Josh Bazell - Josh Bazell debuterte med romanen 'Eksgangster'. - Foto: Aschehoug /

Josh Bazell debuterte med romanen 'Eksgangster'.

Foto: Aschehoug

Medisin, grov vold og latter

Det er ikke hver dag vi stilles overfor thrillere som har humor i tillegg til all dramatikken, men slik er det med amerikanske Josh Bazells bok «Eksgangster».

"Eksgangster"

Vi bør prise oss lykkelige som bare sjelden treffer på leger som vår temmelig frynsete helt i Josh Bazells «Eksgangster». Så mye leven i og omkring sykehussenger kan umulig være av det gode.

Vi skal riktignok ikke ta fra Manhattan-legen Peter Brown en betydelig oppfinnsomhet i praktiseringen av daglig sykehusmedisin, ei heller en viss evne til omsorg og empati. Det er bare det at han kan grov vold enda bedre.

Mafia-adoptert

Peter har vokst opp som en slags adoptivsønn i en av New York-mafiaens mektigste kjernefamilier og som beste venn og hyrde for husets ektefødte sønn. Etter hvert ble det også en og annen jobb. Noe som ballet på seg noe ettertrykkelig, helt til Peter en dag fant seg selv i en alvorlig knipe og med nær fortid som effektiv drapsmann. Veien ut ble vitnebeskyttelsesprogram og et nytt liv. Som legen Peter Brown – etter at utdanningen var unnagjort.

Blod

Da jeg så omslaget på denne boken, fikk jeg først assosiasjoner til min barndoms tegneserie «Dr. Kildare» i ukebladet Allers. Men så slo det meg at Kildare aldri ble avbildet med så mye blod i ansiktet. Mannen med ljåen var heller aldri med – ikke som jeg kan huske. Peter Brown, derimot, har stort sett Høstingsmannen i hælene hele tiden og blod har han både her og der. Særlig etter at en tidligere mafiakollega, innlagt for operasjon, kjenner ham igjen og vil sladre til dem som har en svær regning å gjøre opp med vår Peter.

Brutal og morsom

Boken om eksgangsteren og legen Peter er noe så uvanlig som en svært underholdende og direkte morsom spenningsbok. Kall den gjerne en thriller: Den er brutal så blodet skvetter – detaljert også. Jeg glemte visst å nevne at forfatter Josh Bazell selv er sykehuslege og dermed har greie på disse tingene! Årsaken til at det hele ikke blir alt for motbydelig, kanskje bortsett fra når haiene slipper til, er utvilsomt den svartmuntre humoren som følger teksten som en skygge.

Frisk start

Om dette er boken for deg, kan du lett avgjøre ved å lese starten, der en uvitende stakkars ransmann prøver seg på Peter i det han kommer på jobb en morgen. Ransmannen angrer for sent, men Peter sørger i takt med sin legeetikk for å få ham til akutten før han selv går løs på dagens legegjerning. Ler du av denne innledningen, kan du trygt lese videre.

Siste om bøker fra TV og radio

Til "Brenner & bøkene" denne uken kommer blant andre Robert Hilburn. Hans biografi om legendariske Johnny Cash kommer nå på norsk. Hilburn kjente Cash personlig og var den eneste journalisten som var tilstede under den legendariske Folsom Prison-konserten. Dessuten får du møte Samuel Massie, unggutten som droppet ut av skolen og ble polfarer i en alder av 17. Jakten på egen identitet blir et viktig tema. Et litterært talkshow hvor du møter høstens aktuelle forfattere. Programleder: Hans Olav Brenner
Kulturhuset bok ser nærmere på den norske bokhøsten så langt.
Erling Kittelsen om : Diktet løper som en by, i Diktafon
Tor Espen Aspaas - Tor Espen Aspaas var éin av tre nordmenn som blei plagiert av Joyce Hatto. - Foto: Tevje Akerø /

Blei misbrukt i tidenes plagiatsvindel

Pianisten Joyce Hatto gav ut 120 cd-plater under eige namn, men med innhald stole frå andre. Plagiatskandalen er utgangspunktet for ein av dei mest omtala norske romanane på bokmessa i Frankfurt i haust. Tor Espen Aspaas var ein av pianistane som blei utsett for musikalsk tjuveri av spektakulært omfang.

Les saken