Tsarens kanon på 40 tonn som aldri har skutt en kule! - Tsarens kanon på 40 tonn som har aldri greidd å skyte en kule. Den står likevel og viser sin makt i Kreml. - Foto: Nina Skurtveit / NRK

Tsarens kanon på 40 tonn som har aldri greidd å skyte en kule. Den står likevel og viser sin makt i Kreml.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Kreml som maktsentrum

Kreml i kjernen av Moskva oser av makt. Herfra ble både tsarveldet og kirken styrt fra Ivan den stores tid på 1400-tallet til St. Petersburg overtok i 1712. Med Sovjetstaten fra 1918 var Kreml igjen maktens sentrum.

Eksteriørdetaljer på Det store Kremlpalasset. - Eksteriørdetaljer på Det store Kremlpalasset. - Foto: Nina Skurtveit / NRK

Eksteriørdetaljer på Det store Kremlpalasset.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Senatet i Kreml (Kasakov 1777 - 1787). - Senatet i Kreml (Kasakov 1777 - 1787). - Foto: Nina Skurtveit / NRK

Senatet i Kreml (Kasakov 1777 - 1787).

Foto: Nina Skurtveit / NRK

I dette andre programmet i Kunstreisens serie fra Russland ser vi nærmere på både kirker og verdslige bygg innenfor Kremls berømte murer. Vi tar også for oss maktens historien innen både kirke og stat i det russiske riket og ser på samspillet dem imellom.

Maria Himmelfartkirke (t.v.) og De tolv apostlers kirke (t.h.) - Maria Himmelfartkirke (t.v.) og De tolv apostlers kirke (t.h.) - Foto: Nina Skurtveit / NRK

Maria Himmelfartkirke (t.v.) og De tolv apostlers kirke (t.h.)

Foto: Nina Skurtveit / NRK

For her ligger både kirkelederen patriarkens kirke og kirker der storfyrster og tsarer ble døpt og gravlagt. Inntil Peter Paul-katedralen i St. Petersburg overtok sistnevnte funksjon fra Peter den stores tid.

Russisk kirkestil

1400-talls kirkene er i russisk stil, selv om Ivan den store (1462-1505) importerte italienske arkitekter og håndverkere til å bygge dem. Utenlandsk påvirkning ønsket han ikke av noen art. Det gamle Russland skulle gjenoppstå, men ved hjelp av Vesten som han egentlig vendte ryggen til! Og dette i en tid da renessansen våknet i Europa.

Interiør Maria Bebudelseskirke, Kreml - Interiør Maria Bebudelseskirke. - Foto: Nina Skurtveit / NRK

Interiør Maria Bebudelseskirke.

Foto: Nina Skurtveit / NRK
Portal inni Maria Bebudelseskirke. - Portal inni Maria Bebudelseskirke. - Foto: Nina Skurtveit / NRK

Portal inni Maria Bebudelseskirke.

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Klassisk mot moderne

Mange av de verdslige byggene er i tradisjonell, klassisistisk stil. Selv Stalin bygget det slik. Ikke rart det vakte oppsikt da Kongresspalasset, som Kremls eneste moderne bygg, ble reist i 1961 i rene, modernistiske linjer!

Kongresspalasset fra 1961. - Foto: Nina Skurtveit / NRK
Foto: Nina Skurtveit / NRK

Siste nytt: Kultur

 • Coldplay - Foto: JUAN MEDINA / Reuters
  Foto: JUAN MEDINA / Reuters

  Coldplay gir 10.000 £ til syk fan

  Coldplay har donert 10.000 pund til Jody Duff som lider av multippel sklerose.

  Chris Martin & co. dedikerte også en sang til Duff fra scenen i Royal Albert Hall. Pengene skal gå til Duffs innsamling til forskning på sykdommen, skriver engelske NME.

 • Quentin Tarantino - Foto: PATRICK KOVARIK / Afp
  Foto: PATRICK KOVARIK / Afp

  Tarantino lager «The Hateful Eight»

  Quentin Tarantinos western-epos «The Hateful Eight» var varslet som regissørens neste filmprosjekt, men etter en manuslekkasje trakk Tarantino filmplanene.

  Nå realiseres likevel filmen. Innspillingen starter i 2015, melder Filtermagasin.no.

 • Mari Silje og Håkon Samuelsen spiller konsert - Foto: Olsen, Geir / NTB Tema
  Foto: Olsen, Geir / NTB Tema

  Stjernesøsken med Hollywood-hjelp

  Mari Silje og Håkon Samuelsen, kjent fra blant annet julekonsertene i Vang kirke, skal jobbe med Hollywood-komponist James Horner.

  Horner vant Oscar for «Titanic», og har komponert tonene til over 100 filmer, blant dem «Avatar» og «Braveheart»(NTB).

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.