Hopp til innhold

BBC-suksess til Norge

Kryss av i kalenderen 7. desember. Da vises Joanna Lumleys jakt på nordlyset på NRK.

Joanne Lumley

SELGER NORD-NORGE: Joanna Lumley fikk seks millioner briter til å se et fantastisk nordlys på TV. Nå skal NRK 1 vise programmet søndag 7. desember.

Foto: BBC

Joanna Lumley, best kjent fra komiserien "Absolutt fabelaktig", har alltid drømt om å oppleve nordlyset. I fjor gikk endelig drømmen i oppfyllelse. Nå viser NRK den flotte reisen i norsk natur som ble en stor suksess for BBC med over seks millioner seere og en fantastisk markedsføring av Norge.
Joanna Lumley er en av Storbritannias mest populære og vellykkede komikere, best kjent som Patsy i ”Absolutt fabelaktig” (Absolutely Fabulous). Komediedronningen vokste opp i tropiske Malaysia, og derfor opplevde hun aldri snø eller kulde som barn. Hun hadde likevel en drøm om å oppleve vinteren, for i de mange eventyrene og bildebøkene hun elsket å lese, ble det fortalt om vinterlandskap, troll og snødronninger fra landene i nord.

Reisen mot nord

Joanna Lumley: Drømmen om nordlyset

Joanna Lumley ved veiskiltet for tettstedet Å i Lofoten.

Foto: Andy Boag

I dette programmet følger vi Joannas realisering av barndomsdrømmen. Hun drar nordover gjennom Norge, krysser polarsirkelen og ender på Svalbard – verdens nordligste sted med permanent bosetting, hvor hun blant annet får oppleve at gradestokken synker ned mot minus 30 grader.

Turen innebærer tog, båt, hundeslede og snøskuter, i retning det hun selv kaller ”den sterkeste pilen på kompasset” – nord. Forventningene stiger jo lenger nord de kommer, men parallelt øker også uroen for at hun ikke vil få se det fantastiske nordlyset hun drømmer om. Foreløpig lar det vente på seg…

Vidder, fjord og ishotell

Reisen til nordlyset, Joanna Lumley

Her står Lumley på utsiden av en rorbu i Lofoten kalt Malstrømmen.

Foto: Andy Boag

Reisen gir mange fantastiske opplevelser for Joanna. Hun lar seg bedåre av romantiske Lofoten, hun kjører snøskuter på endeløse vidder på utkikk etter reinsdyr og når de nærmer seg det arktiske hav overnatter hun på et ishotell. Joannas lidenskapelige ønske om å se nordlyset blir ikke mindre av alle de fascinerende menneskene hun møter på sin reise. De forteller at nordlyset virkelig er et unikt skue, kraftfullt og spektakulært der det fyller hele himmelen med farger og bevegelse.

Når hun til slutt får se det, tar nordlyset fullstendig pusten fra Joanna Lumley. Barndomsdrømmen blir oppfylt.

Fra Trondheim og nordover

Joanna Lumley: Drømmen om nordlyset:

Joanna Lumley blir inspirert til å male når hun bor i en fiskehytte i Lofoten.

Foto: Andy Boag

Innovasjon Norge sikret seg rettighetene til programmet i Norge etter at de sponset produksjonen med 20.000 pund, skriver Dagbladet.

Lumley starter med tog i Trondheim, går av nær Polarsirkelen, hvor en hundeslede tar henne ut til selve linjen. Deretter bærer det av sted til Å i Lofoten, en tur innom Kautokeino, Alta og Tromsø. Det hele ender på Svalbard.

Storsalg av reiser

Drømmen om nordlyset, Joanna Lumley

Lofot-kunstneren Tor Esaissen fikk storfint besøk i sitt atelier i Lofoten i vår.

Foto: Andy Boag

Dagbladet.no har tidligere skrevet om suksessen norsk reiseliv har opplevd etter at programmet ble vist på TV i Storbritannia.

Hurtigruten, som ikke engang er nevnt i programmet, opplevde en kundestrøm av de sjeldne i ukene etter visningen. Selskapet registrerte en meromsetning på 10 millioner kroner sammenlignet med samme tid året før. Også ishotellet i Alta fikk en oppsving i sine rombestillinger.