Hopp til innhold

Setter musikkrekord med «The Simpsons»

På søndag sendes episode 500 av «The Simpsons» og serien setter dermed TV-rekord som verdens lengstlevende TV-serie. Men på musikksiden har serien har allerede tatt flere rekorder.

Matt Groening

Serieskaper Matt Groening, setter rekorder med «The Simpsons».

Foto: Chris Pizzello / Ap

Alf Clausen har vært med som seriens faste komponist siden 1990, og har nylig satt en musikalsk TV-rekord. Han har laget musikk til 483 av de 500 episodene, og det er en rekord ingen andre TV-komponister kan matche.

– Det er en utfordrende jobb, og jeg jobber hardt for å la være å gjenta meg selv, sier Clausen til Variety.

Kronet med Emmy

Siden første episode ble sendt i 1989, har «The Simpsons» passert de fleste andre TV-serier i rekordbøkene. «Gunsmoke» eksisterte i 635 episoder, men en tredjedel av disse inneholdt kun originalmusikken. «La Law» ble sendt i 20 år, men la inn årene etter «bare» 456 episoder.

Alf Clausen har vunnet to Emmy-priser og fått 21 nominasjoner for innsatsen i «The Simpsons».

Seriens musikkredaktør, Chris Ledesma, har vært med siden starten, og har også statistikken på sin side. Han står bak bruken av imponerende 15 000 musikkstykker og mer enn 28 000 opptak siden den første episoden ble spilt inn for 23 år siden.

Skryter av Groening

Hver episode er spilt inn med et orkester, og dette er uvanlig kost i dagens TV-landskap. Alf Clausen styrer et orkester på 35 personer, og gir serieskaper Matt Groening all ære for å velge musikere fremfor billigere, elektroniske løsninger.

Selv om veteranen er godt over pensjonsalder, har han ingen planer om å legge notearkene på hylla riktig enda.

– Jeg har tenkt til å ri løpet ut og inn i solnedgangen, slår den 70 år gamle komponistveteranen fast.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters