Hopp til innhold

Hevder H&M har stjålet hennes design

Designer Camilla Lundsten mener Hennes & Mauritz har kopiert et av hennes barneantrekk.

Designer og illustratør Camilla Lundsten

Hvorfor kopierer H&M oss?, spurte Camilla Lundsten på Instagram og fikk mye sympati. Nå vil hun gå rettens vei mot klesgiganten.

Foto: Frida Strom

Designer og illustratør Camilla Lundsten, som står bak den lille, nyoppstartede designfirmaet Littlephant, er rasende på Hennes & Mauritz.

Årsaken er at hun mener den svenske klesgiganten har stjålet designet til et av antrekkene i Littlephant-klädkolleksjonen for barn.

Fremstår svært like

Kolleksjonen, som selges hos Lindex, ble lansert i desember 2012.

Camilla Lundsten mener H&M ha stjålet hennes design

Camilla Lundsten mener at H&M ha stjålet hennes design. Her er hennes antrekk til venstre, H&M-antrekket til høyre.

10 måneder senere, i oktober i år, lanserte H&M et antrekk som framstår som svært likt. I begge tilfellene er det snakk om en sjakkmønstrede bukse, med en rød/oransje topp hvor en kanin kikker opp av lomma.

– Først ble vi overrasket og lei oss over at et nytt designfirma skal oppleve å bli kopiert på denne måten. Senere ble vi kjempesinte. At de til alt overmål gjør dette med en svensk kollega kjennes helt fryktelig, sier hun til NRK.no.

Sympati på Instagram

Lundsten og Littlephant har lagt ut sammenligningen mellom de to svært like produktene på sin Instagram-konto, og fått mye sympati for sin sak.

Littlephant-figurene, som heter Veslefant på norsk, har en sterk gjenkjennelse i sin målgruppe, og flere bøker i serien har kommet ut på Det Norske Samlaget i Norge.

Lundsten sier at de har forsøkt å få H&M i tale i denne saken, uten å lykkes.

Littlephant-antrekk ved siden av H&M-antrekk

Sammenligning av antrekkene på Intagram.

– De har ikke engang bekreftet at e-posten har kommet fram, og de har ikke gitt oss navn til noen i konsernet som vi kan rette vår henvendelse til. Jeg er overrasket over at de ikke tar dette på alvor, sier hun.

H&M vil ikke kommentere saken

Lundsten sier at de i samråd med sin advokat vil gå videre med saken, i samråd med Lindex-kjeden.

– Som en liten aktør blir vi veldig lei oss over å oppleve dette etter å ha jobbet så hardt for å utvikle vår egen identitet, sier hun til NRK.no.

Pressekontakt ved Hennes & Mauritz' hovedkontor i Sverige, Håcan Andersson, opplyser at de vil undersøke saken og ta direkte kontakt med Camilla Lundsten. Utover det vil han ikke kommentere saken.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters