Rune Gokstad og Øystein Bache - Rune Gokstad og Øystein Bache er klare for Rally Mongolia med både brannbil og brannvernutstyr. - Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Rune Gokstad og Øystein Bache er klare for Rally Mongolia med både brannbil og brannvernutstyr.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Team Bachstad kjører Norge-Mongolia i gammel brannbil

– Jeg tipper at når vi har kommet til den fjerde eller femte uka, da må jeg nok minne Øystein på at dette skal være kvalitetstid, sier Rune Gokstad. Lørdag starter de den lange kjøreturen fra Oslo til Mongolia.

– Nå sitter jeg veldig godt, altså. Jeg tror jeg har funnet den riktige stillingen. En pute i ryggen nå, så er vi der. Her går det jo faktisk an å sove, sier Rune Gokstad med et forventningsfullt smil.

Lørdag spenner han og Øystein Bache sikkerhetsbeltene i den gamle brannbilen og setter kursen mot Praha, hvor startstreken til Rally Mongolia er.

Målet er ikke å komme først til den mongolske hovedstaden Ulan Bator, men å delta.

– Vi har først og fremst som mål å fullføre, sier Øystein Bache.

For det er en lang tur - 20 land og 16.000 kilometer skal tilbakelegges i løpet av de neste seks ukene.

Rune Gokstad - Rune Gokstad på plass i passarsjersetet i den gamle brannbilen. – Vi skal bytte på å kjøre. Øystein skal få kjøre til jeg synes at det går for fort. - Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Rune Gokstad på plass i passarsjersetet i den gamle brannbilen. – Vi skal bytte på å kjøre. Øystein skal få kjøre til jeg synes at det går for fort.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Litt som Brannmann Sam

Bilen har en gang i tiden vært på vakt på veiene rundt Øvre Eiker, nå skal den forhåpentligvis gjøre nytte for seg i Mongolias hovedstad.

Rally Mongolia - – Jeg skal på tur med min beste venn, og gleder meg veldig, sier Øystein Bache. - Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

– Jeg skal på tur med min beste venn, og gleder meg veldig, sier Øystein Bache.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

– Vi er veldig fornøyde med den, det er jo en skikkelig brannbil, sier Rune Gokstad til NRK.no.

– Den har pumpe og stige, samtidig som den er hendig. Jeg vil kalle det en brannbil i et lommeformat, samtidig som det er en stor og trygg bil, fortsetter Gokstad.

Ny motor har den også fått, og med seg på turen har de brannvernutstyr; masker, dresser og støvler.

Oppmerksomhet for bilen har de allerede fått på diverse prøveturer, i form av en liten gutt sine enorme øyne og en tommel rett opp.

– Men den er ikke spesielt miljøvennlig?

– Dette er ikke et klimaprosjekt, nei. Det perspektivet får vi ta i neste serie, sier Gokstad og ler.

Rally Mongolia - Her er bilen som skal ta Team Bachstad til Mongolia, en gammel brannbil som har gjort sin nytte i Øvre Eiker. - Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Her er bilen som skal ta Team Bachstad til Mongolia, en gammel brannbil som har gjort sin nytte i Øvre Eiker.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Serie på seks deler

For Team Bachstads tur mot Mongolia skal resultere i en TV-serie på seks deler.

– Det blir et eventyr av en reise. Vi er glade i å kjøre bil, og glade i å kjøre bil med hverandre. Jeg reiser med min aller beste venn, og gleder meg veldig, sier Øystein Bache.

– Men jeg tipper at når vi har kommet til den fjerde eller femte uka, da må jeg nok minne Øystein på at dette skal være kvalitetstid.

Arbeidsfordelingen i laget er i alle fall grei:

– Jeg er HMS-ansvarlig, mens Rune er K-ansvarlig, sier Bache.

– K for kos?

– Nettopp.

Siste nytt: Kultur

 • Alfred Fidjestøl - Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
  Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  Sultprisen til Alfred Fidjestøl

  Forfattaren Alfred Fidjestøl får Sultprisen 2014. Den litterære prisen på 200.000 kroner går til yngre forfattarar som utmerkjer seg. Det er Gyldendals Legat som årleg deler ut prisen.

 • Neil Young - Foto: CHRIS PIZZELLO / AP
  Foto: CHRIS PIZZELLO / AP

  Neil Young vil skille seg

  Det melder Rolling Stone. Kona Pegi Young, som han har vært gift med i 36 år, har vært inspirasjonen til flere av rockerens største kjærlighetssanger, inkludert «Such a Woman», «Unknown Legend», og «Once an Angel», skriver NTB.

Kultur og underholdning på TV og radio

Kulturprogram - nyhetsprogram
Musikalsk fest i mange sjangre med Totto Mjelde og Tarjei Strøm som lokførere. 
Gjester, spalter, humor, konkurranser og den aller beste musikken
Hvem er det som bestemmer hvordan historiske hendelser skal huskes? Er det historikerne eller øyenvitnene? Et all-europeisk nettsted gir deg alt du måtte ønske under en paraply, både de store og de små historiene. / Hun var den uekte datteren av en kaptein og en slavekvinne, men vokste opp blant sosieteten i England på slutten av 1700-tallet. Nå kommer filmen om Dido Elizabeth Belle som bidro til at slaveriet ble opphevet i Storbritannia. / Hva får du hvis du setter en tribune ut mot havet? En strøm av assosiasjoner. / Selfiestafetten fortsetter, vi ringer dagens forfatter / Hvordan få barn og unge til å lese bøker innimellom dataspillene og mobilbruken? / Vi byr på avhengighetsdannende mobil-spill, rock fra 70-tallet og en svensk tegneserieskaper med eget radioprogram i dagens Anbefalingspanelet / Vi blir bedre kjent med datidens Oprah Winfrey i vår serie om glemte historiske kvinner.