Hopp til innhold

En absolutt fabelaktig tur

En konstant brisen, kjederøykende, sexfiksert diva i fri dressur i Nord-Norge, kan det gå bra? Vel, Joanna Lumley levde ikke helt opp til sitt Patsy-image på reisen i nord. Men liv og røre, det skapte hun.

Joanna Lumley sammen med Mikkel Isak Eira (t.v.) og Klemet Erland Hætta.

Joanna Lumley fikk en innføring i samisk kultur av reindriftssamen Mikkel Isak Eira, kjent fra Reinlykke og Farmen, og Klemet Erland Hætta, ordfører i Kautokeino.

Foto: Andy Boag

"De mange skjeggete nordmennene hun møter på veien, ser vanvittig fornøyde ut over å ha fått noe annet å se på enn reinsdyr og tørrfisk", skrev avisa The Independent da dokumentaren om Joanna Lumleys reise i Nord-Norge ble sendt på BBC i september.

Fablelaktig, dødsglamorøs, småsprø og utrolig morsom, er andre beskrivelser av Joanna Lumleys opptreden i reisedokumentaren, som ble sett av over seks millioner briter. Søndag 7. desember vises filmen på NRK1.

Norgesreklame

Som en kvinnelig utgave av Michael Palin reiser Joanna Lumley fra Trondheim i sør til Svalbard i nord, med innlagte stopp i blant annet Lofoten, Tromsø, Kautokeino og Alta.

Den 62 år gamle britiske superstjernens jakt på nordlyset ble ikke bare en stor BBC-suksess , den førte også til en solid opptur for hurtigruten , og regnes i det hele tatt som ypperlig Norgesreklame .

For Joanna ble til de grader betatt av Norge, og hun ble sjarmert av det norske folket.

Hundekjøring var et absolutt høydepunkt for Joanna Lumley.

Hundekjøring var et absolutt høydepunkt for Joanna Lumley.

Foto: Andy Boag

- Jeg elsket å møte nordmenn, sier hun. - De var så høflige, morsomme og snille, og de så deg rett inn i øynene på en ekte viking-måte.

Hun beskriver de majestetiske snøviddene, fjellene og fjordene som en eventyrlig åpenbaring, vilt, storslått og ganske overveldende.

Skoleelever rundt bålet

Joanna Lumley og Jennifer Saunders som Patsy og Edina i "Absolutt fabelaktig".

Joanna Lumley i kjent stil som Patsy (t.h.), sammen med bestevenninnen Edina (Jennifer Saunders).

Foto: BBC

I et intervju med Daily Telegraph trekker Joanna fram det forbløffende faktum at det er færre innbyggere i Norge enn i det sørlige London. Hun forteller også begeistret at selv om barna ikke begynner på skolen før de er seks år, kan de tre språk når de er 11.

- De får også opplæring i praktiske ting, sier hun til avisa. - Alle sitter rundt et bål sammen med læreren sin, de har hver sin digre kniv og lærer å spikke kvist. Hvorfor kan ikke engelske skolebarn få gjøre det samme, å lære å bruke kniv til å spikke med, i stedet for å drepe hverandre med dem?

Hun forteller også at Norge har så mange øyer at ingen har orket å telle dem.

Joanna Lumley på Svalbard.

Joanna Lumley på Svalbard.

Foto: Andy Boag

Vegetarianer

Dietten bestående av reinsdyr og torsk var hun derimot mindre begeistret for, vegetarianer som hun er.

Også kulda var en utfordring, men ifølge sine kolleger greide hun å se glamorøs ut uansett forhold - selv da hun dyttet seg ned i tre soveposer på en isblokk i Alta Igloo Hotel.

Et definitivt høydepunkt var hundekjøring i Øvre Dividal nasjonalpark i Målselv, da hun satte gjennom skogen som en annen dronning av Narnia. Snøscooterkjøring på Finnmarksvidda trekker hun også fram som en av de helt store opplevelsene.

Barndomsdrøm

Men det absolutte klimakset var selvsagt da hun omsider fikk oppleve nordlyset, som var selve formålet med reisen. Det var en barndomsdrøm som gikk i oppfyllelse. Drømmen skal ha blitt vekket av barnebøkene "Ponny the Penguin", åpenbart uten at det har falt henne inn at pingviner snarere burde ha lokket henne til Sydpolen.

Joanna Lumley får oppleve det hun kom for - nordlyset.

Joanne Lumley får oppleve det hun kom for - nordlyset.

Foto: Fotograf Kjetil Skogli

At Joanna fikk se det hun kom for, skjedde blant annet ved hjelp av nordlyseksperten Kjetil Skogli, som fulgte teamet i Tromsø og Finnmark. Han fungerte som guide og kameraassistent, og har også tatt fotografiene av nordlyset som brukes i programmet.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor