Hopp til innhold

Kunstner Kjell Nupen døde i dag

Nupen døde etter kort tids sykeleie, 58 år gammel. Dronning Sonja sørger over tapet av sin mentor.

Kjell Nupen er død, 58 år gammel. Se NRKs nekrolog. Laget av Marianne Rustad Carlsen.

Kjell Nupen er død, 58 år gammel. Se NRKs nekrolog.

Nupen ble diagnostisert med kreft i desember 2013. Han døde onsdag 12. mars 2014, 58 år gammel.

Familien skriver dette i en pressemelding:

Billedkunstneren Kjell Nupen er død etter kort tids sykeleie. Nupen var sammen med sine nærmeste – hans kjære kone Aino og døtrene Vilde og Fanny – hjemme på Hånestangen i Kristiansand da han døde tidlig onsdag morgen.

I desember i fjor fikk Kjell Nupen en alvorlig kreftdiagnose. Han har siden blitt behandlet ved Lindrende Enhet, Sørlandet Sykehus i Kristiansand. Nupen jobbet helt inntil det siste normalt med å fullføre påbegynte og nye kunstverk og utsmykningsoppdrag.

De etterlatte og ansatte ved Kjell Nupens verksted i Kristiansand ber redaksjoner og journalister om å respektere anmodningen om ikke å bli kontaktet.

– En høyt elsket kunstner

Nupen ble født i Kristiansand 5. september 1955. Bare 17 år gammel kom han inn på Statens Kunstakademi.

– Han var en høyt elsket kunstner, som nådde bredt ut og ble satt veldig stor pris på av det kunstkjøpende og kunstelskende publikum, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Nupen begynte senere på det statlige kunstakademiet i Düsseldorf. I 1974 debuterte han på Høstutstillingen i Oslo og Sørlandsutstillingen i Kristiansand.

Saken fortsetter under billedgalleriet.

– Tok sørlandskarakteren på kornet

Kjell Nupen var en allsidig kunstner som jobbet innenfor flere medier, både maleri, grafikk, glass, keramikk, bronse og granitt.

– Nupen jobbet med forskjellige uttrykk, men spesielt hans malerier hadde ofte vakre komposisjoner, vakre farger og meditativ stemning. Han var en dekorativ kunstner og brukte ofte gamle elementer fra rosemaling i kunsten sin, sier Agnes Moxnes.

Han har stilt ut i en rekke land og gjort flere betydelige utsmykkingsoppdrag i Kristiansand, blant annet Søm kirke og en større skulpturpark og fonteneanlegg i sentrum av byen.

– Han var en meget fin maler som virkelig tok sørlandskarakteren på kornet. Norsk kunsthistorie har lidd et stort tap, sier billedkunstner Håkon Bleken, som sender sine tanker til Nupens nærmeste.

Kongehuset kondolerer

Dronning Sonja har kalt Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl «mine mentorer».

Våren 2010 inngikk Dronning Sonja, Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl og Ateljé Ole Larsen et samarbeid om kunstprosjektet «Tre reiser – tre landskap».

Kongehuset har i dag kommet med kondolanser i forbindelse med Nupens død.

– Kjell Nupen har betydd mye for Dronningen både som venn og kunstner. Kongefamiliens tanker går til Nupens familie, sier Marianne Hagen, kommunikasjonssjef på slottet.

Saken fortsetter under bildet.

Dronningen i arbeid sammen med Kjell Nupen

Kjell Nupen var en nær venn av dronning Sonja. Her de to sammen med kunstner Ørnulf Opdahl på åpningen av Dronningens utstilling på Galleri Dronning Josephine på Oskarshall.

Foto: Rolf M. Aagaard / Det kongelige hoff

– Han var raus og fantastisk

Billedkunstner og fotograf Per Fronth sørger over tapet av det som for ham var en mentor og en kollega.

– Nupen så talentet mitt da jeg kom fra fotojournalistikken og ville over i kunstverdenen, og jeg fikk være med på workshops med ham og Magne Furuholmen. Han var så raus og fantastisk med meg at mitt kunsterskap alltid vil være preget av kontakten jeg hadde med Kjell, sier han til NRK.

Kulturkommentator Agnes Moxnes mener at Nupen hadde den særegne evnen til både å nå ut bredt og samtidig beholde sin kredibilitet i kunstmiljøet.

– Han hadde en trygghet, et klart ståsted og integritet som kunstner. Det gjorde at han kunne inngå et samarbeid med dronning Sonja uten å gå på akkord med seg selv, sier hun.

– Kjell Nupen var en forholdsvis ung mann. Det er utrolig trist at han er borte, legger hun til.

Nupen og Brenner

VIDEO: Se Hans Olav Brenner på besøk i atelieret til sørlandskunstner Kjell Nupen. Fra Brenner. Første gang sendt i 2012.

Kjell Nupen i 1980

VIDEO: Møt en ung Kjell Nupen i programmet "Sørlandskunstnere - ikke bare Amaldus Nielsen". Fra programserien Pan. Første gang sendt 16. mai 1980.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters