Hopp til innhold

- Ikke akkurat Nina Karin Monsen

Lite debatt rundt Fritt Ords Pris 2010. – Ikke så overraskende, mener kommentatorer.

Bushra Ishaq og Abid Q. Raja

Bushra Ishaq og Abid Q. Raja

Foto: Scanpix

Abid Q. Raja og Bushra Ishaq mottok mandag kveld Fritt Ords Pris for 2010.

LES OGSÅ: Fritt Ord til Bushra Ishaq og Abid Q. Raja

Lite debatt

I motsetning til i fjor, da prisen gikk til filosof og forfatter Nina Karin Monsen, har ikke årets tildeling blitt gjenstand for offentlig debatt i særlig grad.

Mens valget av Monsen førte til mediestorm, demonstrasjon utenfor prisutdelingen og at Kim Friele leverte tilbake sin Fritt Ord-pris fra 1978, har ikke valget av Raja og Ishaq vært i nærheten av å vekke like sterke følelser.

LES OGSÅ: Returnerer Fritt Ord-pris

Kultur- og debattredaktør i Aftenposten, Knut Olav Åmås, er en av få kommentatorer som har viet årets tildeling en aviskommentar. Til NRK sier han at han ikke er overrasket over at Fritt Ords Pris i år ikke får like mye oppmerksomhet som i fjor:

Knut Olav Åmås

Knut Olav Åmås, Aftenposten.

Foto: Matti Riesto / Scanpix

– Vi er tilbake til normalen i år. Det pleier ikke å være så mye oppmerksomhet rundt prisvinnerne, rett og slett på grunn av at tildelingene pleier å være relativt ukontroversielle. Derfor satte jeg stor pris på valget av Nina Karin Monsen ifjor. Hun representerer holdninger som er i klart mindretall i Norge, i hvert fall i de politisk veldig liberale miljøene som mediefolk ofte tilhører.

Åmås mener Fritt Ords Pris med fordel kunne vært litt mer uforutsigbar litt oftere:

– Det har kanskje vært et problem at Fritt Ord sine pristildelinger er veldig "passende" og korrekte. Når jeg sitter på Fritt Ord-utdelingene har jeg ofte undret meg over hvor forsiktige og forutsigbare de ofte har vært.

- Ingen har jo vært uenige

Kommentator i Dagbladet, Trude Ringheim, mener det hadde vært behov for flere kritiske stemmer.

– Jeg skulle gjerne ønsket meg mer debatt om årets pris, men da måtte de kritiske røstene vært sterkere. I år har det liksom ikke vært noen ting, sier hun.

Ringheim mener det ikke nødvendigvis ville vært positivt for Fritt Ord hvis prisen fikk like mye oppmerksomhet som i 2009 hvert år.

– Raja og Ishaq er ikke akkurat Nina Karin Monsen. Det skulle veldig mye til å finne noen som kunne toppet debattnivået fra i fjor, men det er ikke nok heller ikke noe mål å velge like sterke provokatører som Monsen hvert år. Hvis det hadde blitt det viktigste tror jeg prisen hadde vært ute å kjøre.

Radiobråk

25. mars ga Fritt Ord følgende grunn for valget av Abid Q. Raja:

«Abid Q. Raja har skapt arenaer for dialogmøter med temaer som er viktige i det offentlige ordskiftet. Han har vært en energisk debattant i en konfliktfylt tid.»

Det var nettopp for sine dialogmøter, som har blitt holdt på Litteraturhuset i Oslo, Raja fikk krass kritikk av stortingsrepresentant Håkon Haugli (Ap) i forrige uke. Haugli hevdet dialogmøtene ikke bidro til økt dialog, men fungerte som mange iscenesatte konfrontasjoner med mennesker med ekstreme synspunkter, for å skape sensasjonsoverskrifter.

Raja og Haugli møttes til en svært oppheted radiodebatt i NRKs Kulturnytt, hvor det hele endte med at programleder Lilly Fritzman måtte be debattdeltaker Abid Q. Raja både om å trekke pusten og til slutt om å forlate studio, da han nektet å avslutte debatten.

LES OGSÅ: Raja bedt om å forlate NRK-studio

Men Haugli ville ikke uttale seg negativt om at Raja hadde fått Fritt Ords Pris:

- Det har jeg ingen kommentar til, sa han under debatten.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters