Hopp til innhold

Kjæledyr i magen

Uten øyne, og med en enorm apetitt på deg, kan den legendariske bendelormen bli ti meter lang. Men er det virkelig sant at du får den hvis du spiser snø?

Bendelmark
Foto: Naturhistorisk Museum, UIO

Hør: Bendelorm i snø?

”Ikke spis snø, du kan få mark i magen!”. Kjenner du igjen utsagnet? Mark i magen er nok den mest brukte foreldreporpagandaen for å få barna til å ikke putte kald, hvit og fristende snø i munnen.

Rå fisk med orm

- Det er typisk å tenke på bendelormen når du ber barna dine om å ikke spise snø fra bakken, men akkurat denne typen mark er det veldig lite sannsynlighet for å få i seg. Det sier zoolog ved Naturhistorisk museum, Einar Strømnes. Bendelormen er nemlig vanligst å få i seg via rå fisk.

- For en tid tilbake hadde nesten halvparten av befolkningen i Finland bendelorm fordi de hadde spist rå gjedde.

Vrengt tarm midt i matfatet

I dag har rundt en tredel av verdens befolkning det til felles at de har en eller flere bendelormer i magen. Her henger den seg fast med hodet, og slepper seg ned i tarmen. Den trenger ikke å anstrenge seg for å få tak i mat, den suger bare til seg næring fra det som måtte passere av mat.

- Den er som en vrengt tarm, som ligger midt i matfatet og vokser, forteller Strømnes.

Bendelormen kan bli like lang som tarmen vår, altså omtrent 10 meter, og veie opptil 1 kg.

Stabile kjæledyr

Mage

Har du et kjæledyr der inne?

Foto: NRK

- Bendelormener verdens kanskje mest stabile kjæledyr. Så lenge du spiser og ellers behandler den pent kan den bli i magen din i opptil 20 år!

Strømnes forteller at bendelormen har en enorm evne til å forplante seg. Hver dag legger den ca 2 000 000 egg, som forsvinner ut av magen via avføringen vår. Disse eggene bli så skylt ut i sjøen igjen, der eggene kan bli liggende i flere uker mens de venter på en ny kropp å flytte inn i.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters