Residence”, og i åpningsforedraget sa hun at religion og stat bør skille lag. En religion bør ikke prege barna i skolen, og hun oppfordret tilhørerne til å starte en folkebevegelse for å skille stat og kirke. Nawal El Saadawi, som i en menneskealder har bekjempet kjønnslemlestelse, er meget kritisk til forslaget om å innføre underlivsundersøkelse av jenter som tilhører minoriteter der det er tradisjon for å omskjære jenter. Hun etterlyste også en debatt om omskjæring av gutter her i landet. Det er like forkastelig, mener hun.

Fengslet

Bjørnsonfestivalen med scene i Alexandriaparken, Molde.

Bjørnsonfestivalen med scene i Alexandriaparken, Molde.

Foto: Ole Jan Larsen / NRK


Nawal El Saadawi er en radikal samfunnsrefser og frykter intet. Flere av hennes bøker er forbudt i Egypt, hun har vært fengslet og hun blir utsatt for systematisk trakassering av myndighetene. Hennes overordna mål er å bidra til at folk – og spesielt kvinner – skal oppnå individuell frihet til å styre egne liv, ta valg og bruke sine egenskaper på en best mulig måte. Religion og patriarkalske regimer er blant frihetens hovedfiender, mener hun

HØR Nawal El Saadawis ÅPNINGSFOREDRAG HER

Justismord

Paneldebatt på Bjørnsonfestivalen 2009

Paneldebatt på Bjørnsonfestivalen 2009, om justismord, kilder og sannhetssøken. Fra venstre: Froide Sulland (ledet debatten), Bernt Hagtvet, Per Brandzæg, Ståle Eskeland, Tore Sandberg og Gunnar Bodahl-Johansen

Foto: Ole Jan Larsen / NRK


Festivalens første dag startet med professor Bernt Hagtvets foredrag om den jødiske offiseren, Dreyfus som Frankrike anklaget for spionasje til fordel for Tyskland. Professoren hadde tørket støvet av en overheadmaskin og leverte et glitrende foredrag om Dreyfus-saken med gamle stensiler som basis for historien. Dreyfus ble utsatt for justismord og Bjørnstjerne Bjørnson var en av flere norske intellektuelle som engasjerte seg i saken.

Hagtvet dro linjer fra Bjørnson til privatetterforsker Tore Sandberg som til nå har avdekket åtte justismord her i landet. Hvordan kan det skje? Dette var spørsmålet på hovedseminaret om justismordets anatomi. De frammøtte fikk en grundig innsikt i hva som kan gå galt i en etterforskningsprosess. Festivalledelsen har også valgt å bli en aktør i saken mot Fredrik Fasting Torgersen – i den forstand at de har invitert inn de viktigste profilene som jobber for en gjenopptakelse av saken. Blant andre Ståle Eskeland, Per Brandtzæg og Thorvald Steen.

Suksessoppskrift

Forfatter Kjartan Fløgstad introduserte Leandro Diaz og hans band.

Forfatter Kjartan Fløgstad introduserte Leandro Diaz og hans band.

Foto: Ole Jan Larsen


Åpningsdagen på Bjørnsonfestivalen 2009 viste at suksessoppskriften for en litteraturfestival er møtet mellom litteratur, politisk engasjement og samfunnskritikk. Høydepunktene på åpningsdagen var utvilsomt møtet med Nawal El Saadawi og siste post på programmet: Leandro Diaz med band. Den berømte colombianske vallento-komponisten og poeten, Leandro Diaz, stilte med blant andre vokalist Ivo Diaz og Colombias største trekkspiller, Hugo Carlos Granados. Forfatter Kjartan Fløgstad presenterte orkesteret og hadde, sammen med en fullsatt Bar Alex, en festaften med karibisk fyrrighet, afrikanske rytmer og indianske instrumenter.

Vokalist Ivo Diaz, poet og komponist, serverte vallento-musikk
Foto: Ole Jan Larsen

Vallenato er nobelprisvinneren Gabriel García Márquez’ store inspirasjonskilde, og han har sagt at ”Hundre års ensomhet” ikke er noe annet enn en vallenatosang på 400 sider. Det var en fryd å spasere mot hotellet gjennom Moldes rolige hovedgate i rundt halv tolv og fortsatt høre lyden fra trekkspillet til Hugo Carlos Granados.

HØR Leonardo Diaz med band og lytt deg inn i stemningen på Bjørnsonfestivalen

Hugo Carlos Granados, Brasils mest berømte trekkspiller trollbandt publikum på Bjørnsonfestivalen

Hugo Carlos Granados, Brasils mest berømte trekkspiller trollbandt publikum på Bjørnsonfestivalen

Foto: Ole Jan Larsen / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters