Josh Bazell - Josh Bazell debuterte med romanen 'Eksgangster'. - Foto: Aschehoug /

Josh Bazell debuterte med romanen 'Eksgangster'.

Foto: Aschehoug

Medisin, grov vold og latter

Det er ikke hver dag vi stilles overfor thrillere som har humor i tillegg til all dramatikken, men slik er det med amerikanske Josh Bazells bok «Eksgangster».

"Eksgangster"

Vi bør prise oss lykkelige som bare sjelden treffer på leger som vår temmelig frynsete helt i Josh Bazells «Eksgangster». Så mye leven i og omkring sykehussenger kan umulig være av det gode.

Vi skal riktignok ikke ta fra Manhattan-legen Peter Brown en betydelig oppfinnsomhet i praktiseringen av daglig sykehusmedisin, ei heller en viss evne til omsorg og empati. Det er bare det at han kan grov vold enda bedre.

Mafia-adoptert

Peter har vokst opp som en slags adoptivsønn i en av New York-mafiaens mektigste kjernefamilier og som beste venn og hyrde for husets ektefødte sønn. Etter hvert ble det også en og annen jobb. Noe som ballet på seg noe ettertrykkelig, helt til Peter en dag fant seg selv i en alvorlig knipe og med nær fortid som effektiv drapsmann. Veien ut ble vitnebeskyttelsesprogram og et nytt liv. Som legen Peter Brown – etter at utdanningen var unnagjort.

Blod

Da jeg så omslaget på denne boken, fikk jeg først assosiasjoner til min barndoms tegneserie «Dr. Kildare» i ukebladet Allers. Men så slo det meg at Kildare aldri ble avbildet med så mye blod i ansiktet. Mannen med ljåen var heller aldri med – ikke som jeg kan huske. Peter Brown, derimot, har stort sett Høstingsmannen i hælene hele tiden og blod har han både her og der. Særlig etter at en tidligere mafiakollega, innlagt for operasjon, kjenner ham igjen og vil sladre til dem som har en svær regning å gjøre opp med vår Peter.

Brutal og morsom

Boken om eksgangsteren og legen Peter er noe så uvanlig som en svært underholdende og direkte morsom spenningsbok. Kall den gjerne en thriller: Den er brutal så blodet skvetter – detaljert også. Jeg glemte visst å nevne at forfatter Josh Bazell selv er sykehuslege og dermed har greie på disse tingene! Årsaken til at det hele ikke blir alt for motbydelig, kanskje bortsett fra når haiene slipper til, er utvilsomt den svartmuntre humoren som følger teksten som en skygge.

Frisk start

Om dette er boken for deg, kan du lett avgjøre ved å lese starten, der en uvitende stakkars ransmann prøver seg på Peter i det han kommer på jobb en morgen. Ransmannen angrer for sent, men Peter sørger i takt med sin legeetikk for å få ham til akutten før han selv går løs på dagens legegjerning. Ler du av denne innledningen, kan du trygt lese videre.

Siste om bøker fra TV og radio

Intervju med Margit Sandemo i forbindelse med biografien om henne

Fra arkivet: Hør Bok i P2s portrettintervju med Margit Sandemo (2010).

Hva får leseren når historisk sakprosa går stadig lenger mot detaljer og enkeltpersoner - i stedet for de lange linjene? Bok i P2 om Florian Illies´ bok om 1913. Og Steinar Opstads nye diktsamling gir leeren ro.
Gjest: Sindre Ekrheim med samlingen Ho kjem fram i regnet. Ved Annelita Meinich.

Anmeldelser

Arkivopptak med lyrikaren Jan Magnus Bruheim

– Eg kjende det som ei skam å gå der unyttig!

Det seier lyrikaren Jan-Magnus Bruheim frå Skjåk i dette intervjuet frå 1964. Han fortel at han i yngre år tok øksa og drog til skogs, for at folk skulle tru at han gjorde «skikkeleg mannfolkarbeid». Men etter som åra gjekk vaks sjølvtilliten, og han kunne gå i skogen med berre ei innbilt øks på nakken.

Kronprinsessen leser høyt fra Brødrene Løvehjerte. (NRK Nordland, 1. april 2014)
På Bislett i Oslo finnes det en bokhandel som kun selger én eneste bok. Den eieren mener er verdens beste.
Kronprinsesse Mette-Marit har selv tatt initiativet til toget som er lastet med bøker, for å øke leselysten blant folk flest.(Kulturhuset 31.03.2014)
 : Gine Cornelia Pedersen i Kulturhuset (24.mars-14)

Vinneren av Tarjei Vesaas debutantpris på besøk i Kulturhuset på P2.

Kim Leine har gjennomlevd angst for Jehovas straff, seksuelt overgrep og eget narkotikamisbruk. I 2013 ble han tildelt den gjeve Nordisk råds litteraturpris. Hvordan klarte han å gå veien fra avgrunn til suksess? Bokprogrammet besøker den dansk-norske forfatteren hjemme i København, og blir med på tur tilbake til hjembygda Seljord der han feires av ordføreren og sin gamle norsklærer.

Portrett av den Nordisk Råd-vinnende forfatteren Kim Leine.

Hvorfor er du så opptatt av skitt i menneskelivet? spør vi den dansk-norske forfatteren Kim Leine. Klipp fra Bokprogrammet.

Smakebit fra Bokprogrammets portrettintervju med den dansk-norske forfatteren Kim Leine.

Den unge danske poeten Yahya Hassan leser fra sin selvtitulerte diktsamling. Videoen har tidligere blitt lagt ut på YouTube av danske Gyldendal Forlag.

Den danske poeten messer sitt råeste dikt.

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)