Hopp til innhold

Lager kunst av DNA

Kunstneren Heather Dewey-Hagborg lager ansikter av DNA hun finner på sigarettsneiper, tyggegummi og hårstrå. Nå ønsker hun å finne ut om det hun har gjort er lovlig.

Heather Dewey-Hagborg

Heather Dewey-Hagborg vil komme til bunns i om det er lov å undersøke personer ved å plukke opp DNA-et deres.

Foto: Matt Greenslade

– Gi meg sigarettsneipen din, så skal jeg si deg hvem du er.

I 2013 er vi ikke langt unna at den setningen medfører riktighet, skal vi tro Heather Dewey-Hagborg.

Den 31 år gamle kunstneren har vakt stor oppsikt med utstillingen Stranger Visions, der hun ved hjelp av DNA har laget ansiktsskulpturer av mennesker hun aldri har møtt.

– Jeg fikk ideen av å se på et bilde. Jeg ble sittende og se på en sprekk i bildet, som viste seg å være et menneskehår. Så begynte jeg å lure veldig på hva jeg kunne finne ut om denne personen ved hjelp av dette hårstrået, sier Dewey-Hagborg til NRK.

Ble opphengt i spytt og hår

Etter at denne ideen hadde slått rot ble Dewey-Hagborg, som er doktorgradsstudent i elektronisk kunst, veldig opphengt i denne typen «bevis» som vi etterlater oss hele tiden.

Hun fikk øye på tyggegummi, hår, sigarettsneiper og spytt over alt.

– Da jeg forsto hvor mye informasjon vi hele tiden etterlater oss ville jeg undersøke det nærmere, forteller kunstneren.

Har laget selvportrett

Etter et kurs i molekylærbiologi og DNA i New York begynte Dewey-Hagborg å samle materialet sitt, for så å få DNA-koder av det hun fant. Ved hjelp av et gjør-det-selv-laboratorium i Brooklyn, noen egenskrevne dataprogrammer og en 3D-printer fikk kunstneren laget ansikter av kodene.

Om ansiktene ligner på personene DNA-prøvene er hentet fra får Dewey-Hagborg kanskje aldri vite. Derfor har hun også laget et selvportrett.

Resultatet?

– Jeg synes selvportrettet mitt viser veldig godt hva denne teknologien er kapabel til. Det ligner, men det er ikke helt likt. Vi har definitivt en del fellestrekk, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vet ikke om kunsten er lovlig

DNA-kunst

Heather Dewey-Hagborg og sitt selvportrett. Kunstneren sier hun ikke synes masken er til forveksling lik, men at flere av trekkene er like.

Foto: privat

En av grunnene til at Dewey-Hagborg har fortsatt med prosjektet, er at hun ikke vet om det er lovlig. Hun kunne lett gått videre og testet for andre opplysninger, for eksempel sykdommer.

Men om det er lov er fortsatt uklart.

– For meg reiser dette prosjektet en rekke spørsmål om overvåkning. Hvordan borgere kan overvåke hverandre, hvordan private selskaper kan overvåke oss og selvfølgelig hvordan staten kan overvåke oss.

Hun mener det nå finnes en sunn debatt om elektronisk overvåkning, men at ingen ennå har snakket noe særlig om genetisk overvåkning. Utstillingen hennes har reist en rekke spørsmål om de etiske og juridiske problemstillingene rundt emnet.

Invitert til Bergen denne uken

DNA-kunst

Utstillingen Stranger Visions, som består av fire ansiktsmasker og opplysninger om hvordan de har blitt laget, skaper debatt om lovligheten av DNA-forskning.

Foto: privat

Denne uken er hun invitert til Bioteknologinemnda i Bergen for å snakke om Stranger Visions.

– Hun setter agendaen for hva hver og en av oss kan gjøre med DNA-teknologi. Det har vi veldig lyst til å diskutere med det norske folk, sier direktøren i Bioteknologinemnda, Sissel Rogne, til NRK.

Professor Rogne sier at det fortsatt ikke er fastsatt noen regler for hva som er lov og ikke lov innenfor mange aspekter av DNA-forskning.

Har for eksempel en journalist lov til å plukke opp en sigarettsneip fra en kjent politiker, for så å bruke den til å finne hvilke sykdommer denne personen har?

– Hvorvidt dette er lovlig er det vi er litt søkende etter. Dewey Hagborg starter jo debatten om hvor langt man kan gå i et kunstprosjekt, men også hvor langt kan man gå i det hele tatt på denne stien.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor